Edilul-cioclu. Cum au ajuns cimitirele puşculiţa lui Sorin Oprescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta în cazul edilului suspendat al Capitalei, arestat pentru luare de mită,  a luat urma banilor scurşi din Primărie, în baza unor contracte supraevaluate, date cu dedicaţie

82 de milioane de lei au fost fondurile alocate de Primăria Bucureşti, în 2015, Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), în condiţiile în care alte instituţii primeau sume mult mai mici:  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - 55 de milioane de lei, iar Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement- 58 de milioane de lei. „Un buget atipic de mare faţă de celelate instituţii din subordinea lui Sorin Oprescu”, au notat procurorii DNA.

Omul–cheie în toată „afacerea” este Cornel Bogdan Popa – şeful ACCU, care are calitatea de suspect la DNA şi este în arest la domiciliu, fiind acuzat de patru infracţiuni de luare de mită. Este vorba de directorul care a colaborat cu DNA şi l-a înregistrat ambiental pe primar când i-a dat mită 25.000 de euro. Sorin Oprescu susţine că este nevinovat şi a respins acuzaţiile DNA.

Anterior, Popa fusese şef la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului (CCPBPB), dar a fost mutat, din 2014, la ACCU. „Mi-a făcut treabă la Mogoşoaia, l-am pus acolo să-mi facă treabă şi la… Cimitire”, explica Oprescu într-o discuţie ambientală. Procurorii DNA susţin că din bugetul de 82 de milioane de lei a ACCU, aproximativ 50 de milione de lei erau direcţionaţi către o firmă controlată de Popa.

Potrivit datelor din dosar – denuţurile făcute de Green Line Construct,  Teodor Gogonea, Cristina Gogonea şi Octavian Alin Pietroi şi interceptări -  Popa a preferat, în 2014,  să schimbe modalitatea de a primi mită. Până atunci, în cazul contractelor de la Palatul Mogoşoaia, şpaga era dată de firma denunţătoare, Green Line Construct,  în baza unor contracte fictive,  în conturile unor societăţi paravan, controlate de director  prin interpuşi (Starpro Colect Conf, Dumimar Logistic, Bonne Charlotte, Crismar Unic, Melcris, Delta Paper SRL/ redenumită Delta Construct Invest). De aici, banii erau scoşi cash şi împărţiţi între cei implicaţi.

Schimbarea acţionariatului

Noua schimbare:  firma Delta Paper SRL, redenumită Delta Construct Invest, care a fost folosită iniţial pentru încasarea mitei, primea direct contractele de la ACCU.  În 2014, Popa l-a schimbat pe interpusul său din firmă, Romeo Albu, zis „Romică”, cu soţia lui Claudiu Bengalici, zis „Ben”, care a preluat de formă calităţile de administrator şi unic acţionar. În fapt, „Ben” era cel care decidea în societate.  Astfel, Delta Construct Invest primea direct contractele de la ACCU, apoi le subcontracta către firma Green Line Construct. „Mita fiind pur şi simplu reţinută de Bengalici şi remisă lui Popa”, au conchis procurorii.

De exemplu, în iulie  2014, Delta Construct Invest a încheiat un contract de 3,8 milioane de lei fără TVA cu ACCU, pentru lucrări la cimitirul Ghencea. Imediat a subcontractat lucrările către firma denunţătoare pentru 1,6 milioane de lei. Identic, pe 29 august 2014, Delta Construct Invest a semnat un contract cu ACCU de 4,8 milioane de lei, pentru lucrări la cimitirul Metalurgiei. Acesta a fost subcontractat către Green Line Construct pentru suma de 2,4 milioane de lei. Delta Construct Invest a primit de la ACCU, şi  subcontractat către alte firme,  lucrări şi la alte cimitire din Bucureşti - cum ar fi cele de la Iancu Nou şi Sfânta Vineri.

Cine controla firmele fantomă

Starpro Colect Conf şi Dumimar Logistic sunt societăţi de tip fantomă. Cel care avea actele firmei era un apropiat al lui Popa, Ion Niţă, zis „Ochelaristu’”- cercetat pentru spălare de bani în acest dosar. Ochelaristu explica că patronii din acte sunt plecaţi din ţară:  „Ăla de la Star Pro e fugit, nu e în ţară.” şi „Ăştia doi fraţi ... Mi se pare că şi ăştia sunt fugiţi.” Aceeaşi situaţie era şi în cazul Melcris şi Crismar Unic,  controlate de acelaşi Claudiu Bengalici, zis „Ben”.
La societatea Bonne Charlotte, în care era asociată Nicoleta Ioana Adriana Popa, soţia şefului ACCU,  Green Line Construct a virat 103.079 de lei, pentru achiziţia de produse şi materiale în vederea amenajării restaurantului „La bonne tarte brasserie”.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite