Gorghiu, la bilanţul DNA: Să ignoraţi zgomotul de fond care va fi destul de puternic

0
Publicat:

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a avertizat în cadrul evenimentului pentru prezentarea bilanțului DNA că anul 2024 va fi unul important pentru societate, afirmând că își dorește ca instituția să facă performanță ignorând zgomotul de fond. 

Ministrul a vorbit despre provocările anului 2024 FOTO Arhivă Adevărul
Ministrul a vorbit despre provocările anului 2024 FOTO Arhivă Adevărul

„Mi-aș dori în 2024 o și mai bună colaborare loială, atât în interiorul sistemului judiciar, dar și între sistemul de justiție și guvern, sistem de justiție și societate. Pentru că sunt proiecte importante de realizat împreună, iar dialogul și colaborarea sunt cheia soluției corecte. Cum, de altfel, am avea un 2024 sănătos dacă nu am mai asista pasiv la concursul de invective, atacuri la persoană la procurori din DNA! Indiferent de numele lor”, a spus Alina Gorghiu în cadrul evenimentului pentru prezentarea bilanțului DNA. 

Totodată, șefa Ministerului de Justiție a subliniat: „E legitim să vă apărați sau să vă fie apărată reputația mai apăsat, mai prompt, mai eficient, indiferent de unde vine atacul. Pentru că reputația afectată înseamnă un prejudiciu pentru instituție, înseamnă un prejudiciu pentru justiție în general! Așa cum prejudiciul pentru justiție, uneori, poate fi generat de magistratul însuși. Vă dau un exemplu recent. Efectiv am paralizat când am citit că o doamnă judecătoare din Mangalia ar fi întrebat dacă una dintre victimele ucise în accidentul de la 2 Mai este în sală … E bine că Inspecția Judiciară s-a sesizat”. 

„Revin la subiectul întâlnirii de astăzi. Lupta anticorupție rămâne, indiferent de tensiunile sociale sau preocupările generate de contextul politic, o prioritate absolută pentru Guvernul României, iar măsurile inițiate anul trecut reafirmă angajamentul Ministerului Justiției în direcţia realizării unui act de justiție eficient și de calitate. M-am uitat peste raportul pe 2023. Este unul complet și detaliat. Trăgând linie, ati avut rezultate bune. Cu comunicare cu publicul, cu prezență constantă. Bilanțul dvs de activitate poate fi citit ca o înșiruire de cifre, de statistică judiciară, dar nu am de gând să fac asta … sau poți să vezi în spatele acestui bilanț justiția ca fiind acel serviciu public de calitate care vine să servească cetățeanul”, a mai spus Alina Gorghiu.

Combaterea corupției, o temă de interes 

„Combaterea eficientă a corupției, a marii corupții! … A fost, este și va fi o temă de mare interes pentru toți cetățenii. Pentru că ei sunt beneficiarii finali ai demersurilor voastre! Faptul că majoritatea sesizărilor provin în continuare de la persoane fizice sau juridice (74% din totalul sesizărilor) poate demonstra menținerea încrederii cetățenilor și instituțiilor în activitatea DNA la un nivel ridicat. Încrederea vine însă la pachet cu o responsabilitate sporită”, a mai subliniat Gorghiu. 

Totodată, ministrul a precizat că sunt multe aspecte pozitive pe care le remarcă, arătând convingere că vor fi mai bune pe parcursul anului: de la adaptarea permanentă la trendurile criminalității, până la ieșirea resursei umane din structura din zona de confort.

În același timp, ministrul a vorbit despre problemele enunțate în spațiul public. <<De câte ori ați auzit: ”bine, l-au prins și pe ăsta, un corupt, un ticălos, face câțiva ani de pușcărie, dar știe că rămâne cu banii furați!” Ăsta e sentimentul comun și des întâlnit în spațiul public. Remarc, de aceea, preocuparea procurorilor DNA pentru aplicarea de măsuri asigurătorii şi recuperarea prejudiciului infracţional; astfel în mai mult de jumătate din dosare procurorii DNA au instituit măsuri asigurătorii. Această evoluţie continuă a început odată cu abordarea Ministerului Justiției de încurajare a dispunerii măsurilor asigurătorii şi măsurilor de confiscare, inclusiv prin înfiinţarea ANABI şi coperarea dintre aceasta şi organele judiciare. Vă încurajez să continuați pe linia acestor rezultate semnificative, mai ales în contextul în care jumătate din ceea ce se confiscă se poate întoarce la societate sub forma demersurilor de prevenire a criminalității, de educație juridică sau de sprijinire concretă a victimelor infracțiunilor>>, a mai spus Alina Gorghiu.

<<De la sfârșitul anului trecut este operațională și soluția IT ”ROARMIS” construită astfel încât să se interconecteze cu ECRIS 5. Este un sistem integrat bun de evidenţă a măsurilor asigurătorii şi a confiscărilor. De altfel, îl exportăm deja ca model de bune practici și în alte țări. Dacă vom fi mai eficienți la acest capitol, va crește și încrederea populației în sistemul de justiție, iar acest lucru nu poate fi decât un factor încurajator pentru activitatea dumneavoastră>>, a mai explicat Gorghiu.

Totodată, ministrul a remarcat că „anul care s-a încheiat a fost unul care a produs multe schimbări la nivelul Direcției”.

„Și-a început mandatul o nouă echipă managerială cu misiunea asumată de a restarta mecanismul de luptă anticorupție, cu o nouă viziune. Îmi doresc ca această viziune de dezvoltare instituțională a Direcției propusă de Procurorul-șef să fie cât mai rapid implementată, în totalitate. Și am toată încrederea ca așa se va întâmpla. Mai ales acum, când aveți o echipă managerială completă și compatibilă cu proiectul dvs. Ați avut multe de făcut din martie anul trecut, domnule Procuror-șef, Voineag, ca noi toți, de la țintele fixate prin PNRR ori prin strategiile naționale sau sectoriale, în special Strategia Națională Anticorupție și Strategia de Dezvoltare a Sistemului Judiciar. Și tot felul de alte provocări. De la un regulament nou al instituției, la provocări legate de resursele financiare, de personal și așa mai departe”, a mai spus Alina Gorghiu.

Potrivit ministrului, „cu toate provocările, esteo „creștere a cauzelor soluționate în cursul anului trecut, indicând că suplimentarea numărului de procurori angajați în urmărirea penală generează deja efecte pozitive. Există însă şi scăderi ai unor parametri de calitate a urmăririi penale, îi știți și sunt convinsă ca veți ataca cu atenție sporită aceste direcții”.

Anul 2024, un an important pentru societatea noastră

„Vă mulțumesc că ați sprijinit Ministerul Justiției în procesul de aderare la Convenția anti-mită a OCDE. Anul trecut, ministerul a devenit membru cu drepturi depline al Grupului de lucru anti-mită. Contez în continuare pe sprijinul DNA în realizarea fazei a 2a de evaluare. Toate aceste demersuri, în care beneficiem de ajutorul dvs, ne duc mai aproape de îndeplinirea obiectivului de țară, de a deveni membru cu drepturi depline al OCDE. Apreciez relația de colaborare instituțională pe care am dezvoltat-o cu dumneavoastră. Și nu mai e un secret că aveți și în mine, nu doar în Ministerul pe care îl conduc, un partener serios”, a mai spus Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a mai subliniat că „suntem la începutul unui an important pentru societatea noastră. Un an care va fi marcat de toate tipurile de alegeri posibile. Cu multe provocări”. 

„Îmi doresc să gestionați anul 2024 ca o instituție de elită, să ignorați zgomotul de fond. Nu vă cer să vă faceți doar datoria, ci vă rog, nu atât ca ministru, ci mai ales ca participant activ la viața Cetății, să faceți performanță. Performanța nu are la bază neapărat criteriul cantitativ. În realizarea obiectivelor voastre, e important să urmăriți calitatea dosarelor, confirmată de soluțiile obținute în instanță. Să aveți/avem un 2024 mai bun! Cu obiective îndeplinite”, a mai spus Gorghiu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite