FOTO VIDEO Simulare de cutremur cu magnitudinea peste 7. Raed Arafat: „E Cod roşu de intervenţie”. Exerciţiul continuă pe parcursul nopţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vasta operaţiune de simulare a unui seism de peste 7 pe scara Richter a început marţi dimineaţa la ora 8.04 la Bucuresti şi Iaşi. Ministerul Afacerilor Interne vrea astfel să verifice capacitatea de reacţie şi de intervenţie a structurilor pentru situaţii de urgenţă, în caz de cutremur cu magnitudinea peste 7. Raed Arafat a prezentat şi un prim bilanţ, fictiv, al dezastrului.

UPDATE Exerciţiile vor continua şi pe timpul nopţii. Cel puţin o autospecială de stingere şi un echipaj de descarcerare SMURD au pornit dinspre comuna Ciolpani, din judeţul Ilfov, înspre platforma industrială Chimopar Pallady. 

image

Cel mai probabil, autorităţile testează o intervenţie prelungită - caz aproape cert  conform scenariului simulării - care ar consta şi în acţiuni de salvare efectuate în situaţii de vizibilitate scăzută. 

UPDATE În continuarea exerciţiului SEISM 2016, declanşat în această dimineaţă de către MAI, în cadrul Centrului Naţional pentru Coordonarea şi Conducerea Intervenţiei de la Ciolpani a fost organizată o videoconferinţă cu autorităţile locale din municipiul Iaşi care, conform scenariului, a fost grav afectat de cutremur.

Potrivit informaţiilor puse la dispoziţie de către autorităţile locale şi structurile de intervenţie, în Iaşi cele mai grave efecte s-au înregistrat în zona TEPRO (platforma industrială) de unde au fost scoase de sub dărâmături peste 30 de persoane. În acea zonă s-a înfiinţat un post medical avansat. Alte peste 1.400 de persoane sunt rănite şi necesită spitalizare.

Până în prezent în zona afectată din Iaşi au ajuns forţele dislocate din judeţul Botoşani. După estimările conducătorului intervenţiei, nu se mai impune alocarea de forţe suplimentare pentru misiunile de căutare - salvare.
Următoarea videoconferinţă a secretarului de stat Raed Arafat cu autorităţile locale din Iaşi va avea loc după ora 18.00.

UPDATE Sprijin prin Mecanismul European de Protecţie Civilă

La acest moment s-a decis lansarea solicitării pentru sprijin prin Mecanismul European de Protecţie Civilă pentru 5 echipe medii de căutare - salvare. Acestea vor ajunge pe Aeroportul Băneasa în aproximativ 12 ore.
Acţiunile efectivelor MAI sunt monitorizate şi coordonate din Centrul Naţional pentru Coordonarea şi Conducerea Intervenţiei de la Ciolpani care a fost activat în această dimineaţă imediat după alarmare. Comandantul acţiunii fiind şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.
În centrul de la Ciolpani a avut loc în urma cu puţin timp prima şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, condusă de ministrul afacerilor interne.
 

UPDATE Sute de persoane decedate, peste 3.200 de răniţi şi 1.500 de persoane rămase fără un acoperiş deasupra capului. Aşa arată cifrele fictive prezentate marţi de doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a prezentat un prim bilanţ al exerciţiului de amploare Seism 2016, care testează viteza de reacţie a salvatorilor din întreaga ţară în cazul unui cutremur de 7 pe Richter. Nici la Iaşi, al doilea judeţ selectat de DSU, situaţia nu este mai puţin îngrijorătoare. Cifrele arată că acolo ar fi peste 1400 de persoane rănite şi 350 de sinistraţi în caz de seism.

„Repet, acestea sunt cifre fictive, estimări făcute de noi”, a ţinut să sublinieze Raed Arafat, şeful DSU.

Potrivit acestuia, în cadrul exerciţiului mai multe efective au fost mobilizate în Bucureşti şi în Iaşi. „La început structurile Bucureştiului au intervenit pentru recunoaştere, 21 de autospeciale de stingere care au pornit pentru identificarea răniţilor, un elicopter a decolat de la Iaşi şi un altul la Bucureşti, pentru a evalua situaţia din teren. Totodată, către Iaşi au fost trimise coloane de vehicule şi personal medical, pompieri şi maşini SMURD din judeţele Botoşani şi Bihor, pentru a le sări în ajutor”, a precizat Arafat, aflat la Centrul de Comandă de la Ciolpani.

„Către Bucureşti au fost mobilizate echipe din toate judeţele ţării, există mai departe un număr de judeţe care continuă drumul spre Bucureşti. Au ajuns deja cei din Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Giurgiu, dar sunt echipaje din alte judeţe care vin spre noi, cel mai îndepărtat este Satu Mare”, a completat oficialul.

Care sunt zonele cele mai afectate de cutremur în Bucureşti

În ceea ce priveşte ambulanţele, medicul a explicat că Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov a intrat în două ture în loc de trei şi a asigurat înlocuirea echipajelor SMURD plecat spre locul dezastrelor. 

„Într-o situaţie reală forţele vor fi mult mai mari, subliniez că la mobilizare la nivel de pompieri a fost mobilizat întregul efectiv al IGSU urmând să se stabilească momentul în care termină. Ambulanţa Bucureşti a mobilizat toate ambulanţele din bucureşti, a adus toţi oamenii de acasă astfel încât să asigure urgenţele”, a mai spus Arafat.

Totodată, el a arătat că în Bucureşti au fost amplasate mai multe puncte de lucru, unde se acordă prim ajutor. „Potrivit scenariului - Centrul Vechi, Băneasa şi Zona Republica sunt cele mai afectate”, a declarat doctorul.

Referitor la forţele aeriene, el a precizat că Inspectoratul General de Aviaţie are pregătite patru elicoptere de mare capacitate, dintre care unul la Iaşi şi altul la Bucureşti. „La acestea se adaugă cele şapte elicoptere SMURD. De asemenea, Ministerul Apărării a pus la dispoziţie cinci elicoptere şi un avion Spartan, urmând să fie comunicat apoi ce alte efective pot fi mobilizate”, a mai spus Arafat, adăugând că în toate spitalele a fost declanşat şi planul alb de intervenţie.

„Vorbim nu doar de spitalele din Bucureşti ci şi de cele din judeţe limitrofe şi din centre regionale cum sunt Craiova, Timişoara, Cluj sau Târgu Mureş, astfel încât la evacuarea victimelor să putem mobiliza răniţii spre aceste unităţi sanitare”, a completat Arafat.

În plus, el a precizat că a fost activat şi mecanismul de protecţie civilă.

UPDATE Exercitiul se desfăşoară în teren în două zone: platforma Chimopar Pallady şi Fabrica de bere Rahova.

„Ora şi momentul declanşării au fost ştiute doar de trei persoane, preşedintele Klaus Iohannis, primul ministru şi cu mine, pentru a ne asigura că vom avea o reacţie din partea sistemului, a structurilor care sunt implicate în astfel de situaţii cât mai autentică. Obiectivul acestui exerciţiu este în primul rând de a testa conceptul de intervenţie pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. Ceea ce s-a întâmplat după Colectiv a fost să rescriem practic procedurile, conceptul pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Acest exerciţiu încearcă să valideze conceptul, să vedem dacă procedurile pe care le-am gândit duc la un procedeu de intervenţie unitar. În al doilea rând, verificăm timpii de reacţie şi capacitatea de mobilizare a structurilor din toată ţara. Am hotărât să declanşăm exerciţiul în timpul zilei şi nu noaptea pentru că vrem să vedem în cât timp va ajunge coloana de maşini de intervenţie ISU dintr-un judeţ de la marginea ţării la Bucureşti. Noaptea, condiţiile de trafic erau mult mai reduse. Astăzi şi mâine vrem să împingem capacitatea de mobilizare a forţelor noastre la maxim pentru a vedea cât de capabili suntem să răspundem la astfel de situaţii. În acest exerciţiu vor fi implicaţi toţi actorii, toate structurile, toate autorităţile responsabile în astfel de situaţii: IGSU, spitalele, ambulanţa, IGAV, toate. La nivel de comunicare, vrem sa replicăm modul în care am comunica într-o astfel de situaţie. Gestiunea exerciţiului se muta la facilitatea de la Ciolpani, pentru că în cazul unui cutremur major tot acolo se va muta şi structura de comanda a ministerului. Facilitatea de acolo e structurată să reziste la un cutremur de peste 8 grade“, a declarat ministerul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, într-o conferinţă de presă, citat de Mediafax.

Ministerul de Interne a iniţiat un exerciţiu de alarmare în caz de cutremur

Scenariul a prevăzut că marţi, la ora 8.04, s-a petrecut un cutremur major în Vrancea, cu magnitudinea peste 7, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi, declansându-se planul roşu de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate.

În cadrul exerciţiului "Seism 2016”, efectivele ISU din judeţele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucureşti şi Iaşi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.

Pentru asigurarea intervenţiei în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, au fost mobilizate şi efective ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Inspectoratului General de Aviaţiei al MAI.

Exerciţiu de alarmare în caz de cutremur


În acest moment, în cadrul exerciţiului, este în desfăşurare faza de evaluare a pagubelor.

De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naţionale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.

Exerciţiul “Seism 2016” se desfăşoară sub coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi are ca scop verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie a structurilor pentru situaţii de urgenţă, timpul necesar mobilizării unor capabilităţi suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum şi identificarea şi remedierea eventualelor deficienţe, arată reprezentanţii MAI.

"E un pas important pentru că este un exerciţiu real care se face şi chiar dacă lumea a auzit că e un exerciţiu, nimeni nu ştia, de fapt, ce va fi", a declarat şeful DSU, Raed Arafat.

La rândul său, ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a spus că este necesar să fie acoperite toate traseele de intervenţie.

"Vom mobiliza judeţe limitrofe ale ţării către Bucureşti, tocmai pentru a vedea cât timp ia unei coloane de pompieri să ajungă, să spunem, dintr-un judeţ din nordul ţării până la Bucureşti, dar şi judeţe de pe traseu, pentru a vedea toţi timpii de reacţie la nivelul judeţelor", a declarat Tudorache.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite