Ioan Păun Otiman, în atenţia  poliţiştilor în cazul vânzării Casei Coandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar parterul casei Coandă se află în proprietatea RA-APPS FOTO Adevărul
Doar parterul casei Coandă se află în proprietatea RA-APPS FOTO Adevărul

Serviciul pentru Investigarea Fraudelor, din cadrul Poliţiei Sectorului 1, face verificări cu privire la cesionarea drepturilor litigioase pentru etajul casei care a aparţinut familiei Coandă, din Bulevardul Lascăr Catargiu nr. 29. Secretarul general al Academiei Române, Ion Păun Otiman, cel care a pus la cale întrega afacere, este suspectat de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.

“Adevărul” a dezvăluit că secretarul general al Academiei Române, Ion Păun Otiman, a vândut ilegal o parte a palatului Henri Coandă, imobil de patrimoniu de o inestimabilă valoare, donat Academiei Române de sora marelui savant Henri Conadă.

Curtea de Conturi, care a verificat activitatea Academiei Române în primăvara anului trecut,  a sesizat Parchetul Curţii Supreme în legătură cu frauda imobiliară. Auditorii au arătat în actul de sesizare că Academia Română, prin secretarul său general, a cesionat un imobil care nu-i aparţinea şi care nici nu se afla în litigiu, la acea dată nefiind pe rolul instanţelor de judecată nicio acţiune privind Casa Coandă.

După publicarea articolului în “Adevărul”, conducerea Academiei Române i-a luat apărarea lui Ion Păun Otiman, susţinând, împotriva tuturor evidenţelor, nevinovăţia acestuia. Secretarul general al Academiei a promis, la fel ca în 2012, că va face demersuri pentru recuperarea imobilului.

El a justificat cesionarea drepturilor asupra imobilului în favoarea Marinei Vivien Slivinschi, pentru numai 350.000 de euro, prin faptul că Academia Română a epuizat orice cale legală de a intra în posesia palatului lăsat moştenire de rudele savantului Henri Coandă pentru a deveni muzeu.

Vânzare ilegală

Vânzarea casei Coandă a fost iniţiată în 2008, când monumentul istoric se afla în administrarea RAAPPS. La 17 ianuarie 2008, Ion Păun Otiman l-a mandatat pe afaceristul imobiliar George Jipa să recupereze de la RAAPPS, în numele Academiei Române, etajul casei Coandă.

În aceeaşi zi şi tot la acelaşi notar, a mai semnat o procură pentru Jipa, pe care-l împuternicea ca, odată recuperat imobilul, să vândă drepturile asupra acestuia, contra sumei de 350.000 de euro, Marinei Vivien Slivinschi, fapt ce demonstrează premeditarea. Aceasta din urmă este asociată cu George Jipa în mai multe firme. Pe 4 iulie 2008, RAAPPS a predat etajul imobilului Academiei Române, care a ajuns, ulterior, în proprietatea rechinilor imobiliari.

Curtea de Conturi a stabilit că înstrăinarea imobilului este ilegală. Tranzacţia imobiliară a încălcat Legea patrimoniului naţional, vânzarea făcându-se fără avizul Ministerului Culturii. Mai mult, reprezentanţii ministerului avertizaseră Academia Română, printr-o adresă, că vila este monument istoric, iar statul are drept de preemţiune.

Casa Coandă, monument istoric

Clasat ca monument istoric, imobilul din B-dul Lascăr Catargiu nr. 29 din Bucureşti a aparţinut generalului Constantin Coandă, fost prim-ministru în anul 1918, tatăl savantului Henri Coandă, membru al Academiei Române, pionier al aviaţiei şi inventator al avionului cu reacţie. În 1969, încă din timpul vieţii lui Henri Coandă, sora sa, Aida Popovici, a donat Academiei Române jumătatea sa din imobil (şapte camera la etaj), precum şi alte camera de la mansardă, cu condiţia înfinţării unui muzeu. Cealaltă jumătate a casei (parterul) era deja în proprietatea statului român, sora acesteia Jeanne Aida Herbert, primind despăgubiri de statul francez, ca urmare a unui acord bilateral.

Impozanta vilă, situată între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, a funcţionat ca muzeu până în 1977, când  statul comunist a deposedat Academia de imobil, iar exponatele au fost depozitate la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida. Ulterior, clădirea a fost sediul mai multor ambasade, ultima fiind cea a Algeriei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite