Inculpaţii din dosarul de corupţie al lui Sebastian Vlădescu şi-au plătit cauţiunile. Procurorii i-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Boureanu, Ionuţ Costea, Constantin Dascălu şi Mihaela Mititelu, inculpaţi în dosarul privind mita acordată de o companie străină pentru încheierea de contracte şi plata facturilor, şi-au achitat obligaţiile privind plata cauţiunilor totalizând 3,2 milioane de euro, au anunţat procurorii DNA.

 Cei patru au adus garanţii asupra bunurilor mobile, achitând diferenţele în conturi la unităţi bancare. În cazul fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, termenul pentru depunerea cauţiunii încă nu a expirat. Faţă de Cristian Boureanu, Ionuţ Costea, Constantin Dascălu şi Mihaela Mititelu anchetatorii au luat măsura instituirii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile.

Conform DNA, acuzaţiile şi cauţiunile stabilite sunt:

- COSTEA MIRCEA-IONUŢ, fost angajat al Ministerului Finanţelor – 1.500.000 euro, inculpat pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită; 
- MITITELU MIHAELA, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., – 1.000.000 euro, inculpată pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită;
- DASCĂLU CONSTANTIN, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor – 500.000 euro, inculpat pentru luare de mită; 
- BOUREANU CRISTIAN-ALEXANDRU, la data faptelor deputat în Parlamentul României – 200.000 euro, inculpat pentru trafic de influenţă. 
Ionuţa Costea a pus la dispoziţia procurorilor înscrisuri din care rezultă atât constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 1.413.000 euro cât şi depunerea la o unitate bancară a sumei de 300.000 euro.

Mihaela Mititelu a pus la dispoziţia procurorilor înscrisuri din care rezultă atât constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la 903.500 euro cât şi depunerea la o unitate bancară a sumei de 96.500 euro.
Constantin Dascălu  a adus documente din care reiese că a depus la o unitate bancară suma de 500.000 euro.
Cristian Boureanu a depus la dosarul cauzei înscrisuri din care rezultă constituirea unor garanţii reale imobiliare asupra unor bunuri imobile evaluate la suma de 213.400 euro.

În cazul lui Sebastian Vlădescu, fost ministru al Finanţelor Publice, inculpat ulterior (după obţinerea avizului favorabil din partea Preşedintelui României) pentru luare de mită (două infracţiuni) şi trafic de influenţă în formă continuată, a fost fixată o cauţiune în valoare de 1.000.000 euro (echivalent în lei).

Sebastian Vlădescu, pus sub inculpare

Vlădescu s-a aflat la DNA şi marţi, 8 mai, şi în 27 aprilie, când a fost informat că a început urmărirea penală împotriva sa, după avizul dat de şeful statului.

Conform DNA, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

În acest context, în prima parte a anului 2005, Sebastian Vlădescu împreună cu Mircea Costea şi Mihaela Mititelu, a pretins de la reprezentanţii unei companii un comision de 3,5% din valoarea contractelor ce urmau a fi încheiate cu C.N.C.F.R. S.A. privind reabilitarea căii ferate Bucureşti – Constanţa pentru ca, în schimbul acestui comision, să aprobe, în calitate de ministru al Finanelor, finanţarea suplimentară necesară pentru încheierea contractelor, precum şi pentru a îşi exercita ulterior atribuţiile referitoare la asigurarea fondurilor necesare plăţii facturilor pentru lucrările efectuate, afirmă procurorii.

În perioada 2008-2009, în baza acestei înţelegeri, Sebastian Vlădescu a primit suma de aproximativ un milion de euro (reprezentând partea sa din comisionul pretins) în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le controla. Ulterior, în perioada 2009-2010, Vlădescu a acceptat de la reprezentantul companiei străine promisiunea sumei de două milioane de euro, iar în perioada noiembrie 2011- septembrie 2013 fostul ministru a primit suma de 65.000 de euro, sub forma finanţării activităţii unei companii offshore, unde avea calitatea de asociat.

De asemenea, în acelaşi context, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2013, fostul ministru a pretins şi a primit de la aceeaşi persoană suma totală de 2.117.000 de euro. În schimbul acestor sume de bani,Vlădescu urma să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite