Forţele Navale recrutează luptători. Ce salarii vor avea Navy Seals de România
0Centrul de Perfecţionare Operaţii Speciale Navale organizează anul acesta preselecţia, selecţia, antrenamentul şi pregătirea viitorilor luptători din cadrul Forţelor Navale pentru Operaţii Speciale la Mangalia.
Posturile pot fi accesate numai de cei care sunt deja în solda Ministerului Apărării Naţionale (MApN). Este vorba de ofiţeri care au cel mult gradul de căpitan, maiştri militari (cel mult clasa a II-a), subofiţeri (cel mult plutonieri-majori), dar şi de soldaţi gradaţi profesionişti.
Înscrierile la preselecţie se fac în perioada 17 februarie - 15 mai, iar aceasta va avea loc în perioada 7 - 18 iunie, la Mangalia. După realizarea înscrierii, candidaţii vor face o serie de examene complexe care să ateste faptul că sunt apţi „să desfăşoare activităţi cu grad ridicat şi foarte ridicat de risc, efort fizic şi psihic”, a transmis MApN.
Cei care vor fi selecţionaţi, dar vor şi finaliza durul curs de formare a luptătorilor vor ajunge operatori în Forţele Navale pentru Operaţii Speciale, echivalenta celebrei NAVY SEAL americane. De altfel, chiar recent, militari din cadrul Divizionului 164 Forţe Navale pentru Operaţii Speciale împreună cu echipe NAVY SEAL au pus în practică un complex antrenament denumit „JCET 21.1”, pe un scenariu asociat războiului hibrid.
Solde consistente
Pe lângă statutul de vedete în lumea militară, operatorii din forţele speciale (FOS) beneficiază şi de solde care nu sunt de neglijat. Concret, în cazul unui subofiţer FOS, venitul brut cu sporurile aferente este de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net. Mai mult, în misiunile externe, luptătorii FOS primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistanul, în care militarii români de elită luptă umăr la umăr cu omologii lor americani. Concret, la plecarea în misiunea în Afganistan, aceşti militari de elită primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie.
Militarii mai încasează şi diurna care, în cazul unui subofiţer, este de cel mult 70 de euro pe zi. Ca o concluzie, militarii FOS primesc, pe perioada de misiune în Afganistan, un salariu mărit de 2,3 ori, la care se adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro. Conform acestui algoritm, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte lunar solda de 7.387 de lei, la care se adaugă 2.200 de euro, totalul fiind de peste 3.800 de euro.