Greva generală a paralizat oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greva generală  a paralizat oraşul
Greva generală a paralizat oraşul

Întreg sistemul bugetar a intrat, azi, în grevă generală. Şcolile şi spitalele au fost închise azi, iar sindicaliştii din administraţia publică au pichetat Prefectura.

Greva generală de azi a paralizat oraşul Baia Mare. La prima oră a dimineţii, colegiul Naţional „Vasile Lucaciu“ era pustiu, sălile de clasă goale, ca şi toate şcolile, de altfel, din oraş. Profesorii au refuzat să ţină orele de curs azi, protestând în acest fel faţă de măsurile pe care Guvernul Boc le-a întreprins în sistemul bugetar.
„Vrem să fie un semnal de alarmă această grevă. E prima oară în ţară când  întreg sistemul bugetar s-a coalizat într-o formă de protest. E vorba de peste 700.000 de oameni, ceea ce înseamnă că guvernul are cu adevărat o problemă“, a precizat Alin Maidan, liderul de sindicat al Colegiului Naţinal „Vasile Lucaciu“.

Toate spitalele din judeţ închise

Dincolo de asta, el este de părere că materia pierdută azi va trebui recuperată într-un fel sau altul. „Sunt conştient că materia de azi va trebui predată. Este imposibil să sari peste o lecţie şi să o predai pe următoarea. Fiind vorba de o zi însă, materia va fi uşor de recuperat. Va fi o problemă gravă, însă, dacă vom intra în grevă generală pe termen nelimitat, în 16 noiembrie, aşa cum se discută“, a mai spus Alin Maidan.
Sindicaliştii din sănătate au fost, de asemenea, în grevă generală azi. Ei spun, la fel ca şi toţi bugetarii, de altfel, că sunt nemulţumiţi de grila de salarizare propusă de Guvern. „Toate spitalele din judeţ au fost în grevă generală azi, de la ora 7.00 până la ora 15.00. Potrivit legii, în această situaţie se asigură o treime din activitate. Asta înseamnă că, la urgenţe, se lucrează integral“, a precizat Mircea Ciocan, liderul sindicatului Sanitas.
„Au semnat pentru această grevă peste 3.200 de oameni, adică mai mulţi decât membrii Sanitas”, a mai spus el. Liderul sindical a mai precizat că, pe lângă nemulţumirile legate de grila de salarizare, sindicaliştii din sistemul de sănătate mai au nemulţumiri legate de salariile restante, de tichetele de masă, dar şi de rectificare bugetară pe trimestrul IV.
Cei din Administraţia Publică însă au ales să picheteze Instituţia Prefectului azi, între orele 11.00 şi 13.00. Ei au purtat, de asemenea, banderole albe, în semn de protest pentru aceleaşi măsuri întreprinse de Guvern.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite