Îngheţaţi de frig şi de frică în telescaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii au rămas blocaţi deasupra pârtiei Clăbucet din Predeal
Turiştii au rămas blocaţi deasupra pârtiei Clăbucet din Predeal

Peste 200 de turişti au stat, ieri, îngroziţi, timp de peste două ore atârnaţi într-un telescaun care s-a defectat în staţiunea Predeal. Mai mulţi copii au fost coborâţi de la înălţime de salvamontişti, cu ajutorul corzilor.

Telescaunul de pe pârtia Clăbucet s-a transformat, ieri, într-un carusel al groazei. Peste 200 de turişti, dintre care zeci de copii, au rămas captivi la înălţime, din cauza unei avarii produse la instalaţia pe cablu. Defecţiunea a durat două ore, timp în care pasagerii au îngheţat de frig şi teamă.

„Telescaunul s-a oprit când eram pe la jumătatea traseului. Sub noi era doar prăpastie. Nu am păţit niciodată aşa ceva şi nici nu am crezut că e posibil. Cred că, dacă nu se debloca, degeram acolo. Aşa de frică nu mi-a fost în viaţa mea", a spus Liviu Timofte (20 de ani), din Constanţa.

Turiştii au aşteptat zeci de minute ajutorul echipajelor de intervenţie. „Toată lumea a intrat în panică, nimeni nu şi-a imaginat că te poţi urca în telescaun şi să rămâi suspendat acolo. Erau copii mici, care au început să plângă, părinţi disperaţi", a declarat Andrei Ion (23 de ani), din Constanţa.

„Pentru copii ne-a fost cel mai teamă"

Trei echipaje SMURD şi patru ambulanţe au fost solicitate pe pârtie pentru a-i ajuta pe turişti în caz de nevoie. Mai mulţi copii au fost prinşi de salvamontişi în hamuri şi coborâţi pe corzile folosite la alpinism.

„În telescaun se aflau mai mulţi copii foarte mici. Pentru ei ne-a fost cel mai teamă. Ne-am căţărat  pe stâlpii de la telescaun şi, cu hamuri şi corzi, am reuşit să-i coborâm pe o parte dintre ei", a spus Dorin Turcu, unul dintre salvamontişti.

Administratorii pârtiei spun că de vină este computerul care dirijează instalaţia. „Instalaţia pe cablu este administrată de o firmă privată. Ştim că au mai avut probleme cu calculatorul şi că telescaunul s-a mai oprit, câte 5 - 10 minute. Acum au fost două ore. Firma va fi amendată, dar noi nu-i putem despăgubi pe turiştii care şi-au cumpărat cartele", a declarat Vasile Toma, reprezentantul Primăriei din Predeal. În urma defecţiunii, telescaunul a fost închis. 

CITEŞTE ŞI:

Utilajele de dezăpezire au ocolit în această dimineaţă cartierele periferice

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite