Gabriel Oprea s-a regăsit cu Onţanu în boxa acuzaţilor de la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la Curtea Supemă FOTO Eduard Enea
Gabriel Oprea la Curtea Supemă FOTO Eduard Enea

În timp ce în UNPR se duc discuţii privind alianţele politice, doi dintre foştii lideri ai organizaţiei politice s-au întâlnit, din întâmplare, la Curtea Supremă. Gabriel Oprea l-a privit pe Neculai Onţanu cum a fost adus încătuşat în boxa arestaţilor. În ultimii ani, cei doi politicieni făceau şi desfăceau majorităţi în Parlament.

Sistemul informatic al instanţelor i-a adus pe fostul ministru al Afacerilor Interne, senatorul Gabriel Oprea (55 de ani), în aceeaşi sală de judecată cu partenerul său politic, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu (66 de ani). 

Cei doi sunt buni prieteni, de aproape 15 ani, au fost colegi în organizaţia PSD Bucureşti, ambii sunt generali în rezervă, au fondat împreună UNPR. În plus,  Oprea a fost coordonatorul ştiinţific al lucrării de doctorat a lui Onţanu.

Fostul primar este în arest din martie 2016 şi e acuzat că ar fi primit mită două terenuri de la afaceriştii Cristi Borcea şi Dragoş Dobrescu. Onţanu a cerut ieri Curţii Supreme să fie cercetat în stare de libertate. 

El a fost scos din arest şi adus încătuşat în instanţă, însoţit de mascaţi. În sala de judecată, printre avocaţi, justiţiabili şi gură-cască, aştepta să fie strigat, în calitate de inculpat, Gabriel Oprea şi nepoata fostului ministru, avocata Loredana Radu.

Dosarul „Limuzina”

Senatorul avea primul termen în procesul „Limuzina”, în care este acuzat de abuz în serviciu, iar Radu este judecată, în dosarul lui Onţanu, pentru  complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Din boxa arestaţilor, Onţanu a înclinat capul politicos către Oprea, şi l-a salutat uşor. Oprea a zâmbit către amicul său şi l-a salutat la rându-i. 

Fostul ministru a stat câteva minute la proces, apoi instanţa a eliberat sala de judecată. Întrebat despre fostul primar al Sectorului 2, Oprea a spus că va face declaraţii doar după ieşirea din instanţă, în timp ce Neculai Onţanu a refuzat orice dialog cu presa. Curtea Supremă se va pronunţa astăzi dacă admite contestaţiile făcute de Onţanu şi Radu şi dacă vor fi cercetaţi în libertate.

gabriel oprea curtea suprema

Şedinţă-maraton

Gabriel Oprea a stat ieri aproape 7 ore la Curtea Supremă. El a venit de la ora 8.15 în sala de judecată. A asistat tăcut la mai multe procese, a analizat completul de judecată care va da verdictul în dosarul său şi a discutat cu avocaţii săi. Unul dintre apărătorii săi este fostul judecător Dan Lupaşcu, fost preşedinte al Curţii de Apel Bucureşti şi fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Cazul lui Oprea este în faza de Cameră preliminară, aşa că şedinţa este secretă. Apărătorii săi au cerut trimiterea dosarului la DNA, pentru refacerea rechizitoriului. Magistraţii au discutat excepţiile ridicate de avocaţi, pentru a stabili dacă probele au fost legal obţinute sau nu.

La ieşire din Curtea Supremă, Oprea a pus că este nevinovat. „M-am prezentat la instanţă ca orice cetăţean normal, trebuie să respectăm legea. Este vorba despre dosarul DIPI (Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă- n.r.), vreau să spun că în timpul mandatului meu de la MAI s-au achiziţionat legal peste 5.000 de maşini. Această maşină a fost luată legal de către DIPI pentru a-şi operaţionaliza o structură de pază demnitari, nu este maşina mea, este a ministerului şi se află în garaj”, a precizat parlamentarul. Totodată, acesta a mai spus că este un om „care a respectat legea”, iar „toate achiziţiile au fost făcute în mod legal”.

Acuzaţiile procurorilor

Procurorii DNA îi impută lui Oprea un prejudiciu de peste 400.000 de lei, care ar fi fost adus serviciului secret al Ministerului de Interne, atunci când a aprobat ca, din banii destinaţi luptei anticorupţie, să-i fie cumpărată o limuzină Audi A8, mobilă pentru biroul ministerial şi o cabină de duş cu hidromasaj.

Ca să justifice achiziţia limuzinei de lux pentru Gabriel Oprea, şefii DIPI au inventat o teorie a conspiraţiei, în care ministrul de Interne ar fi fost vizat de un serviciu secret străin, ostil României. Atât de conspirată a fost maşina, încât Oprea o folosea, cu girofar, şi când se ducea la şedinţele de partid, şi când mergea la chiolhanuri la restaurantul MAI.

Cumpărături personale

Secretarul de stat Nicolae Gheorghe a făcut cumpărături personale din fondurile operative ale Direcţiei de Protecţie Internă. Procurorii arată că acesta a cumpărat un parfum de lux marca „Clive Christian“, în valoare de 3.700 de lei pe care l-a dăruit lui Gabriel Oprea, împreună cu cartea sa de vizită.

Tot pentru ministrul de atunci, Gheorghe a cumpărat din banii de filaje un ceas de lux, în valoare de 5.000 de lei. Şi pe acesta l-a dăruit alături de cartea sa de vizită. Ulterior, secretarul de stat a încercat să legalizeze cheltuielile personale, semnând o dispoziţie care prevedea că din fondurile operative pot fi decontate cheltuieli de protocol, contrar însă hotărârilor CSAT.

Cazul „Girofarul”

Gabriel Oprea mai este implicat în dosarul „Girofarul” privind moartea poliţistului Bogdan Gigină, în acest caz el fiind urmărit penal tot pentru abuz în serviciu după ce ar fi folosit coloana oficială pentru deplasări. Ancheta de la DNA este aproape de finalizare. Gigină a murit în urma unui accident în timp ce îi deschidea calea fostului ministru al Afacerilor Interne. În acest dosar mai este urmărit penal tot pentru abuz în serviciu şi fostul procuror general Tiberiu Niţu, după ce ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială.  Potrivit DNA, Oprea a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne, de multe ori în scop personal. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite