Erdogan, în vizită la Bucureşti. Adevărul Live: cât de importantă este vizita preşedintelui Turciei?
0Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se află miercuri într-o vizită oficială în România şi are întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta. Jurnalistul Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia, au analizat la Adevărul Live, vizita preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei, unul dintre cei mai importanţi lideri din regiunea Mării Negre, se află azi într-o vizită oficială în România şi are întrevederi cu omologul său Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta.
Turcia are a doua armată ca mărime din NATO, după SUA, dar ultimele mişcări ale lui Erdogan arată o apropiere periculoasă de Rusia şi Vladimir Putin.
Preşedintele turc este însoţit în România de o numeroasă delegaţie de oameni de afaceri, iar după întrevederea de la Palatul Victoria, premierul Ponta şi preşedintele Erdogan participă, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la Forumul de afaceri România — Turcia.
Adevărul Live: cât de importantă este vizita preşedintelui Turciei?
S-a aflat despre vizita lui Erdogan în România destul de târziu şi, nu de la Bucureşti ci de la Ankara. Cum se împacă cele două căi pe care le declară Turcia?
Turcia este pusă în zona, probabil, cea mai fierbinte a planetei. România are un parteneriat strategic cu Turcia, aşa că este clar că este nevoie de aceste întâlniri. E clar că Turcia este unul dintre cei mai importanţi parteneri. Marea Neagră devine un punct fierbinte. O Turcie care are interese ambivalente, e normal să rămână un jucător important la Marea Negră, păstrarea statului şi a strâmtorilor pe care le controlează. E evident că Turcia şi Rusia au relaţii istorice. După Primul Război Mondial a fost o altă generaţie de politicieni, iar după cel de-Al Doilea, Turcia a intrat în NATO. România are şi ea un interes extraordinar, ca jucător la Marea Negră, să ridice relaţiile cu Turcia. România poate că contribuie la o trilaterală: ROmânia, Polonia, Turcia.
Părea un derapaj al Turciei de la parcursul ei european, spre Putin. Însă, dacă ne uităm la felul de a fi al turcilor, ne putem întreba şi dacă nue ste o armă de negociere.
Erdogan a construit o strategie de politică externă pe care a numit-o: „0 conflicte cu vecinii“. Turcia negociază inclusiv cu Iranul, evident că are această frontieră fierbinte cu Siria, are relaţii cu Rusia. Ţara şi-a asumat un rol important în zonă. Este o situaţie extrem de conplexă pe care Turcia a avut-o de gestionat. Şi normal că fiecare încearcă să-şi aranjeze interesele. Totuşi, Turcia a luat poziţie faţă de tătarii din Crimeea, la anexarea peninsulei, este foarte interesată de Caucaz. Până la urmă, Turcia rămâne ca un pilon prin apartenenţa la NATO.
Dezvoltarea economică a Turciei absoarbe foarte multă energie. Ieri 40 de provincii au rămas fără curent, ceea ce înseamnă că au probleme.
România are capacităţi de export. Problema este că nu există conexiuni. Un cablu submarin ar ajunge în Turcia foarte uşor, dar nu s-a pus în aplicare. Turcia ar avea mare nevoie şi e clar că ar avea mare nevoie în dezvoltarea accelerată.
Erdogan are o serie de întâlnri, a fost Berlinul, Bruxelles, Kiev, Varşovia... Iohannis se întâlneşte acum cu Erdogan la Bucureşti. Aceste întâlniri internaţionale clar arată întărirea flancului NATO. Chiar şi la Bucureşti au venit o serie de oficiali americani. Să vedem ce înseamnă toate aceste întâlniri şi mesaje din partea acestor oameni care vizitează România. Se întâmplă lucruri extraordinare. NATO va deplasa armament greu în România. Iată că s-a spus foarte clar.
Liviu Iolu:
De ce România, Slovenia, Slovacia sunt importante pentru preşedintele Turciei.
Ioan M. Ioniţă:
El îşi acomodează vizitele pentru a-şi întâlni obiectivele. Turcia este foarte interesată de dezvoltarea economică. Nu degeaba preşedintele este însoţit de ministrul Energiei, de oameni de afaceri. E clar că Turcia este un partener extrem de important pentru UE. Chiar dacă entuziasmul aderării la UE s-a mai diminuat, chiar şi din partea Turciei, lucrurile nu sunt suspendate. Turcia are capacitatea economică de a se diversifica, este o naţiune tânără care trebuie să ofere locuri de muncă. Dacă vom compara Turcia cu oricare altă ţară europeană, doar Germania are populaţie mai mare. Şi acesta este un motiv pentru care relaţiile cu UE sunt controversate, pentru că Turcia ar deveni o putere în cadrul Europei.
Erdogan, în vizită la Bucureşti: programul preşedintelui turc
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni,la ora 11.00 după care cei doi şefi de stat au prevăzute convorbiri tete-a-tete şi în plenul celor două delegaţii oficiale. La ora 12,30, cei doi preşedinţi avor susţine o declaraţie de presă comună.
De la Cotroceni , liderul de la Ankara se va deplasa la Palatul Victoria şi va avea o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Cu această ocazie se vor semna mai multe documente bilaterale.
Preşedintele turc este însoţit de o numeroasă delegaţie de oameni de afaceri, iar după întrevederea de la Palatul Vicoria , premierul Ponta şi preşedintele Erdogan vor participa, la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la Forumul de afaceri România — Turcia.
Schimburile comerciale dintre Turcia şi România se ridică la peste două miliarde de euro pe an, iar la jumătatea anului trecut în România erau înregistrate peste 13.000 de firme cu participare turcă.
De asemenea, preşedintele Turciei va avea întâlniri cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Valeriu Zgonea.
La finalul zilei, preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, vor oferi un dineu oficial, în Sala Unirii, în onoarea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, şi a soţiei sale, Emine Erdogan.
Şeful statului turc va fi însoţit de ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, care va avea o întrevedere cu omologul său român , Bogdan Aurescu. Şeful diplomaţiei române urmăreşze realizarea unei trilaterale România - Polonia - Turcia, care să aibă în vedere stabilitatea într-o regiune marcată de riscuri şi conflicte îngheţate.
De pe agenda discuţiilor nu va lipsi eforturile pe care autorităţile de la Ankara le fac pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană.
Recep Tayyip Erdogan a mai vizitat România în perioada în care era premier, în octombrie 2007.
România are un parteneriat strategic cu Turcia încă din 2011. Vizita preşedintele turc face parte parte dintr-un acest miniturneu în Europa Centrală şi de Est, care a mai inclus Slovacia şi Slovenia.
În declaraţia făcută pe aeroport, înainte de a pleca spre Ljubljana, Recep Tayip Erdogan a explicat că va discuta cu omologii din cele trei ţări despre evenimentele din regiune, în special despre terenul câştigat de organizaţa islamistă Statul Islamic, dar probabil nu va fi ocolit nici conflictul din Ucraina.
Vizita lui Erdogan survine, scrie Stratfor, „într-un moment în care Turcia lucrează la strângerea legăturilor cu Rusia în domeniul energiei, prin planificarea construcţiei gazoductului Turkish Stream şi prin obţinerea unui rabat la importurile de gaze naturale din Rusia. Cu toate acestea, criza din Ucraina a îndemnat Turcia, ca de altfel şi pe unii dintre vecinii ei, să se intereseze mai mult de problema securităţii la Marea Neagră.
Turcia, la fel ca şi România, reprezintă un nod crucial în strategia americană de a împrejmui Marea Neagră cu un arc de aliaţi. Iar Turcia, deşi a participat la exerciţiile NATO din Marea Neagră, alături de România şi Bulgaria, s-a ţinut aproape şi de Moscova, încercând să-şi menţină poziţia neutră. Însă recenta vizită a lui Erdogan la Kiev, cuplată cu călătoria din această săptămână la Bucureşti, va ridica fără îndoială în mintea celor de la Moscova întrebarea dacă Turcia nu înclină către Vest“.