Escrocherie națională cu criptomonede: cum golesc țeparii conturile unor români „Polițiștii spun că sunt 200 astfel de cazuri”

0
Publicat:

Constantin Velicu este doar unul dintre sutele de români înșelați de escroci care s-au folosit de imaginea lui Robert Turcescu pentru a le goli conturile. Velicu a investit 1.200 de lei în criptomonede, pe o platformă-fantomă, însă a rămas doar cu 8 lei în contul în care avea 5.000 de euro

Constantin Velicu, românul păgubit FOTO Antonia Ispas
Constantin Velicu, românul păgubit FOTO Antonia Ispas

Constantin Velicu este în culmile disperării: nu doar că a pierdut economiile de o viață ale tatălui său, aflate într-un cont, însă acum este terorizat zilnic de infractorii care îl sună zi și noapte ca să îi ceară mai mulți bani. Totul în timp ce Poliția nici măcar nu l-a chemat la audieri, deși s-ar putea folosi de aceste conversații pentru a-i localiza pe escroci și a-i băga după gratii.

Bărbatul de 35 de ani din Călărași lucrează într-o patiserie. Când a văzut pe Facebook, în luna ianuarie a acestui an, reclama la platforma Rom Invest Market, susținută de imaginea lui Robert Turcescu, care îi învață pe români cum să facă bani, investind in criptomonede, i-a surâs ideea. Evident, era o fraudă, însă nu și-a dat seama decât în februarie, câteva săptămâni mai târziu, când a vrut să își retragă investiția de 1.200 de lei.

„Am cerut returnarea banilor, am fost sunat de managerul platfomei, iar managerul mi-a spus să instalez niște programe pentru a converti criptomenedele în lei și a-mi recupera banii. Prin aceste aplicații au preluat controlul asupra contului meu și mi-au retras toți banii: din 25.000 de lei am ramas cu 8 lei", povestește Velicu.

Schimb de mesaje între Constantin Velicu și escroci
Schimb de mesaje între Constantin Velicu și escroci

Primul drum l-a făcut la bancă, pentru a bloca tranzacția. Funcționarii i-au spus însă că din moment ce tranzacția s-a făcut cu acordul lui, nu îl pot ajuta și l-au îndrumat la Poliție, unde a depus o sesizare.

„Polițiștii mi-au spus că sunt două sute astfel de cazuri și că șansele de a-mi recupera banii sunt slabe. De o lună aștept să fiu chemat la audieri și nici măcar nu știu cine mi-a luat banii: reprezentanții băncii au spus că pot oferi informații despre tranzacție doar Poliției", mai spune bărbatul.

Hărțuit de escroci

Culmea este că ancheta bate pasul pe loc, deși Velicu este hărțuit zilnic de gruparea de escroci, deci aceștia sunt încă activi și ar putea fi localizați cu ajutorul victimei.

„Mă sună zilnic aceiași oameni, niște indivizi cu accent moldovenesc, aceiași care m-au păcălit. Se dau de la DIICOT, Antifraudă, ASF, îmi cer să pun mai mulți bani ca să îi recuperez pe cei pierduți, susținând că banii mei sunt încă în acea platformă. Îmi trimit acte de identitate false, legitimații false, diverse documente, am salvat numerele de telefon și desfășurătoare, e-mailuri și tot ce am avut, ca să le pun la dispoziția polițiștilor care nu știu de ce nu iau nicio măsură", a declarat victima.

Banii pierduți erau economiile tatălui său, care acum a intrat în depresie si nu mai are nicio speranță în autorități.

IPJ Călărași confirmă ca mai are și alte plângeri similare.

„Informațiile solicitate fac obiectul unui dosar penal, fiind efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și înșelăciune, urmând a se propune soluție prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu-Gară. Totodată, menționăm că la nivelul Serviciului de Investigații Criminale au fost înregistrate sesizări din partea altor șase persoane care au fost păgubite printr-un mod asemănător", a declarat Bianca Mihaela Ghiveci, purtător de cuvânt al IPJ Călărași.

Reporterii „Adevărul” au încercat să afle dacă există, într-adevăr, sute de astfel de plângeri la nivel național, însă DIICOT s-a prevalat de secretul urmăririi penale, admițând implicit că există o anchetă în curs.

„Informatile privind existența unei plângeri sau denunț pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, precum și datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice. În consecință, nu putem da curs solicitării dumneavoastră", este răspunsul DIICOT la solicitarea jurnaliștilor "Adevărul".

Reacția lui Robert Turcescu

Politicianul Robert Turcescu, a cărui imagine a fost folosită de către escroci de luni de zile, pentru a da credibilitate schemei lor infracționale, spune că a tras nenumărate semnale de alarmă, fără niciun rezultat.

Imaginea lui Robert Turcescu, folosită de escroci pentru înșelăciunea cu criptomonede
Imaginea lui Robert Turcescu, folosită de escroci pentru înșelăciunea cu criptomonede

„Sunt un caz minor în toată arhitectura acestei scheme inventate de escroci, am văzut că însuși guvernatorul Băncii Naționale, domnul Mugur Isărescu, este într-o situație și mai neplăcută, în sensul în care deep-fake news-ul care îl vizează îi folosește inclusiv vocea, ca să nu mai spun de Andreea Esca, aflată în aceeași situație. Avem de-a face cu o escrocherie pe care, din nefericire, statul român o neglijează. Autoritățile statului român sunt depășite de această situație", spune Robert Turcescu.

Din punctul său de vedere și rețelele de socializare care încasează bani pentru a promova postările sponsorizate poartă o responsabilitate pentru această schema infracțională care a nenorocit foarte mulți oameni.

„Avem o vulnerabilitate la nivel național care trebuie urmărită, luată în considerare mai ales de divizia de cyber-securty a SRI”, mai spune Turcescu.

El a adăugat că nu a depus plângere la autorități pentru folosirea imaginii sale, însă spune că a tras nenumărate semnale de alarmă pe pagina sa de socializare.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite