Firea: „Copiii ucraineni orfani, refugiaţi în România, se află în grija statului, dar nu pot fi adoptaţi de cetăţeni români”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Calin
FOTO: Inquam Photos/ George Calin

Gabriela Firea, în calitate de ministru al Familiei, a transmis că, din punct de vedere legal, românii nu au posibilitatea să adopte copiii ucraineni orfani, refugiaţi în România din cauza războiului. Firea a precizat că aceştia se află, în prezent, în grija statului român.

„Copiii ucraineni orfani refugiaţi în România se află în grija statului român dar nu pot fi adoptaţi de cetăţeni români. (...) Românii au demonstrat, încă o dată, că ştiu ce înseamnă să sari în ajutorul cuiva şi foarte mulţi şi-au exprimat dorinţa chiar să devină părinţii copiilor instituţionalizaţi refugiaţi în România, nu doar să le ofere celor mici aăpost , o haină călduroasă şi o masă caldă”, a scris ministrul Familiei, marţi, pe Facebook. 

Gabriela Firea a precizat că, de la începutul crizei din UCraina, în România au intrat 460 de copii proveniţi din centrele de plasament din Ucraina şi au rămas în sistemul de protecţie 168 copii în centre din Bucureşti, Prahova, Braşov, Constanţa, Iaşi, Suceava, Tulcea, Sibiu, Maramureş sau Timiş.

„Copiii neînsoţiţi sau proveniţi din centrele de plasament din Ucraina care au ajuns pe teritoriul României sunt cetăţeni ucraineni, iar situaţia lor, din punct de vedere juridic, este clarificată doar de către autorităţile din ţara vecină, în conformitate cu legislaţia internă proprie. Prin urmare, orice demers privind o posibilă adopţie a unui copil poate fi iniţiat exclusiv de către autorităţile ucrainene, statul român neavând nicio competenţă în acest sens.

 Legislaţia în domeniul protecţiei copilului este foarte clară şi apără interesele minorului înainte de toate.  Obligaţia noastră ca stat este aceea de a le asigura copiilor ucraineni o protecţie temporară, pe perioadă determinată, respectiv până la momentul în care este posibilă reîntoarcerea în siguranţă în ţara lor, cu respectarea corespunzătoare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, a explicat ministrul Familiei. 

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri