Ghidul Facultăţilor. Academia de Poliţie sună adunarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi tineri sunt atraşi de uniforma de poliţie - unii pentru că simt nevoia de a face dreptate, alţii pentru că vor să-şi disciplineze viaţa sau vor o activitate mai responsabilă. Indiferent de motivaţie, profesia de poliţist rămâne una cu totul aparte.

Deşi meseria de poliţist implică foarte multe rigori şi responsabilitate, este şi profesia care îţi oferă un anumit statut social, îţi dă posibilitatea să aperi norme, valori şi principii. Nu sunt de neglijat nici avantajele materiale ale acestei profesii nobile. Astfel, meseria de poliţist oferă unui tânăr stabilitate din punct de vedere financiar şi profesional.

Cei care vor să devină poliţişti pot opta pentru o carieră de ofiţer, urmând cursurile Academiei de Poliţie, sau pot deveni agenţi, adresându-se şcolilor de agenţi de poliţie „Vasile Lascăr“ de la Câmpina sau „Septimiu Mureşan“ de la Cluj-Napoca.

Olimpicii nu mai dau probele scrise

Admiterea la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“, în 2018, se desfăşoară în două etape, cea eliminatorie şi proba scrisă. O noutate este faptul că cei care au obţinut în timpul liceului premii sau menţiuni la olimpiade şcolare naţionale sau internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei nu mai trebuie să susţină probele scrise.

Concret, concursul de admitere la facultăţile Academiei de Poliţie, respectiv Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră, Facultatea de Jandarmi, Facultatea de Pompieri şi Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, se va desfăşura în perioada 31 iulie – 24 august 2018.

Prima etapă - cea eliminatorie - constă în evaluarea medicală şi evaluarea performanţei fizice. Acestea se vor desfăşura la sediul Academiei de Poliţie din Bucureşti, în perioada 3 - 13 august, lista candidaţilor admişi pentru susţinerea probelor scrise urmând să fie publicată în 14 august.

Etapa a doua – probele scrise – se va desfăşura între 16 şi 19 august, iar rezultatele vor fi afişate în 20 august.

Teste grilă

La Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, Facultatea de Poliţie, Facultatea de Poliţie de Frontieră şi Facultatea de Jandarmi, proba de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test-grilă din disciplinele istorie, limba română şi limba străină.

La Facultatea de Pompieri, testul-grilă va fi din algebră şi elemente de analiză matematică şi fizică. Pentru Facultatea de Arhivistică, proba scrisă constă într-un test grilă la disciplina istorie.

Cum devii agent de Poliţie

În premieră în acest an, şcolile de agenţi de poliţie ar putea organiza trei sesiuni de admitere. Prima dintre ele a avut loc în ianuarie, iar a doua va fi organizată la sfârşitul lunii august. La sfârşitul anului sau la începutul lui 2019 va fi organizată o nouă tură de admitere la şcolile de agenţi. Tot anul acesta, perioada de şcolarizare a fost redusă la un an. Pentru fiecare sesiune vor fi scoase la concurs câte 1.300 de locuri. La sesiunea din august, concurenţilor li se vor testa cunoştinţele de limba română şi o limbă străină.

La ultima sesiune ar putea interveni însă modificări în tematica de concurs. Astfel, în locul limbii române s-ar putea introduce subiecte din legislaţie, Constituţia României şi Statutul Poliţistului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite