INFOGRAFIE Bolnavii de SIDA, mai discriminaţi decât rromii, maghiarii sau homosexualii în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care suferă de HIV/SIDA sunt cele mai discriminate, arată un raport recent FOTO Adevărul
Persoanele care suferă de HIV/SIDA sunt cele mai discriminate, arată un raport recent FOTO Adevărul

Persoanele infectate cu HIV/SIDA sunt cele mai discriminate în România. Pe următoarele locuri se situează, la foarte mică distanţă, persoanele de etnie romă şi cele cu dizabilităţi. Aşa arată raportul „Percepţii şi atitudini privind discriminarea 2013”, comandat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) şi realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

În cadrul cercetării, care s-a desfăşurat în perioada octombrie – noiembrie 2013, au fost evaluate răspunsurile a 1.415 subiecţi trecuţi de 18 ani. Concret, 37% din aceştia consideră că persoanele infectate cu HIV/SIDA sunt dicriminate foarte mult. Legat de locurile în care aceştia sunt discriminaţi cel mai frecvent, acestea sunt şcoala (42%), locul de muncă (42%), instituţiile publice (39%) şi spitalele (33%).

„Lumea nu este informată corect şi constant. Ignoranţa este primul lucru care face ca acest fenomen să fie unul atât de larg răspândit, asta pentru că în trecut diagnosticul de HIV/SIDA era un diagnostic care condamna la moarte. Între timp, medicina a evoluat şi pacienţii care au acest virus duc o viaţă normală, au un loc de muncă sau şi-au întemeiat o familie. Singura condiţie este să ia tratamentul la timp”, a explicat doctorul Mioara Predescu, şefa Centrului Român de HIV/SIDA.

Românii nu vor rude cu altă orientare sexuală

Raportul IRES a mai arătat că mai mult de jumătate din români nu ar accepta să fie prieteni cu o persoană infectată cu HIV, 50% nu ar vrea să aibă o rudă care să sufere de această patologie, în timp ce 47% din români ar refuza să lucreze alături de un astfel de bolnav.  „Problema este că noi asociem virusul HIV cu promiscuitatea, ceea ce este total greşit”, a subliniat Predescu.

Cu toate acestea, cei mai mulţi români refuză să aibă rude de o altă orientare sexuală. Astfel, 58% din respondenţi nu şi-ar dori un prieten homosexual, în timp ce 60% din respondenţi au declarat că nu şi-ar dori o rudă care să aibă o altă orientare sexuală. În acelaşi timp, 58% din respondenţi nu ar accepta o persoană de etnie romă în familia lor, doar 48% din ei fiind de acord să lucreze alături de aceştia.

Romii, consideraţi hoţi şi fără cultură

Totodată, 20% din respondenţi consideră că romii sunt hoţi şi infractori, în timp ce 11% sunt de părere că persoanele de această etnie sunt dezinteresate. Un procent de 8% îi consideră lipsiţi de educaţie şi cultură, 42% din respondenţi considerând că educaţia reprezintă principala soluţie pentru integrarea romilor în societate.

Raportul arată că 80% din români nu ar susţine un preşedinte de etnie romă, discriminarea fiind mai mare în cazul persoanelor cu altă orientare sexuală. Concret, 84% din respondenţi nu şi-ar dori un preşedinte homosexual şi 79% din ei nu ar vota niciodată o persoană de etnie maghiară pentru rolul de şef de stat.
 
Politicienii – discriminatori de serviciu

Totuşi, politicienii ocupă locul întâi în topul celor care discrimează, potrivit răspunsurilor date de 76% din români. Respondenţii mai consideră că mari discriminatori sunt firmele private, instituţiile publice, dar şi medicii din spitale.

Deşi 88% din respondenţi au auzit de fenomenul de discriminare, 39% consideră că au prea puţine informaţii la ora actuală. Asta cu toate că peste jumătate din români sunt de părere că discriminarea este o problemă în România. Trei sferturi din respondenţi susţin că nu au fost vreodată victime ale discriminării.
 
Îngrijorător e însă faptul că 64% din români nu ştiu ce ar trebui făcut într-o astfel de situaţie. Prin urmare, 18% ar apela la Poliţie, 17% la autorităţi şi 15% ar apela la justiţie. Doar 8% din respondenţi ar face o sesizare la CNCD, deşi mai mult de jumătate din participanţii la studiu au declarat că au auzit de instituţie şi sunt la curent cu acţiunile întreprinse de aceasta.

image

Ministrul Culturii i-a jignit pe pacienţii cu HIV

Cel mai recent scandal de discriminare este cel în care este implicat chiar ministrul Culturii Daniel Barbu, acuzat că a discriminat pacienţii cu HIV.

Acesta a declarat zilele trecute că programul de prevenire şi tratament al acestei patologii are un buget mai mare decât întreaga sumă de care beneficiază ministerul său. Deşi ulterior oficialul a revenit asupra declaraţiei buclucaşe, acesta a produs rumoare în rândul pacienţilor, care au sesizat inclusiv Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), instituţie ce urmează să discute acest caz în cursul săptămânii viitoare.

„Sugestia legată de închiderea programului naţional de tratament al infecţiei HIV o considerăm echivalentă cu o condamnare pe care Guvernul o pregăteşte acestor pacienţi, care provin în cea mai mare parte din copiii infectaţi la naştere în sistemul medical al anilor 1988-1990”, a atras atenţia Iulian Petre, directorul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor afectate de HIV/SIDA, nu înainte de a adăuga că într-o ţară civilizată o astfel de afirmaţie venită de la un ministru ar fi urmată imediat de o demisie.

„Aceasta priveşte întreaga societate şi trebuie tratată cu responsabilitate. De ani de zile, România este apreciată pentru modul în care a tratat acest program”, a subliniat şi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Pentru declaraţii mai mult sau mai puţin grave, senatorii republicani Larry Craig şi Christopher Lee din SUA şi-au dat demisia. Acelaşi gest l-a făcut şi politicianul suedez Alexander Kieding. Parlamentarul britanic Godfrey Bloomal a fost suspendat din funcţie după ce le-a făcut pe femei „târfe”. (Bianca Andrieş)

Pe aceeaşi temă:

UPDATE Barbu, indignat de suma alocată pentru HIV: „Nu suntem în Africa. Puteam face Festivalul Shakespeare“. Reacţia CNCD

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, crede că Programului Naţional de Prevenire şi Control HIV/SIDA îi sunt alocaţi prea mulţi bani, scrie „Gazeta de Sud“. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în legătură cu aceste declaraţii ale ministrului Daniel Barbu.

Ministrul Culturii, bolnavii de SIDA şi închisoarea numită România

Te doare mintea când stai şi asculţi ce idei debitează politicienii români. La fel ca în cazul Roşiei Montane, unii dintre ei ar trebui să primească un fel de aviz înainte de a deschide gura. Ar fi spre binele lor.

Ministrul Culturii, bolnavii de SIDA şi închisoarea numită România

Te doare mintea când stai şi asculţi ce idei debitează politicienii români. La fel ca în cazul Roşiei Montane, unii dintre ei ar trebui să primească un fel de aviz înainte de a deschide gura.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite