Horia Georgescu îl contrazice pe fostul director SRI George Maior: „Se intervenea direct în dosare şi se spunea cum trebuie acţionat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare
Horia Georgescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Horia Georgescu, fost şef al ANI, susţine că a participat la mai multe evenimente la sediile SRI, la unele fiind prezenţi şi mai mulţi magistraţi, printre care Livia Stanciu, fost preşedinte al Curţii Supreme şi Valentin Şelaru, judecătorul care a dispus arestare preventivă a lui Georgescu.

„Unele (întâlniri-n.r.) erau cu caracter privat, de genul zilei de naştere, altele de tip evenimente: 1 Decembrie, ziua SRI. La acel moment nu vedeam nimic ocult, astăzi o văd un pic diferit. Foarte des la aceste întâlniri era prezent domnul Şelaru, domnul judecător Şelaru, care, uneori, stătea lângă mine la masă şi nu a avut nicio problemă să se abţină când m-a arestat. Nu era el singurul judecător acolo, erau mai mulţi, doamna Stanciu, domnul Ionuţ Matei, în calitate de vicepreşedinte", a spus miercuri seara Horia Georgescu la Antena 3.

Fostul preşedinte al ANI a declarat că la o zi de naştere a lui George Maior, sărbătorită la sediul K2 al SRI, au fost prezente în jur de o sută de persoane.

Horia Georgescu a mai susţinut că George Maior a minţit la comisia parlamentară. „Se intervenea direct în dosare, punctual, şi se spunea cum trebuie acţionat”, a spus Horia Georgescu.

Fostul şef al SRI, George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, a fost audiat în comisia parlamentară timp de şase ore. Maior a vorbit despre un protocol între SRI şi Parchetul General, condus la acea dată de Laura Codruţa Kovesi, prin care se stabilea o colaborare în cazurile de evaziune fiscală şi corupţie între cele două instituţii. 

Maior a infirmat că SRI ar fi intervenit în dosare, dar e contrazis de fostul şef al ANI, Horia Georgescu. 

„Eu am fost dezamăgit ieri. Să nu-ţi asumi anumite lucruri este regretabil”, a spus Horia Georgescu într-un interviu acordat Antena 3.

Condamnat la 4 ani de închisoare

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat, pe 14 februarie, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

Potrivit deciziei instanţei, din cei patru ani de închisoare se va scădea perioada în care Georgescu a stat în arest preventiv, respectiv 18 martie 2015 - 9 iulie 2015. În plus, Horia Georgescu nu are voie să ocupe o funcţie publică pe o perioadă de cinci ani, după executarea pedepsei.

Pedeapsa nu este definitivă.

La 12 ianuarie 2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la instituţie ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în 2008, constatându-se că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

Potrivit DNA, cei opt membri ai comisiei au emis în cazul a trei dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi contrare prevederilor legale.

Scopul demersurilor a fost supraevaluarea imobilelor menţionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat şi a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, inculpaţii au produs un prejudiciu bugetului statului român de peste 84,5 milioane euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite