În timp ce restul țării arde, Harghita și Suceava se îneacă: inundațiile au distrus totul în cale VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroase case, anexe și subsoluri au fost inundate după ploi torențiale crunte în județele Harghita și Suceava.

foto stradă inundată
FOTO Shutterstock (Arhivă)

Pompierii din judeţele Harghita şi Mureş au intervenit toată noaptea de luni spre marţi pentru evacuarea apei din mai multe curţi şi subsoluri sau beciuri inundate în Topliţa, în urma ploilor torenţiale, după ce municipiul s-a aflat sub cod roşu de averse şi descărcări electrice.

De asemenea, numeroase case şi anexe gospodăreşti din două sate din comuna Cârlibaba din judeţul Suceava au fost puternic afectate de un inundaţiile provocate de ploile torenţiale de luni seară, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava.

Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, iniţial, ca urmare a apelurilor primite la numărul de urgenţă 112, pentru evacuarea apei din 38 de curţi şi şapte beciuri sau subsoluri inundate, au acţionat pompierii militari din cadrul Gărzilor de Intervenţie din Gheorgheni şi Topliţa, alături de pompierii civili de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Topliţa şi Borsec, cu ajutorul motopompelor de mică şi mare capacitate.

Ulterior, IGSU a alocat forţe în sprijin de la ISU Mureş, şi anume două echipaje de la Detaşamentele de Pompieri Târgu Mureş şi Reghin, cu două autospeciale complexe de primă intervenţie şi două motopompe remorcabile.

În cursul dimineţii, apa rezultată în urma ploilor torenţiale a început să scadă şi să se retragă natural din zonele inundate, dar intervenţiile pompierilor continuă.

„În continuare, echipajele din cadrul Gărzii de Intervenţie Nr. 2 Topliţa, sprijinite de cel din cadrul Detaşamentului Reghin, încă intervin pentru evacuarea apei, pe strada Garoafelor din municipiul Topliţa şi pentru îndepărtarea efectelor negative. Echipajele Gărzii de Intervenţie Nr. 1 Gheorgheni şi Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş s-au retras la bază”, a mai informat sursa citată.

Localităţile Topliţa şi Gălăuţaş s-au aflat, luni seara, sub cod roşu meteo de averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină.

În plus, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, au fost identificate zece gospodării în care apa a intrat în locuinţe şi clădirile anexe, iar cinci construcţii anexe au fost distruse de viitură, cele mai afectate zone fiind Tătarca şi Ţibău.

„În continuare, pompierii militari şi civili, împreună cu lucrători ai Comitetului local pentru situaţii de urgenţă Cârlibaba, lucrează pentru îndepărtarea efectelor negative şi eliberarea căilor de acces, cu ajutorul utilajelor specifice”, au transmis oficialii ISU.

Cantitatea mare de precipitaţii a condus, luni seară, la formarea de viituri şi de scurgeri importante de pe versanţi, care au afectat mai multe proprietăţi de pe raza comunei Cârlibaba.

De asemenea, într-o zonă expusă viiturii (Tătarca), pompierii şi lucrătorii SVSU Cârlibaba au salvat şase persoane (patru adulţi şi doi copii), precum şi trei animale (doi câini şi un cal). Atât persoanele, cât şi animalele au fost salvate din calea viituri şi transportate la o altă gospodărie, aflată în afara zonei de pericol (reprezentat de scurgerile de pe versanţi). 

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite