Fostul şef al DNA Ploieşti şi procurorul care a deschis dosarul 10 august scapă de acuzaţiile de abateri disciplinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acuzaţiile de abateri disciplinare lansate de Inspecţia Judiciară în cazul lui Lucian Onea, fost procuror şef al DNA Ploieşti şi în cazul lui Bogdan Pîrlog, magistratul care a deschis dosarul violenţelor din 10 august 2018. Decizia CSM poate fi atacată la Curtea Supremă.

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii au considerat că ambele acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare sunt nule.

Lucian Onea, în prezent prcuror la Parchetul Câmpina (suspendat din funcţie), a fost acuzat că ar fi săvârşit abateri disciplinare pentru că nu s-ar fi abţinut de la soluţionarea unui dosar în care era implicat Vlad Cosma.

De cealaltă parte, Bogdan Pîrlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar Bucureşti a intrat în vizorul Inspecţiei Judiciare pentru o serie de critici lansate într-un comunicat de presă al asociaţiei pe care o conduce împotriva activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Cele două decizii luate de Secţia pentru procurori a CSM pot fi contestate de Inspecţia Judiciară la Curtea Supremă.

Problema repartizării sesizărilor în cadrul Inspecţiei Judiciare, conduse de judecătorul Lucian Netejoru, a fost ridicată pentru prima dată de fosta şefa a Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, după cum notează Ziare.com.

Şefa Înaltei Curţi este acuzată de Inspecţia Judiciară de "refuzul nejustificat de a îndeplini o îndatorire de serviciu" şi de "nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor", acţiunea vizând constituirea completurilor de cinci şi de doi judecători.

În aprilie 2019, Sectia pentru judecători a CSM a decis repunerea pe rol a cauzei pentru a fi verificată repartizarea aleatorie a cauzei, după ce preşedintele Înaltei Curţi a acuzat că ar fi fost încălcat acest principiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite