Gorghiu, apel către antreprenori: 7.000 de deținuți își doresc să muncească, dar nu sunt solicitări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a arătat în cadrul unei conferințe de presă că 7.000 de deținuți își doresc să muncească, dar nu sunt solicitări sau nu este personal să-i însoțească.

Ministrul a lansat un apel către antreprenori FOTO Facebook
Ministrul a lansat un apel către antreprenori FOTO Facebook

Ministrul a prezentat situația deținuților care muncesc:

- Efectivul din sistemul penitenciar – 23.000, dintre aceștia, persoane apte pentru muncă aproximativ 11.000.

- Din comisiile din penitenciare sunt aproximativ 6.000 de persoane apte pentru muncă.

- 240 de femei deținute participă la muncă.

- La penitentiarul din Argeș sunt 178 de persoane apte de muncă, iar 48 de persoane deja sunt repartizate.

Potrivit ministrului, 1 din 5 deținuți implicați în activități sunt folosiți de 3 unitări: Timișoara, Arad, București(Jilava), această fiind manieră de reintegrale a lor în societate. De altfel, cele 3 penitenciare folosesc peste 44% din deținuți.

Ministrul a mai explicat că începand cu anul 2021, au fost create 4 puncte de lucru, amenajate de agenți economici, în colaborare cu penitenciarul de la Ploiești care au asigurat 35 de locuri de muncă, Timișoara – 142 de locuri de muncă în acel punct de lucru, la Bistrița 44 și la Arad 30.

Lipsa solicitărilor pentru deținuții care își doresc să muncească

Alina Gorghiu a mai arătat că aproximativ 2.000 de persoane sunt angrenate în cursuri de școlarizare. Se lucrează la reintegrarea lor, iar 7.000 de deținuți își doresc să muncească, dar nu sunt solicitări sau nu este personal să-i însoțească.

„Mesajul meu este către mediul de afaceri din România, așteptăm solicitări din partea antreprenorilor români care nu au forță de muncă, pentru că există dinsponibiliatte și toată deschiderea”, a mai spus Alina Gorghiu.

Persoanele private de libertate care lucrează sunt renumerație, renumeratia medie a fost în jur de 3.200 de lei. 40% revin persoanei deținute și 60% administrației penitenciarului, iar deținuții muncesc în baza contractelor și beneficiaază de zile libere.

Situația fugarilor

  Potrivit ministrului Justiției, Alina Gorghiu, „de vinerea trecută până ieri, au fost preluați 21 de fugari la care se adaugă 6 transferați” din Marea Britanie, Germania, Italia, Islanda, Belgia și Polonia.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite