FOTO Mii de români au sărbătorit Ziua Naţională cu vin fiert şi fasole cu ciolan. Parada militară de la Alba Iulia, cel mai emoţionant moment de 1 Decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de oameni au ieşit astăzi în stradă pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Naţioanale a României. „Adevărul“ vă prezintă cum au petrecut românii ziua de 1 Decembrie.

ALBA IULIA. Klaus Iohannis: „Îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională“

Manifestările de 1 Decembrie de la Alba Iulia cuprind evenimente atractive pentru cei peste 20.000 de participanţi aşteptaţi în Cetatea Alba Carolina. Programul a fost pregătit de organizatori în două părţi distincte, una solemnă şi una denumită ”Festival de România”. La momentele solemne a participat şi preşedintele ales al României, Klaus Iohannis.

”În 1918, Marea Unire a avut o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 96 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că îşi doreşte o schimbare”, a afirmat Iohannis. El a mai spus că în calitate de preşedinte al României îşi propune redescoperirea, împreună, a ideii de unitate naţională, menţionând că acest lucru înseamnă asumarea unor obiective naţionale, acţiunea comună în atingerea lor şi refacerea încrederii.

image

Preşedintele ales Klaus Iohannis a asistat şi la parada militară organizată în cinstea Zilei Naţionale. Peste 800 de cadre militare, cu 41 de echipamente – transportoare blindate, lansatoare de rachete şi autospeciale – au defilat în faţa miilor de oameni adunaţi la Alba Iulia. Comandantul paradei a fost generalul de brigadă Adrian Tonea, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

BISTRIŢA. Bistriţenii au petrecut 1 Decembrie „româneşte” cu defilări, tricolor şi fasole cu cârnaţi

Ziua României nu a trecut nemarcată la Bistriţa, oraşul imnului naţional. Mii de bistriţeni au înfruntat frigul şi au admirat parada din centrul istoric al municipiului la care au participat nu mai puţin de 500 de angajaţi ai instituţiilor militarizate. Parada a fost precedată de un spectacol folcloric şi de mii de porţii de fasole cu cârnaţi.

Mii de bistriţeni au înfruntat frigul luni la prânz pentru a admira tehnica din dotarea instituţiilor militarizate. În jur de 500 de angajaţi ai instituţiilor militarizate au participat la parada militară din centrul istoric al Bistriţei.

BRĂILA. Paradă militară, drill team spectaculos şi fasole pentru toată lumea - asta li s-a pregătit brăilenilor care au sărbătorit Ziua Naţională în stradă

Anul acesta, brăilenii au participat în număr mai mare decât de obicei la festivităţile prilejuite de Ziua Naţională a României. În ciuda frigului pătrunzător, peste o mie de persoane au asistat la parada militară, la depunerile de coroane şi la concertele de muzică de promenadă şi de muzică populară pregătite de autorităţi. Mare succes la public a avut şi deja tradiţionala fasoleacu cârnaţi preparată la cazan.

image

Manifestările au început la ora 10.00 cu discursurile oficialităţilor, ţinute la Casa Tineretului. În jurul orei 10.30, plutoane reprezentative ale tuturor unităţilor militare din Garnizoana Brăila au defilat pe Calea Călăraşilor, prin faţa tribunei oficiale în care s-au aflat prefectul Vasilica Vâlcu, primarul Aurel Simionescu, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Ovidiu Nechita, comandatul Garnizoanei, colonelul Gheorghe Soare, şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor publice. În fruntea fiecărui pluton, steagul de luptă al unităţilor respective a fost purtat de militari îmbrăcaţi în uniforme de epocă.

BRAŞOV. Mii de braşoveni au sărbătorit Ziua Naţională a României în Piaţa Sfatului

Mii de braşoveni au uitat de frigul şi de vântul de afară şi au venit în Piaţa Sfatului pentru a sărbători împreună Ziua Naţională. Cu toţii au venit cu drapele tricolore şi au aplaudat parada militarilor.

Sărbătoarea de 1 Decembrie a început cu tradiţionala slujbă religioasă urmată de un recital de fanfară. Cel mai aşteptat moment a fost defilarea militarilor din Braşov care a fost aplaudată la scenă deschisă de miile de braşoveni veniţi în Piaţa Sfatului.

Oamenii au spus că Ziua Naţională trebuie sărbătorită şi că trebuie să ne simţim mândri că suntem români. „Venim în fiecare an. Mi se pare un gest de respect pe care toată lumea ar trebui să-l facă. Este o zi extrem de importantă pentru România şi sunt mândru că sunt român“, a spus Ioan Alexandru.

BUCUREŞTI. Cum se distrează bucureştenii de Ziua Naţională. După parada militară oamenii sărbătoresc cu vin fiert şi fasole cu ciolan

Astăzi, de Ziua Naţională a României, bucureştenii au ieşit în număr foarte mare pentru a se bucura de parada militară organizată în Piaţa Constituţiei din Capitală. Cei mai încântaţi au fost copiii, care au făcut tot posibilul să prindă un loc cât mai aproape de militarii care defilau.

Deşi în Capitală ninge de ore bune şi este foarte frig, în jur de 4.000 de bucureştenii au ieşit înarmaţi cu steaguri tricolore pentru a sărbători Ziua Naţională şi pentru a se bucura spectacolul organizat în Piaţa Constituţiei. „E frumos că acum putem să vedem de aproape toate tancurile astea, sunt chiar lângă noi. Problema e că ne îngheaţă mâinile, picioarele de la frigul ăsta“, spune unul dintre bucureştenii prezenţi la paradă.

BUZĂU. Buzoienii s-au călcat în picioare, în gară, pentru a întâmpina trenul regal

Buzoienii s-au călcat în picioare în gara din Buzău la ceremonia de sosire a Trenului Regal. Haosul s-a produs din cauza spaţiului insuficient de pe peronul staţiei CFR Buzău. Principesa Margareta, principele Radu, principesa Maria şi principele Nicolae au fost primiţi cu pâine şi sare  pe covorul roşu de primarul Buzăului şi preşedintele Consiliului Judeţean dar şi de copii îmbrăcaţi în costume populare.

Principesa Moştenitoare si Principele Radu şi-au făcut cu greu loc prin mulţime pentru a-i saluta pe buzoienii veniţi în număr mare să întâmpine trenul regal. Imnul României şi imnul Casei Regale au răsunat la difuzoarele gării pe toată durata şederii pe peron a urmaşilor Regelui Mihai. Buzoienii au ţinut în mâini fotografii cu chipul Majestăţii sale, drapele tricolore şi flori pe care le-au dăruit principesei Margareta. 

FOCŞANI. Blindate şi aruncătoare de grenade pe străzile Focşaniului, la parada militară de Ziua Naţională a României

Manifestările de Ziua Naţională a României, la care au luat parte autorităţi civile, militare, dar şi foarte mulţi locuitori ai oraşului au început cu intonarea Imnului de Stat al României.

Un sobor de preoţi a oficiat serviciul religios, iar comandantul Garnizoanei Focşani, generalul Virgil Ovidiu Pop şi preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, au ţinut alocuţiuni . În sectorul dedicat oficialilor s-a aflat şi militarul erou Florinel Enache, extrem de impresionat de momentul solemn.

Ulterior, populaţia adunată în număr mare de o parte şi de alta a Bulevardului Unirii a urmărit parada militară susţinută de  unităţi ale Garnizoanei Focşani,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Penitenciarului Focşani şi Poliţiei Locale Focşani.

CLUJ-NAPOCA. Tancurile Armatei, „vedete“ şi anul acesta la parada militară de la Cluj

Cei 96 de ani de la Marea Unire au fost sărbătoriţi în Cluj printr-o ceremonie religioasă la Catedrala Mitropolitană, depuneri de coroane la statuia lui Avram Iancu din Piaţa Avram Iancu şi printr-o paradă a tehnicii militare, care a făcut deliciul celor mai mici dintre clujeni.

Parada militară organizată de Ziua Naţională la Cluj a scos mii de oamenii din case. Aceştia au admirat atât uniformele de sărbătoare ale militarilor de la Divizia 4 Infanterie „Gemina”, ale jandarmilor de la Inspectoratului de Jandarmi Cluj, poliţiştilor, pompierilor, viitorilor poliţişti de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”, dar şi ţinutele celor de la Serviciul Român de Informaţii Cluj. Alături de ei au defilat şi cei de la Crucea Roşie, IPJ Cluj şi Poliţia Locală.

image

CRAIOVA. La Mulţi Ani România! Vezi parada de 1 decembrie din Craiova

1 Decembrie este ziua în care românii au decis să se unească şi au format România Mare, acum 96 de ani. Parada de Ziua Naţională are loc astăzi în centrul Craiovei.

image

Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României a început în centrul oraşului în prezenţa autorităţilor şi a sute de craioveni. Pentru ca ceremonia de 1 Decembrie, să iasă ca la carte, militarii s-au pregătit din timp.

IAŞI. Cozi de mii de oameni la Iaşi pentru fasolele şi carnaţii daţi de Primărie cu ocazia Zilei Naţionale

Peste 5.000 de ieşeni s-au adunat de la primele ore ale dimineţii pentru a participa la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naţionale.

Sărbătoarea de la Iaşi a început cu un concert de muzică populară, urmat de discursurile aleşilor locali, printre care primarul Gheorghe Nichita, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei sau prefectul Dan Cârlan.

Aceştia au depus coroane în cinstea eroilor naţionali rostind alocuţiuni pe scena amplasată în Piaţa Unirii.

ORADEA. Sute de orădeni au ieşit în stradă de Ziua Naţională. Istoricul Viorel Faur: "1 Decembrie este emblema unei necesităţi"

Sute de orădeni au ieşit în centrul oraşului pentru a sărbători Ziua Naţională a României. Programul a durat aproximativ trei ore, de departe, cea mai aşteptată a fost parada militară.

Ploaia măruntă şi rece nu i-a ţinut pe orădeni în casă. Cu mic cu mare au venit să asiste la manifestările pregătite special pentru Ziua Naţională a României.

 “Este pentru noi acum un eveniment de excepţie prin intermediul căruia participarea la Marea Sărbătoare Naţională a ţării la sublinierea însemnătăţii zilei de 1 decembrie. Timpul seamănă cu cel de la Alba Iulia din 1918. Începutul zilei trebuie căutat în trecut. Marchează finalul strălucit al unui început. Majoritatea cărturarilor de atunci, figuri strălucite, în frunte cu Bălcesc şi Avram Iancu au trăit cu intensitate sensul timpului lor. Toată lumea simţea că fără unire nu există viitor. 1 Decembrie este emblema unei necesităţi.”, a afirmat în alocuţiunea sa istoricul Viorel Faur.

PLOIEŞTI. Sute de persoane au venit la întâlnirea cu Familia Regală

Câteva sute de persoane au venit luni dimineaţă la Gara de Sud din Ploieşti, unde Trenul Regal a făcut un popas în călătoria simbolică de Ziua Naţională, de la Sinaia la Bucureşti. Atmosfera creată pe peronul gării a fost una entuziastă şi festivă

Câteva sute de ploieşteni au marcat Ziua Naţională într-un mod inedit, aducând un omagiu Familiei Regale, la Gara de Sud din oraş. Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu, însoţiţi de Principesa Maria, Principele Nicolae şi Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana a României, împreună cu soţul acesteia, au pornit luni dimineaţă din Sinaia, în Trenul Regal, primul popas al călătoriei fiind la Ploieşti.

image

   

RÂMNICU VÂLCEA. Ziua Naţională a României marcată şi în Râmnicu Vâlcea

Ziua Naţională a României marcată la Râmnicu Vâlcea printr-un scurt ceremonial religios şi militar, la Monumentul Independenţei. Faţă de alţi ani, din cauza vremii nefavorabile, puţini râmniceni au ieşit din casă pentru a sărbători alături de autorităţi.

La eveniment au participat reprezentanţii Prefecturii Vâlcea, Consiliului Judeţean, membrii PNL, PSD şi ai altor partide, dar şi directorii deconcentratelor din judeţ. De la ceremonie a lipsit primarul interimar Ion Gigi Matei, viceprimarul Vasile Cocoş fiind cel care le-a transmis vâlcenilor o urare de Ziua Naţională a României. 

SATU MARE. 1 Decembrie, cu paradă militară şi concerte. Trupa Talisman va încheia seria manifestărilor de la Satu Mare

Sătmărenii care au liber de 1 Decembrie se pot bucura încă de dimineaţă de evenimentele organizate în ziua de sărbătoare la Satu Mare. Ziua va începe cu depuneri de coroane şi paradă militară, iar spre seară vor avea loc o serie de concerte în centrul nou. Talisman va încheia seria manifestărilor.

Ziua Naţională a României va începe la Satu Mare printr-un ceremonial militar. De la ora 09.45 vor avea loc depuneri de jerbe la bustul lui Mihai Viteazul de pe AleeaTârnavei, de la 10.30 la bustul lui Corneliu Coposu, de la 10. 45 la bustul lui I.C. Brătianu, iar de la 11.00 depunerile se vor muta la bustul lui Iuliu Maniu

SIBIU. Paradă militară spectaculoasă la Sibiu, de Ziua Naţională a României

Aproximativ 2.000 de persoane au participat, luni, la parada de Ziua Naţională a României desfăşurată la Sibiu, pe bulevardul Corneliu Coposu. Sibienii au înfruntat gerul de afară şi cei câţiva stropi de ploaie şi au venit luni pe bulevardul Corneliu Coposu, pentru a asista la parada militară dee Ziua Naţională a României.

Parada a început la ora 11:00 şi a durat aproximativ 30 de minute. Pompierii le-au au împărţit participanţilor steguleţe tricolore iar prin faţa celor veniţi la sărbătoarea din centrul Sibiului au defilat militari, pompieri, jandarmi, poliţişti, membri ai echipajelor de Ambulanţă şi SMURD precum şi tehnica din dotarea fiecărei structuri.

SLATINA. Ziua Naţională la Slatina, marcată cu o fastuoasă paradă militară

Ziua de 1 Decembrie 2014 a fost marcată la Slatina şi în acest an cu mare fast. În ciuda vremii complet nefavorabile - polei, ger şi ninsoare, câteva sute de participanţi au ţinut cu tot dinadinsul să fie prezenţi la manifestările oficiale derulate cu acest prilej. O paradă militară, în cadrul căreia s-au regăsit autovehicule de intervenţie ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor, au reprezentat cireaşa de pe tort.

Acţiunile dedicate Zilei Naţionale din acest an au debutat undeva în jurul orelor 09.30, când, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din zona complexului comercial Winmarkt, s-a desfăşurat o slujbă religioasă, s-au ţinut discursuri şi s-au depus coroane de flori de către reprezentanţii instituţiile publice „descentralizate”. Ulterior, corul de copii "Voces Primavera" a interpretat mai multe melodii cu iz patriotic şi a spus poezii, în ciuda vremii nefaforabile.

SLOBOZIA. Tehnica militară a încurcat parada de 1 decembrie de la Slobozia. O maşină de luptă s-a stricat şi a fost scoasă din programul de defilare

Cel mai aşteptat moment al evenimentelor dedicate Zilei Naţionale de la Slobozia, parada maşinilor de luptă, s-a desfăşurat cu probleme. Una dintre maşini, scoasă din hangarele Garnizoanei Slobozia special pentru defilare, s-a stricat. Utilajul defect a dat peste cap traficul rutier.

La  Slobozia, evenimentele dedicate Zilei Naţionale nu au fost lipsite de incidente. Parada militarilor de la Garnizoana Slobozia s-a desfăşurat cu mai puţine maşini de luptă decât era programat iniţial.

Toate acestea întrucât unul dintre utilaje, o şenilată, s-a stricat în momentul în care militarii urmau să-şi prezinte tehnica din dotare. Utilajul a blocat traficul în zona Bulevardului Cosminului zeci de minute, până când a fost adusă o altă maşină pentru a fi tractat.

TIMIŞOARA. “Scoprionii Galbeni” au îndeplinit misiunea de 1 Decembrie. Parada trupelor MApN şi MAI la Timişoara

La parada de Ziua Naţională a României de la Timişoara au participat aproximativ 700 de militari, jandarmi, poliţişti, pompieri, reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, Penitenciar, Poliţia Locală, SRI, SMURD şi Poliţia Locală.

image

Defilarea a avut loc pe bulevardul Revoluţiei din 1989, în faţa Palatului Administrativ, unde forţele MApN şi MAI şi-au scos la vedere tehnica din dotare.

Vedetele paradei au fost militarii Batalionului 18 Infanterie Banat, cei care duc mai departe tradiţia “Fantomelor albe”. În anul 1917, în timpul Primului Război Mondial, soldaţii batalionului au luptat, la Moara Albă, doar în cămăşi albe pentru a avea mai mult confort.

TURNU-SEVERIN. Mii de severineni au sărbătorit Ziua Naţională a României în centrul oraşului

Peste 2000 de severineni au participat luni la manifestările organizate în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin cu ocazia Zilei Naţionale. Temperaturile foarte scăzute nu i-au ţinut departe de eveniment nici pe copii, care au venit în număr mare însoţiţi de părinţi.

Cu toţii au venit cu drapele tricolere şi au aplaudat parada militarilor.

Manifestările au început la ora 10,00 cu intonarea imnului naţional, după care a avut loc tradiţionala slujbă religioasă. Cel mai aşteptat moment a fost defilarea militarilor din Turnu Severin,  care a fost aplaudată la scenă deschisă de miile deseverinenii veniţi în centrul oraşului.

VASLUI. Mesajul liceenilor pentru bârlădeni de Ziua Naţională a României: “De 1 decembrie zâmbim”

Un grup de liceeni din Bârlad au întâmpinat trecătorii cu zâmbete şi cu steagul naţional al românilor. Adolescenţii au dorit să le amintească concetăţenilor importanţa zilei de 1 Decembrie

Consiliul Elevilor din Bârlad şi Asociaţia “Tinerilor pentru România” au organizat de 1 Decembrie o activitate inedită. Timp de două ore, adolescţi de la Colegiuzl Naţional “Gh. R. Codreanu” şi Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” au purtat steagul naţional al României prin centrul Bârladului, au făcut poze cu trecătorii şi au transmis mesaje patriotice.

ZALĂU. Românii şi Ziua Naţională. Când a fost sărbătoarea ţării în ultimii 150 de ani

Dacă majoritatea ţărilor civilizate au avut, de-a lungul istoriei, o singură zi naţională, România se poate lăuda cu trei astfel de date din calendar, marcate, o dată pe an, ca şi sărbătoare a ţării: 10 Mai, 23 August şi 1 Decembrie.

Potrivit istoricului Marin Pop, prima zi naţională din istoria României a fost ziua de 10 Mai, legată de venirea principelului Carol I în ţară, care în 10 mai 1866 a depus jurământul în faţa Parlamentului.  În 10 mai 1877, Principele Carol I a ratificat Independenţa de stat a României. În 1881, România devine regat, moment sărbătorit cu mare fast în 10 Mai, iar principele Carol I devine Rege”.

Ziua de 10 Mai este sărbătorită până în 1947. ”În 30 decembrie 1947, regele Mihai este silit să abdice, cu pistolul pe masă, de către liderii comunişti Gheorghe Gheorghiu Dej şi Petru Groza”, explică istoricul.

La acest material au participat Cristina Răduţă, Iulian Bunilă, Mădălin Sofronie, Alina Pop, Florentin Coman, Dana Mihai, Simona Suciu, Mugurel Manea, Irina Rîpan, Andreea Mitrache, Ramona Găină, Corina Macavei, Ştefan Both, Claudia Bonchiş, Florina Pop, Cristina Cîcău, Bianca Sara, Mircea Merticaru, Sabina Ghiorghe, Ionuţ Benea, Borcea Ştefan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite