Inspecţia Judiciară verifică dacă a fost afectată independenţa magistraţilor prin sutele de articole despre dosarul „ICA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) verifică dacă a fost afectată independenţa judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului „ICA”, în urma sutelor de articole apărute în mass-media. Procesul „ICA” a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte în presa de săptămâna trecută numai în mediul online fiind publicate 10.629 materiale pe această temă.

„Ca urmare a apariţiei în mass media a unor multiple articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti precum şi cea de urmărire penală desfăşurată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul denumit „I.C.A”., conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a  solicitat  Inspecţiei Judiciare ca, în temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor republicată cu modificările şi completările ulterioare, să efectueze verificările necesare pentru a stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în activitatea de soluţionare a dosarului menţionat precum şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat emis luni de CSM.   

Potrivit furnizorului de servicii de monitorizare mediaTRUST, procesul lui Dan Voiculescu a fost unul dintre cele mai dezbătute subiecte în mass-media, în perioada 4 – 10 august 2014.

Peste 10.600 de materiale cu Voiculescu pe internet

Concret, în perioada monitorizată numele Dan Voiculescu a fost menţionat în 10.629 de materiale în mediul online. Site-urile de ştiri au publicat 6.553 de articole, Facebook a generat 2.426 de postări ce au făcut referire la Dan Voiculescu, iar pe Twitter au fost înregistrate 1.375 de postări. Subiectul Dan Voiculescu a numărat 275 de menţiuni pe bloguri şi forumuri.

„8 august 2014, ziua în care autorităţile au dat verdictul în dosarul ICA, a generat cele mai multe menţiuni  - 4.451. În 9 august, numărul menţiunilor a scăzut, ajungând la 2.210. Sursele online (exceptând agregatoarele si variantele de mobil ale site-urilor) care au publicat cele mai multe articole cu privire la Dan Voiculescu sunt : antena.ro cu 92 de articole publicate, dcnews.ro  - 83 articole, reportervirtual.ro – 80 articole, ziare.com – 73 articole, naşul.TV – 67 articole, antena3.ro – 63 articole”, se arată în raportul mediaTRUST.

Analiza a luat în calcul peste 2.000 de surse de ştiri online, peste 20.000 de bloguri şi forumuri, conturile publice ale utilizatorilor de Facebook şi Twitter.

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare

Pe 8 august, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul „ICA”. De asemenea, magistraţii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.

Prin aceeaşi decizie au mai fost condamnaţi şi Gheorghe Mencinicopschi şi Corneliu Popa la câte 8 ani de închisoare, fostul ministru Sorin Pantiş a primit 7 ani de închisorae, iar Cătălin Sandu Jean şi Vlad Săvulescu au fost condamnaţi la 6 ani de închisoare.

Flaviu Pop a primit 5 ani de închisoare. 

Instanţa a dispus şi pedepse cu suspendare după cum urmează: Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit câte 4 ani, iar Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Ene Vica au primit câte 3 ani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Laura Codruţa Kövesi, la Adevărul Live: Antena 3 n-a fost confiscată de vreo instituţie a statului

De la condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul „ICA”, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a devenit „inamicul public numărul unu” pentru realizatorii şi formatorii de opinie de la Antene. Cum s-a ajuns în această situaţie tensionată şi care este povestea dosarului „ICA” am aflat chiar de la şefa DNA. 

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Dan Voiculescu (67 de ani) a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „ICA” au fost duşi în arest. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în acest caz. Cu această ocazie, judecătorii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA” în care era acuzat de spălare de bani. Magistraţii au decis respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice în cazul omului de afaceri.

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Dan Voiculescu, fondatorul Partidul Conservator (Partidul Umanist Român în 1992), este un personaj controversat, care şi-a împărţit activitatea între afaceri şi lumea politică. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Averea familiei lui Dan Voiculescu, care a primit astăzi sentinţa în dosarul ICA, este estimată la 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, publicat în toamna anului trecut. Potrivit declaraţiei de avere însă, Voiculescu este un fost senator, cu o pensie lunară de 2.700 de lei, dar cu sume importante în conturi.

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Printre jurnaliştii prezenţi la intrarea în clădirea unde se predase Dan Voiculescu, au fost şi câţiva dintre angajaţii săi. Pentru aceştia, 8 august 2014 va rămâne în istoriile personale ca o zi extrem de confuză.

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite