Jaf de proporţii: un român a reuşit să fure telefoane mobile de 3,5 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru logistic al A1 Telekom Austria Group este considerat unul de top  FOTO A1 Telekom Austri
Centru logistic al A1 Telekom Austria Group este considerat unul de top  FOTO A1 Telekom Austri

Un român va fi extrădat în Austria după ce, împreună cu alţi indivizi, a atacat centrul logistic al celui mai mare operator de telefonie mobilă din ţară şi a furat mii de telefoane mobile de ultimă generaţie

Un român de 55 de ani a fost arestat de Curtea de Apel Alba-Iulia în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile din Austria. Totul după ce Poliţia Federală din Austria a trimis o serie de probe din care rezultă că individul face parte dintr-o puternică bandă de spărgători de depozite şi centre logistice. 

La o ultimă lovitură de acest fel, românul şi „asociaţii” săi, despre care anchetatorii ar avea indicii că ar fi bulgari şi, posibil, sârbi, au atacat un masiv centru logistic al celui mai mare operator de telecomuicaţii din Austria, A1 Telekom Austria Group. Situat în Hagenbrunn, în apropierea Vienei, respectivul depozit, care a fost înfiinţat în 2015, este unul dintre cele mai moderne din ţară. De aici sunt livrate echipamente de comunicaţii şi telefoane mobile către clienţii persoane fizice şi juridice. 

Au lucrat ca-n filme

Atacul a fost dat în noaptea de 8 decembrie 2019. Cu toate că este supravegheat de sisteme de siguranţă de ultimă oră, centrul logistic a fost rapid „cucerit” de spărgătorii care au intrat în incintă şi au furat 4.500 de terminale GSM pe care le-au încărcat într-o dubiţă. Este vorba de telefoane mobile de ultimă generaţie Samsung, Apple şi Huawei, a căror valoare totală depăşeşte suma de 3,3 milioane euro, arat[ ziare.com

Şocaţi de rapiditatea şi precizia cu care au lucrat spărgătorii, ofiţerii din Poliţia Federală din Austria care au preluat cazul au bănuit că cel puţin un spărgător a lucrat în cadrul centrului logistic şi cunoştea metoda de neutralizare a sistemelor de siguranţă din dotarea depozitelor. Aşa au ajuns, se pare, anchetatorii şi la cetăţeanul român care umează să fie extrădat. 

Alte atacuri

Din ancheta care a urmat a reieşit că banda de spărgători nu a fost la primul atac de acest fel. Au mai jefuit şi mai multe depozite de accesorii auto, dar şi un centru logistic al unei companii din domeniul tehnicii medicale. Dar prin valoarea mărfurilor furate, atacul de la A1 Telekom Austria Group este un fel de „perlă a coroanei” pentru spărgători. Tot din cercetări a mai rezultat că mărfurile furate erau plasate, de obicei, pe piaţa albaneză. Arestat la începutul lunii august la Alba Iulia în urma unui mandat european de arestare emis de autorităţile din Austria, românul a negat totul. El a declarat că în noaptea de 8 decembrie 2019 nu se află în Austria, ci în Germania şi că habar nu are de jaf. Totuşi, probele trimise de poliţiştii austrieci au făcut ca bărbatul să fie arestat. Ulterior, aceleaşi probe au convins judecătorii Curţii de Apel Alba Iulia să aprobe extrădarea lui în Austria pentru a fi judecat.

Centru logistic ultramodern 

Centrul logistic al A1 Telekom Austria Group este unul considerat model de specialiştii din domeniu. Dotat cu echipamente automate de sortare a comenzilor şi deservit de peste 150 de lucrători, acesta dispune de un depozit închis climatizat cu o suprafaţă de 18.000 de metri pătraţi, aproximativ cât trei terenuri de fotbal. În plus, echipamentele mai grele au la dispoziţie un spaţiu de depozitare în aer liber cu o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi. 

Astfel, aici au fost depozitaţi stâlpi pentru releele GSM, echipamentele necesare pentru extinderea reţelei mobile exploatate de A1 Telekom Austria Group. În cadrul centrului mai funcţionează şi câteva ateliere în care tehnicienii companiei pregătesc pentru montare echipamentele de reţea, iar compania se laudă că întreg complexul funcţionează numai cu „energie verde”.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite