În ce situații poate fi ridicată o mașină de către autorități chiar dacă e parcată legal

0
Publicat:

Polițiștii ar putea avea posibilitatea să relocheze vehiculele staționate regulamentar, în anumite circumstanțe, conform unui proiect de ordonanță, aflat în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne. Proprietarii mașinilor nu vor fi nevoiți să suporte costurile pentru ridicare și transport.

Și mașinile parcate regulamentar ar putea fi ridicate FOTO Poliția Locală Timișoara
Și mașinile parcate regulamentar ar putea fi ridicate FOTO Poliția Locală Timișoara

În prezent, legislația rutieră prevede doar la ridicarea mașinilor parcate neregulamentar. Noul proiect de OUG are ca scop modificarea acestei practici, pentru a permite ridicarea vehiculelor parcate legal, notează avocatnet.ro.

Situații speciale de relocare a mașinii

Potrivit proiectului, polițiștii de circulație sau polițiștii locali vor putea decide relocarea vehiculelor parcate regulamentar în următoarele situații:

Lucrări sau servicii publice: Atunci când se desfășoară lucrări sau servicii publice de interes național sau local.

Intervenții de urgență: Pentru intervenția serviciilor de urgență în scopul prevenirii sau limitării efectelor unor accidente, calamități sau dezastre.

Măsuri de ordine și siguranță publică: Pentru instituirea unor măsuri de ordine și siguranță publică.

Relocarea vehiculelor se va face fie din oficiu, fie la cererea administrației publice locale, administratorului drumului public sau a instituțiilor implicate în gestionarea situațiilor de urgență.

Vehiculele relocate vor fi duse în zone de parcare sau în locuri special amenajate în același sector administrativ.

Cheltuielile pentru ridicarea, transportul, parcare sau depozitarea vehiculului relocat vor fi suportate integral de către administrația publică locală sau de administratorul drumului public. Așadar, proprietarii vehiculelor nu vor fi obligați să plătească nimic.

Proiectul de ordonanță stabilește și că autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a informa proprietarul sau deținătorul vehiculului cu privire la locul unde vehicului i-a fost relocat.

Creșterea valorii punctelor-amendă

Acest proiect prevede, de asemenea, o creștere a valorii punctelor-amendă începând cu anul următor și acordarea puterii polițiștilor de a amenda șoferii în baza înregistrărilor camerelor de bord sau a camerelor de supraveghere.

Este important de menționat că proiectul de ordonanță trebuie să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a deveni lege.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite