Dosarul „Poşta Română”. Foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, aşteptaţi pe 25 noiembrie la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi foşti miniştri, Tudor Chiuariu (dreapta) şi Zsolt Nagy (stânga), acuzaţi în  dosarul „Poşta Română”
Cei doi foşti miniştri, Tudor Chiuariu (dreapta) şi Zsolt Nagy (stânga), acuzaţi în  dosarul „Poşta Română”

Curtea Supremă a acordat luni un nou termen în dosarul în care fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor Zsolt Nagy sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.

UPDATE Cei doi foşti miniştri sunt aşteptaţi la Curtea Supremă pe 25 noiembrie.

În noiembrie 2012, Instanţa Supremă i-a condamnat pe Mihai Toader, fost director al Poştei Române, la şase ani de închisoare cu executare şi pe Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare. Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a fost achitat.

Sentinţa magistraţilor a fost atacată cu recurs, iar dosar s-a mutat la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi.

Fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru al Telecomunicaţiilor Zsolt Nagy sunt acuzaţi că ar fi ajutat la trecerea ilegală a unui imobil din patrimoniul Poştei Române în cel privat.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) susţin că imobilul şi terenul aferent ar fi fost subevaluate intenţionat de către conducerea Poştei din perioada 2005 – 2007, preţul clădirii şi terenul fiind estimat cu 3,6 milioane de euro mai puţin decât cel real.

Dosarul a fost transmis instanţei în decembrie 2010 după ce procurorii anticorupţie au cerut avizul preşedintelui României pentru cercetarea celor doi foşti miniştri.

Pe lângă Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy mai sunt cercetaţi şi trei directori ai Poştei Române, sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice. Aceştia sunt preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), Dan Mihai Toader, directorul economic executiv al CNPR, Emanoil Lepădatu, şi directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică a CNPR, Andrei Marinescu. În acelaşi dosar mai este cercetat şi administratorul S.C. TOPCADEX 99 S.R.L., care este acuzat de fals în scrisuri.

Prejudiciul creat: peste 8,6 milioane de euro

Procurorii DNA susţin că în perioada 2005 – 2007 acuzaţii au participat la trecerea ilegală a unui imobil de pe Calea Victoriei care făcea parte din patrimoniul statului, în proprietatea privată prin intermediul unor acte nelegale. Prin această modalitate, statul român a fost prejudiciat cu suma de 8.619.787 de euro.

Fostul ministru al Justiţiei declara, în februarie 2011, că implicarea sa în acest dosar este doar o „răzbunare prostească” a procurorului Doru Tulus după ce Chiuariu l-a revocat din funcţie. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite