Kovesi: Ordonanţa de modificare a codurilor penale a fost adoptată în timp ce redactam un punct de vedere asupra ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Kovesi, a declarat, marţi seară, la Radio România Actualităţi, că a fost surprinsă, cu o săptămână în urmă, de decizia Guvernului de a adopta Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea codurilor penale, mai ales că redacta un punct de vedere asupra actului normativ chiar când televiziunile anunţau adoptarea ordonanţei, precizând că a crezut, iniţial, că jurnaliştii au înţeles greşit.

Kovesi a relatat că, marţea trecută, era la birou când a primit un e-mail prin care i se solicita un punct de vedere asupra proiectului de ordonanţă privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală

"L-am primit seara târziu şi prima reacţie când am văzut modificările a fost să spun că este foarte grav. Am văzut termenul pentru trimiterea unui punct de vedere al DNA, era 9 dimineaţa a doua zi", a spus Kovesi.

Ea a precizat că s-a întrebat atunci care este urgenţa ca punctul de vedere al DNA să fie gata dimineaţa, dar a început să redacteze documentul.

"În timp ce scriam cu alţi doi colegi, un alt coleg ne-a spus: «Uitaţi-vă la televizor». Am văzut titlul «Breaking News: Ordonanţa privind modificarea codurilor a fost adoptată». Am crezut că jurnalistul nu a înţeles corect. Am schimbat postul şi am constatat că, într-adevăr, ordonanţa fusese adoptată", a mai spus Kovesi.

Anul trecut, din peste 400 de dosare trimise în instanţă, doar 1 % au fost restituite

Procurorul şef al DNA a mai afirmat marţi seară, la RRA, că în 2016, din peste 400 de dosare trimise în instanţă, doar 1 % au fost restituite, restituirea neînsemnând însă încheierea procesului penal.

"Statistic, anul trecut procurorii au trimis în instanţă 403 dosare şi doar 4 au fost restituite definitiv la DNA, adică într-un procent de sub 1 %", a declarat Kovesi.

Ea a precizat că restituirea nu inseamnă finalul procesului penal, nu inseamnaă că persoana respectivă este vinovată sau este nevinovată.

"Au fost cazuri în care s-au dat soluţii de condamnare", a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa recent că în ultimele şase luni ale anului 2016 nu s-a înregistrat nicio restituire definitivă.

De asemenea, instituţia mai consemna că, la criteriul "restituiri definitive”, pe anul 2015 s-a dispus restituirea definitivă în patru dosare, iar în anul 2014 tot în patru dosare. 

"Restituirea dosarului la procuror vizează completarea urmăririi penale în conformitate cu precizările făcute de judecătorul de cameră preliminară şi nu echivalează cu exonerarea de răspundere penală a inculpatului. În unele situaţii restituirea poate să vizeze şi aspecte de formă ale rechizitoriului", preciza Direcţia Naţională Anticorupţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite