Elena Udrea: „Avem clasă politică laşă, fricoasă, unul e fugit prin Turcia”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Elena Udrea a declarat marţi, după ce a fost la Secţia 2 Poliţie, că avem o clasă politică laşă, fricoasă, iar „unul este fugit prin Turcia, sperăm că se întoarce”,adăugând că nu îi este dor de Parlament pentru că acum are o clasă politică „îngrozită de frică”.

„Pentru că Parlamentul înseamnă actualii parlamentari, de care sincer chiar nu-mi e dor. Avem o clasă politică laşă, fricoasă, îngrozită, lideri politici slabi, care din păcate fac foarte mult rău acestei ţări. Uitaţi-vă că unul a fugit în Turcia, să sperăm că se întoarce, alţii sunt ascunşi. Cei care ar trebui să facă opoziţie”, a precizat Elena Udrea.

Întrebată de jurnalişti cu ce îşi ocupă timpul în această perioadă, Elena Udrea a răspuns că petrece foarte mult timp în casă.

„În continuare, citesc, scriu, îmi ocup foarte mult timp în casă, cu ce pot să fac. Mai sunt câteva zile de parlament, o să încerc să lucrez peste vară ce mi-am propus, lucrez la câteva legi care necesită o cercetare, cumva, la nivelul Uniunii Europene şi cam atât”, mai arătat Udrea, citată de Mediafax.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale a mai spus că, în aceste zile, scrie cartea despre cele 72 de zile în care a stat în penitenciar. „Nu este foarte grea, dar recunosc că am mai luat şi pauze. Rememorarea acelei perioade nu este una care să îmi facă plăcere, aşa că am mai oprit pentru a face şi alte lucruri”, a precizat Udrea.

Întrebată dacă problemele sale de sănătate au legatură cu perioada în care a stat încarcerată, Udrea a spus: „Posibil şi asta, pentru că, aşa cum am mai spus, este foarte greu când stai într-un spaţiul de nouă metri pătraţi patru persoane şi stai mai mult întins, pentru că nu te poţi mişca, încep să te lase articulaţiile”.

Elena Udrea a mai spus că există multe acţiuni câştigate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de către cei care au reclamat condiţiile de detenţie.

„Avocaţii mei se ocupă de asta (acţiunea la CEDO, n.r.), o să îi intreb în ce stadiu e acţiunea, acum sunt prinşi cu ceea ce se întâmplă în dosar în instanţă. Eu cred că nu atât pentru mine, pentru că eu am depăşit situaţia, ci pentru alţii care au trecut prin ce am trecut eu este bine să existe cât mai multe acţiuni la CEDO câştigate - deja sunt foarte multe acţiuni câştigate împotriva României -, pentru a-i responsabiliza pe cei de aici, din ţară. Pentru că nu este vorba doar de oamenii politici - unii se gândesc că politicenii merită să stea în puşcărie şi să stea în condiţiile din puşcăriile româneşti -, dar problema este că acolo nu sunt numai politicieni, ci şi oameni simpli, oameni care ajung acolo vinovaţi sau nu şi care suferă exact aceleaşi tratamente rele”, a adăugat Udrea.

Întrebată dacă face tratament pentru afecţiunile de care suferă, Elena Udrea a spus că în săptămânile următoare va merge la Băile Boghiş pentru tratament cu apă termală, "care este fix pentru articulaţii".

Întrebată dacă la Băile Boghiş va veni şi fostul preşedinte Traian Băsescu, Udrea a spus că nu a stabilit cu acesta aşa ceva.

„Dacă are probleme de articulaţii, sigur, şi pe dânsul îl invit la Băile Boghiş. Am văzut că acum este răcit”.

Elena Udrea, cercetată sub control judiciar

Curtea Suprema a decis, pe 16 iunie, ca Elena Udrea să fie judecată sub control judiciar în dosarul „Gala Bute”, decizia fiind definitivă.

Judecătorii Înaltei Curţi au avut pe rol un dosar ce viza verificarea măsurii preventive în cazul Elenei Udrea. În primă instanţă, în acest caz s-a decis ca fostul ministru să fie arestat în continuare la domiciliu. Această decizie a fost contestată de Udrea. 

La termenul de marţi, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), prezent în sala de şedinţă, nu şi-a mai susţinut pledoaria în sensul arestării la domiciliu a Elenei Udrea, ci a cerut judecătorului să admită solicitarea ei de a fi cercetată sub control judiciar.

Procurorul DNA nu a mai cerut arestarea la domiciliu a Elenei Udrea pentru că, pe 7 mai, Curtea Constituţională (CC) a decis că dispoziţiile articolului 222 din Codul de procedură penală încalcă legea fundamentală, întrucât nu este precizată durata maximă a arestului la domiciliu în procedura de cameră preliminară şi în cursul judecăţii în primă instanţă.

În acest context, reprezentantul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a solicitat cercetarea sub control judiciar a Elenei Udrea, întrucât, la momentul publicării motivării deciziei de către Curtea Constituţională, ar fi existat posibilitatea ca fostul ministru să fie judecat în stare de libertate, fără a avea vreo măsură restrictivă.

Începând cu 7 mai, Elena Udrea s-a aflat în arest la domiciliu. Ea a fost eliberată din Penitenciarul Târgşor, după ce Curtea Supremă a decis definitiv înlocuirea măsurii arestului preventiv. Fostul ministru Elena Udrea a stat în arest preventiv de pe 25 februarie până pe 30 aprilie, ea fiind încarcerată în Arestul central al Poliţiei Capitalei, apoi transferată la Penitenciarul Târgşor.

Elena Udrea, trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute”

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis, pe 21 aprilie, să o trimită în judecată pe Elena Udrea sub acuzaţiile de luare de mită (trei infracţiuni), abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi Rudel Obreja, Ion Ariton, Tudor Breazu, Ştefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu şi Marius Botoroagă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Elena Udrea, în perioada în care era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, consilier personal al ministrului, Ana Maria Topoliceanu, director CNI, Gheorghe Nastasia, secretar general al ministerului şi Tudor Liberiu Breazu, asistent personal) ar fi primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister.

Sumele obţinute ar fi intrat fie nemijlocit în posesia Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv a Organizaţiei Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja.

Procurorii mai precizează că Udrea şi-ar fi exercitat atribuţiile în mod nelegal şi i-ar fi determinat şi pe alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Obreja.

Udrea, cercetată într-un al treilea dosar penal

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de Cornel Resmeriţă şi Cristofor Alin Condoiu pentru infracţiunile de abuz în serviciu, şi faţă de Adrian Gardean, Miron Dorel Gardean şi Miron Lupulescu pentru dare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

De asemenea, pentru infracţiunile de spălare a banilor şi folosirea influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, reţinute în sarcina Elenei Udrea, cauza a fost disjunsă şi continuă cercetările.

Elena Udrea, cercetată şi în dosarul „Microsoft”

În dosarul „Microsoft”, Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă, în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea, trafic de influenţă, în legătură cu derularea contractului e-România, trafic de influenţă, în legătură cu pretinderea şi primirea a 500.000 de euro şi infracţiunea de spălare de bani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite