Fostul şef SIE Ioan Talpeş: Pacepa e în continuare în război cu România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul şef SIE Ioan Talpeş îl acuză pe Pacepa că ar fi în război cu România
Fostul şef SIE Ioan Talpeş îl acuză pe Pacepa că ar fi în război cu România

Pacepa e în continuare în război cu România. Pentru el, ţara asta a fost cel mai mare duşman. Aşa susţine generalul Ioan Talpeş, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), care a subliniat că Pacepa ar fi putut fi un catalizator al schimbării din poziţia pe care o deţinea în America, însă a refuzat să se implice.

„După 1990,  el ar fi putut să ajute România, pentru că locuind în America avea toate avantajele. Românii au fost puşi să plătească pentru toate relele regimului Ceauşescu, iar el nu numai că nu a făcut nimic, dar a şi publicat «Orizonturi Roşii». După acea lucrare, România a devenit exemplu negativ în toate ţările”, arată Talpeş.

Talpeş: Pacepa a vrut să ne vedem la Washington

Talpeş a povestit că, în 1990, când ocupa funcţia de consilier prezidenţial pe probleme militare, se afla într-una din vizitele sale de lucru la Washington, când l-a sunat generalul Ion Mihai Pacepa. „Mi-a spus că voia să ne întâlnim. I-am spus că nu mă văd cu el decât dacă la discuţie vor fi prezente şi gazdele mele, oficialii americani care mă invitaseră acolo.

Altfel, i-am spus, nu avem ce să ne spunem doar noi doi. Venim din lumi diferite. Dumneata continui războiul, iar eu sunt la Washington cu altă agendă”, îşi aminteşte Ioan Talpeş.

Fostul şef SIE e de părere că Pacepa ignoră realităţile contextului istoric în care se afla România, insistând că declinul democratic al ţării noastre se datorează lui Ceauşescu.

„Să îmi spui tu, cel mai informat om din România, că Ceauşescu era de vină. Păi, Ceauşescu era un papagal în raportul de forţe internaţionale. Comunismul nu s-a prăbuşit din cauza lui Ceauşescu, ci ca urmare a înţelegerii dintre marile puteri. Chiar aşa de tare am rămas ancoraţi în trecut că nu putem să înţelegem ce se întâmplă?”, se întreabă retoric Talpeş.

Larry Watts a deschis multe uşi pentru România

Şi apoi, înverşunarea lui Pacepa faţă de istoricul Larry Watts este o altă dovadă că acesta este împotriva României, afirmă fostul şef al SIE. „Larry Watts a făcut legătura între departamentul prezidenţial de apărare şi Ministerul Apărării.

El, american, a încercat să înţeleagă ce se întâmplă în România şi cum încercăm să schimbăm lucrurile. Watts ne-a deschis multe uşi în Occident şi America. Noi nu eram bogaţi, frumoşi şi deştepţi. Veneam dintr-o nefericire”, a conchis Talpeş.

Larry Watts, despre cartea lui Pacepa

Istoricul Larry Watts a făcut o cronică a noii cărţi semnate de generalul Ion Mihai Pacepa şi profesorul de drept Richard Rychlak „Dezinformare: Fostul spion-şef dezvăluie strategii secrete pentru subminarea libertăţii, atacarea religiei şi promovarea terorismului“. Acesta atrage atenţia asupra erorilor istorice din expunerile generalului, precum şi asupra ignoranţei acestuia în ceea ce priveşte relaţia României cu Moscova în anii 1960.

Pacepa susţine că a fost unul dintre pionii importanţi în operaţiunile de spionaj sovietic împotriva Vaticanului în anii ‘60 ignorând, spune Watts, faptul că Ceauşescu s-a depărtat de operaţiunile anti-Vatican în această perioadă, iar din 1970 chiar a refuzat să mai ia parte la aceste întâlniri în cadrul Pactului de la Varşovia.

Ion Mihai Pacepa se dă James Bond la 84 de ani: aleargă zilnic 5 kilometri, înoată şi joacă tenis

Pacepa susţine că încă este condamnat la moarte în România, în condiţiile în care judecătorii Curţii Supreme au casat sentinţa încă din anul 1999, la proces generalul fiind chiar reprezentat în instanţă. 

Afirmaţia a fost făcută într-un interviu acordat postului de Televiziune B1TV, cu ocazia lansării noii sale cărţi „Dezinformare: Fostul spion-şef dezvăluie strategii secrete pentru subminarea libertăţii, atacarea religiei şi promovarea terorismului“. La cei aproape 84 de ani, generalul Ion Mihai Pacepa susţine că aleargă cinci kilometri pe zi, înoată, joacă tenis şi speră în recuperarea democratică a României.

Pe aceeaşi temă: 

A fost generalul Ioan Mihai Pacepa agent KGB?

Un istoric american familiarizat cu România încă din anii ’80 urmează să publice o carte care, susţine el, dovedeşte că fuga lui Ioan Mihai Pacepa, în 1978, ar fi fost o operaţiune a KGB. „Am lucrat 27 de ani pentru KGB şi am defectat acum 26 de ani“. A spus-o Mihai Ioan Pacepa, fostul şef al spionajului românesc până în 1978, la un simpozion organizat în aprilie 2004 de revista americană Frontline şi intitulat „Resurecţia KGB“. Vorbea acolo Pacepa într-o companie selectă: disidentul rus Vladimir Bukovski şi fostul şef al CIA între 1993 şi 1995, James Woolsey.

Faptele care dovedesc că Pacepa ar fi fost agent KGB

Istoricul Larry Watts susţine în noua sa carte, ce va fi lansată în aprilie, că acţiunile lui Ion Mihai Pacepa în America au avut rezultatele unei veritabile dezinformări sovietice.

Generalul Pacepa, acuzat că ar fi torpilat relaţia cu SUA

Există mai multe teorii care tratează problema motivării fugii lui Pacepa în iulie 1978. Una dintre ele susţine că îi era teamă de iminenta deconspirare a sa ca agent KGB, că îi era teamă că vor fi făcute publice activităţi ilegale sau ambele. O altă teorie susţine că i s-ar fi ordonat din partea KGB-ului să procedeze aşa. Pacepa, însă, şi-a explicat plecarea arătând că era un iubitor al democraţiei şi un pro-american în secret.

Misteriosul Domn Pacepa

Subiectul referitor la Ion Mihai Pacepa, cel care a ales să "schimbe tabăra”, este unul controversat. Există dezbateri despre angajatorii domnului Pacepa, dacă a fost sau nu reprezentantul Securităţii statului, care este natura dezertării sale, cât de importantă a fost contribuţia sa la căderea lui Ceauşescu, în ce măsură fuga sa a avut o importanţă în procesul de democratizare a României etc.

Mircea Geoană: Generalul Pacepa este un subiect sensibil pentru serviciile speciale. El ar fi putut fi agent de influenţă în SUA

Generalul Pacepa a avut influenţa şi posibilitatea de a contribui la deteriorarea imaginii României în faţa oficialităţilor americane înainte de aderarea ţării noastre la structurile NATO, este de părere fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană.

Istoricul Cristian Troncotă: „Pacepa, agentul ruşilor, a dat cea mai cruntă lovitură spionajului românesc“

La 35 de ani de la dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, ecourile continuă să se facă auzite. Unii îl consideră trădător, alţii îl cataloghează drept erou, iar o parte îl priveşte drept un simplu pion pe marea tablă de şah a spionajului mondial. A trădat România şeful spionajului? La această întrebare precum şi la multe altele a răspuns istoricul Cristian Troncotă.

Ion Iliescu: „Pacepa a fost reabilitat pentru a înlătura suspiciunile SUA“

Contestatari şi susţinători de rang înalt ai generalului Pacepa, printre care fostul preşedinte al României Ion Iliescu, dar şi avocatul lui Pacepa, Cătălin Dancu, se aşază la poli opuşi, aducând argumente pro şi contra faptului că fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe dinainte de 1989 ar fi fost agent KGB şi că influenţa sa ar fi îngreunat aderarea României la NATO.

Cristian Diaconescu, la Adevărul Live: „Nu infirm teza colaborării generalului Pacepa cu KGB“

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a comentat, vineri, într-un interviu pentru jurnaliştii Ioana Lupea şi Dan Marinescu, la Adevărul Live, teme esenţiale ale politicii externe, legate de modul de operare al serviciilor secrere ruseşti, şi eventuala apartenenţă a generalului Pacepa la KGB.

Pacepa, anti-ceauşist sau anti-român?

Subiectul apartenenţei lui Ion Mihai Pacepa (85 de ani) la KGB precum şi cel al acţiunilor lui după ce a fugit din România, în 1978, continuă să suscite dezbateri şi controverse între „actorii“ şi observatorii perioadei comuniste.

DEZBATERE Fost director adjunct la „Europa Liberă”: Ne-am înşelat în privinţa lui Ion Mihai Pacepa

Istorici şi specialişti de marcă s-au reunit în taină la sfârşitul săptămânii trecute în jurul scriitorului Stelian Tănase, pentru a dezbate cazul Pacepa, în special efectele defectării acestuia în Statele Unite.

Larry Watts a publicat a doua carte despre România. „Acţiunile de politică externă ale lui Ceauşescu au fost corecte”

Istoricul Larry Watts a lansat, astăzi, cea de-a doua carte despre politica internaţională a României în perioada Războiului Rece. În volumul „Cei dintâi vor fi cei din urmă”, Watts analizează atitudinea României, ca actor internaţional, insistând că ţara noastră în epoca Ceauşescu a dus o politică de mediere şi adesea de blocare a influenţei sovietice.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite