FOTO Vânătorii celor mai celebri interlopi
0Luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale (SIAS) au aniversat 15 ani de la înfiinţare. Serviciul a fost fondat în anul 1993, în cadrul unui nucleu de luptă împotriva crimei organizate.
Citiţi şi: Banda interlopului Cristel, trimisă după gratii
Cunoscuţi drept „Mascaţii de la Poliţie", denumire pe care luptătorii o detestă, membrii SIAS capturează infractorii deosebit de periculoşi, eliberează ostatici şi sprijină alte structuri în operaţiuni de mare risc. De asemenea, miniştrii de Interne şi şefii de Poliţii din statele membre UE, precum şi poliţiştii şi magistraţii implicaţi în cercetarea unor fapte grave de crimă organizată sunt păziţi de SIAS.
Selecţie şi risc
„Noi suntem elita, iar oamenii noştri sunt cei mai buni. Trebuie să ştie să folosească bine o armă încă de la început, altfel nu au ce căuta aici. Pregătirea fizică şi psihică îi deosebeşte de ceilalţi poliţişti. Noi lucrăm cu perfecţiunea unui ceas elveţian. O greşeală oricât de mică poate duce la pierderea misiunii", afirmă şeful SIAS, comisarul-şef Teodor Stanca.
Oamenii lui au fost implicaţi în prinderea celor mai duri infractori. Printre aceştia se numără Francisc Bancsa - fost membru în Legiunea franceză, acuzat de jafuri armate la bănci din Belgia. Un alt interlop prins de „mascaţi" a fost Constantin Cojocaru - alias „Passaris de România", evadat din Serbia şi prins după ce a fost rănit prin împuşcare de luptătorii SIAS. Au urmat clanurile interlope Geamănu, Cămătaru, Duduienii, Clanul Belgienilor, Clanul Cordunenilor, Clanul Sportivilor, Clanul Caranilor.
Tolea Ciumac, Serghei Gribenco şi Mihai Nicoară au fost scoşi din ascunzători tot cu ajutorul „mascaţilor". Luptătorii SIAS au armament similar cu acela al colegilor din celelalte ţări ale UE. Din dotare fac parte pistoale GLOCK 17, revolvere Colt Pyton 375, pistoale-mitralieră HK MP5, MP5K şi MP5 SD, dar şi armele speciale ale lunetiştilor, SG3000 şi PSG1.
MISIUNI de succes
În ultimii 15 ani, poliţiştii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale au participat la peste 3.000 de misiuni specifice, în condiţii de pericol maxim. Cei mai cunoscuţi lideri ai crimei organizate au fost capturaţi de SIAS.