Guvernul a aprobat desfiinţarea Secţiei Speciale
0
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ). Proiectul va fi trimis de executiv în Parlament pentru dezbatere şi adoptare.
Proiectul de desfiinţarea a SIIJ a fost transmis la Guvern de Ministerul Justiţiei după avizul negativ al Consiliul Superior al Magistraturii. Consiliul Legislativ, condus de fostul deputat PSD Florin Iordache a avizat pozitiv proiectul de lege. Stelian Ion, ministrul Justiţiei, a precizat că desfiinţarea acestei secţii înseamnă „o normalizare, o promisiune, un punct clar în programul de guvernare”. În ceea ce priveşte avizul negativ al CSM, Stelian Ion a precizat că membrii Consiliului au solicitat de fapt, „la pachet cu desfiinţarea SIIJ (...) nişte aşa zise garanţii suplimentare de care ar avea nevoie magistraţii”, în realitate „imunităţi suplimentare”, potrivit Hotnews.ro
Practic, proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ a fost făcut în mandatul fostului ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu, iar din el au fost eliminate recent articolele care se refereau la „super-imunităţile" judecătorilor şi procurorilor, ceea ce a stârnit scandal în Consiliul Superior al Magistraturii, care, a decis să-l avizeze negativ.
Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a fost înfiinţată în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a devenit operaţională în 23 octombrie 2017. Are competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.
În al treilea an de activitate, 2020, Secţia pentru Investigarea infracţiunilor din Justiţie a întocmit doar două rechizitorii cu trei inculpaţi. În ambele situaţii, protagonist este Mircea Negulescu, zis Portocală, fost procuror la DNA Ploieşti, exclus din magistratură. Alte peste 500 de dosare au fost clasate de cei 7 procurori de execuţie pe care îi are SIIJ, printre ei numărându-se şi Adina Florea.
La Secţia Specială lucrează 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar. Spre exemplu, Adina Florea a avut în 2019 un salariu lunar de peste 18.000 de lei, potrivit declaraţiei de avere din 2020, arată g4media.