Dosarul „Rompetrol”. Instanţa va pronunţa pe 23 septembrie o decizie definitivă în acest caz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizia judecătorilor va fi definitivă foto adevarul
Decizia judecătorilor va fi definitivă foto adevarul

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti urmează să pronunţe o decizie definitivă în dosarul „Rompetrol” pe 23 septembrie. Asta după ce judecătorii au ascultat pledoariile avocaţilor şi cele procurorului Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), dar şi mărturiile mai multor inculpaţi din acest caz.

Procurorul de şedinţă le-a solicitat magistraţilor, la ultimul termen din dosar, să constate decesul omului de afaceri Dinu Patriciu şi implicit să înceteze procesul penal pe numele acestuia.

Mai mult, acesta a cerut instanţei să înceteze procesul pentru infracţiunile de care sunt acuzaţi Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru Sorin Pantiş, deoarece acestea s-au prescris.

La dezbaterile finale din dosarul Rompetrol, procurorul DIICOT a mai arătat, în pledoaria sa, că decizia de achitare dată în primă instanţă în cazul tuturor inculpaţilor din această cauză nu este motivată.


Procurorul a cerut ca Victor Eros şi Gabriela Anghelache să primească o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut pentru fapta de care este acuzat, iar Alexandru Bucşă şi Petrică Grama să primească pedepse cu suspendare.


La rândul lor, avocaţii inculpaţilor au susţinut că faptele persoanelor judecate în acest proces s-au prescris din octombrie 2011.


Instanţa a audiat inculpaţii care nu au făcut până acum declaraţii, între aceştia fiind şi Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş.

Fiind prezent pentru prima oara în faţa judecătorilor, în acest stadiu al procesului, Sorin Roşca Stănescu a fost audiat de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

„Nu mai ştiu câte acţiuni am cumpărat în acel moment, am cumpărat la 300 de lei o acţiune în moment ce atunci preţul de pornire al unei acţiuni era de 116 lei. Nu am primit niciun fel de informaţii speciale cu privire la preţul iniţial de pornire al acţiunilor. Eu m-am bazat doar pe informaţiile apărute în presă. Singura persoană cu care eu m-am cosultat a fost fostul director financiar al ziarului pe are il conduceam, respectiv, ziarul Ziua”, a spus Stănescu.

Acesta a ţinut să precizeze că, înainte de 4 aprilie 2004, nu a vorbit cu nicio persoană care este implicată în acest caz

„În calitate de fin al domnului Patriciu am discuta cu acesta, dar nu despre acţiunile scoase pe piaţă. În afară de domnul Pantiş nu cunosc pe nimeni din acest dosar. Pe domnul Pantiş l-am cunoscut cu mulţi ani în urmă, în calitate de jurnalis” a mai spus Răşca Stănescu.

Fostul ministru al Telecomunicaţiilor Sorin Pantiş a precizat în faţa instanţei că îşi menţine declaraţiile date anterior.

„Îmi menţin declaraţiile date până acum în dosar. Declaraţii prin care am explicat în detaliu toate aspectele privind faptele din cauză. Nu am altceva de arătat. Eu personal nu am cumpărat nicio acţiune Rompetrol, ci doar am avut calitatea de consilier al doamnei Camelia Voiculescu”, a spus Pantiş.

Magistraţii au anunţatla termenul trecut că vor lua în discuţie încetarea procesului în cazul lui Dinu Patriciu în cadrul dezbaterilor pe fond ale apelului şi nu în acest moment.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost achitat, pe 28 august 2012, de Tribunalul Bucureşti în dosarul „Rompetrol”, în care procurorii au cerut pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni printre care delapidare, spălare de bani şi manipularea pieţei.

Totodată, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi 11 inculpaţi din dosar, printre care Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş şi Gabriela Anghelache.

Dosarul, trimis în instanţă din 2006

În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol, pentru delapidare, spălare de bani şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. 

El este învinuit şi de manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare şi care menţin, prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, coroborate cu prevederile unui articol din Legea 297 din 2004 privind piaţa de capital. 

O altă infracţiune adusă lui Patriciu este cea de dezvăluire de informaţii privilegiate, dar şi de iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Alături de el, în acest caz mai sunt inculpaţi Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache.

Senatorul Sorin Roşca Stănescu este acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Dinu Patriciu a murit

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit la vârsta de 64 de ani, pe 19 august, la Londra, în urma unei infecţii pulmonare. Patriciu suferea de mai mult timp de o maladie gravă, în decembrie 2012 el fiind supus unui transplant de ficat.

Dinu Patriciu, care a înfiinţat Rompetrol, cea mai mare afacere privată construită şi vândută de un antreprenor român, a fost prezent patru ani consecutiv în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a fost audiat la Curtea de Apel în dosarul Rompetrol

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a fost audiat marţi, în calitate de martor, la Curtea de Apel (CAB) Bucureşti, în dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de spălare de bani şi delapidare.

Plângerile penale împotriva lui Dinu Patriciu vor fi clasate

Plângerile penale împotriva omului de afaceri Dinu Patriciu din două dosare, unul la DIICOT şi altul la Parchetul Tribunalului Bucureşti, vor fi clasate cu privire la acesta. În schimb, în cazul acuzaţiilor penale făcute de el, procedurile vor continua doar la cererea moştenitorilor.

Dinu Patriciu a murit. Cine a fost omul de afaceri şi cum a intrat în politică

Dinu Patriciu a murit marţi, la Londra, la vârsta de 64 de ani. Pe numele complet Dan Costache Patriciu, mogulul a fost un om de afaceri şi politician român, devenit miliardar de pe urma afacerilor din domeniul petrolier.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite