Integrarea în UE lipseşte România de principalele pârghii economice naţionale. Ar fi mai bine să devenim eurosceptici?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii afirmă că economia unei ţări este susţinută de trei ancore. În procesul de integrare europeană, România trebuie să le taie pe toate.

Mixul de politici macroeconomice cuprinde cele trei tipuri de politici considerate drept ancore pentru o economie de piaţă. Acestea sunt: politica bugetară, politica fiscală şi politica monetară. Cele trei ancore permit guvernului aplicarea unei politici proprii, în funcţie de modul în care acestea sunt folosite.

Prima ancoră: Politica fiscală

În principiu, este aplicată de către Ministerul Finanţelor Publice şi cuprinde ansamblul de taxe şi impozite ale unui stat. Mărind sau micşorând aceste taxe, scutind de la plată anumite sectoare sau supraimpozitându-le, un guvern poate încuraja sau descuraja un domeniu de activitate, în funcţie de obiectivele pe care şi le-a propus. Taxele vamale la diverse produse, precum şi accizele practicate, permit unui stat să-şi protejeze economia, în faţa concurenţei străine. Producătorul autohton de frigidere Arctic ar putea fi ajutat printr-o taxă vamală impusă frigiderelor din import, astfel încât produsele fabricate la Găeşti să fie mai ieftine şi deci să se vandă mai bine pe piaţa autohtonă.

Click aici pentru a afla ce ne impune Uniunea Europeana

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite