Judecătorii i-au trimis la închisoare pe foştii directori ai Institutului „Marius Nasta“ într-un proces de achiziţii publice frauduloase
0
Curtea de Apel Bucureşti a dat, marţi, o decizie dură în cazul fostei conduceri a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi i-a trimis la închisoare pe toţi directorii şi afaceriştii implicaţi în acest caz. Cea mai mare pedeapsă a fost dată Monicăi Răduţ, fost director administrativ: 8 ani de închisoare. Sentinţa este definitivă.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti:
Răzvan-Adrian Mocanu- manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti în perioada iunie 2009-decembrie 2010, a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (23 de acte materiale) şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Monica Răduţ, fost director administrativ al Institutului: 8 ani de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formele calificată, luare de mită, în formă continuată şi de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Mihaela-Mariana Vasilescu, fost şef serviciu achiziţii în cadrul Institutului: 5 ani şi 2 luni.
Doiniţa Goicea, fost şef serviciu financiar-contabilitate/director economic cu delegaţie în cadrul Institutului: de 6 ani şi 6 luni închisoare.
Cucu Mihai, persoană din anturajul lui Monicăi Răduţ: 6 ani şi 6 luni închisoare.
Cinci afacerişti care au fost implicaţi în contractele cu Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” -Mihai Ilarie, Mihai Gabriţa, Toma Potîrcă, Claudiu Havrici şi Lucian-Ştefan Ţuvec au fost condamnaţi la 4 ani şi 6 luni închisoare.
Direcţionarea banilor către firme clientelare
Potrivit procurorilor DNA, în anul 2009, Răduţ Monica, Mocanu Adrian Răzvan, Vasilescu Mihaela, Goicea Doiniţa, persoane din conducerea Institutului, au constituit o asociere având ca scop direcţionarea frauduloasă unor sume de bani destinate achiziţiilor publice, din fondurile Institutului către societăţi clientelare.
„Prin urmare, septembrie 2009 – martie 2010, o serie de achiziţii de bunuri şi servicii, precum şi decontarea acestora s-au efectuat cu încălcarea dispoziţiilor legale. În schimb, cei patru inculpaţi pretindeau şi primeau foloase necuvenite sau lucrări în subcontractare prin care se disimula primirea foloaselor necuvenite”, susţin procurorii DNA.
Astfel, în perioada menţionată, toate achiziţiile ar fi fost coordonate de către Vasilescu (de profesie asistent medical şi care a fost avansată din funcţia de responsabil achiziţii în funcţia de şef birou achiziţii) şi controlate de Răduţ – director administrativ, care avea şi atribuţii în urmărirea derulării contractelor de achiziţii. De asemenea, pentru exercitarea controlului financiar preventiv a fost desemnată Goicea Doiniţa, şef serviciu financiar, ulterior aceasta fiind avansată în funcţia de director economic. O mare parte a contractelor de achiziţii erau intermediate de Cucu Mihai care înlesnea ofertanţilor încheierea contractelor şi direcţionarea unei anumite sume de bani către SC Milarprod SRL Tg. Jiu în baza unor contracte ce nu au la bază operaţiuni comerciale reale.
„Gruparea era coordonata de inculpaţii Răduţ Monica, Mocanu Adrian Răzvan. La rândul lor, inculpaţii Havrici Cristian, Mihai Ilarie, Mihai Gabriţa, Potîrcă Toma, Ţuvec Lucian Ştefan, persoane a căror colaborare cu Institutul a fost intermediată de Cucu Mihai, au sprijinit activitatea infracţională a conducerii Institutului, prin încheierea contractelor în condiţiile stabilite, respectiv prin întocmirea de contracte şi facturi ce atestă operaţiuni comerciale fictive”, arată DNA.
Ce făceau funcţionarii statului
Concret, Mocanu în calitate de manager, Răduţ, director administrativ şi ulterior şef serviciu achiziţii, Goicea, şef serviciu financiar – contabilitate /director economic, Vasilescu, şef birou achiziţii, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile, în ceea ce priveşte încheierea şi derularea contractelor de achiziţii, angajând Institutul în operaţiuni patrimoniale păgubitoare şi nelegale. Prin aceste activităţi, cei patru inculpaţi au urmărit să favorizeze anumite firme clientelare în care era interesată în mod indirect Răduţ a, prin intermediul lui Cucu Mihai şi să obţină foloase necuvenite constând în bunuri şi lucrări de tâmplărie în cazul lui Mocanu Adrian Răzvan şi funcţii de conducere sau alte avantaje materiale în cazul lui Goicea Doiniţa şi Vasilescu Mihaela.
În cadrul contractelor angajate de Institut, Răduţ Monica, Vasilescu Mihaela şi Goicea Doiniţa, în calităţile menţionate, au asigurat decontarea unor servicii neprestate, atât prin semnarea unor documente care atestă împrejurări nereale, cât şi prin determinarea reprezentanţilor societăţilor contractante de a întocmi şi semna acte privind livrarea bunurilor şi prestarea serviciilor, având conţinut nereal.
În anul 2010, pentru atribuirea unor contracte de prestări de servicii de transport decedaţi şi pentru a le prelungi valabilitatea prin acte adiţionale în condiţiile majorării nejustificate a tarifelor (de circa trei ori faţă de valoarea din decembrie 2009), Răduţ a pretins şi primit de la administratorul SC Mondo Construct 23 SRL, denunţător în cauză, diverse sume de bani totalizând 21.000 lei.
Prejudiciul cauzat Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” prin activitatea inculpaţilor, respectiv prin încheierea şi derularea cu încălcarea dispoziţiilor legale a contractelor încheiate cu mai multe frme este de circa 2.620.091 lei.