Dosarul „Petromservice”. Sorin Ovidiu Vîntu nu s-a prezentat la proces. Termenul a fost amânat pentru 8 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a judecat, miercuri, un nou termen din dosarul „Petromservice” în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi fostul lider sindical Liviu Luca, alături de alţi zece membri din Consiliul de Administraţie a companiei Petromservice, sunt acuzaţi de un prejudiciu de peste 83,5 milioane de euro. Niciunul intre cei acuzaţi nu s-a prezentat la proces.

UPDATE Termenul a fost amânat pentru 8 iulie.

Potrivit anchetatorilor, în 2005, Liviu Luca a devenit în mod indirect acţionar majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii, realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (un off-shore din Cipru).

„În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar”, arată rechizitoriul prin care fostul sindicalist a fost trimis în judecată.

Anchetatorii au stabilit că Luca era ajutat în administrarea Petromservice de Sorin Ovidiu Vîntu, care ar fi jucat rolul de intermediar în relaţia cu firmele off-shore din Cipru pe care le controla şi cu băncile din această ţară. La această operaţiune participa şi Octavian Ţurcan, unul dintre apropiaţii lui Vîntu.

În anul 2007, SC Petromservice SA  a vândut activitatea de servicii petroliere în schimbul sumei de totale de aproximativ 325 milioane de euro.

„Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari”, notează anchetatorii.

Astfel, cu ajutorul lui Vîntu, Liviu Luca ar fi conceput un plan pentru a transfera sumele aflate în conturile Petromservice în conturile unora dintre firmele off-shore pe care le controla, sub pretextul achiziţiei unor acţiuni cotate la bursă.

Probele strânse de procurori arată că, în perioada 2008-2009, Liviu Luca, în calitate de acţionar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe Şupeală, Raichovich Rino, în calitate de membri ai Consiliului de Administraţie, şi Zizi Anagnastopol, în calitate de director financiar al SC Petromservice SA "au dispus încheierea mai multor contracte prin care societatea a achiziţionat acţiuni cotate la bursă, emise de şapte societăţi din Republica Moldova, la un preţ de aproximativ nouă ori mai mare decât valoarea la care aceste acţiuni erau tranzacţionate în aceeaşi perioadă la Bursa de Valori a Moldovei". 

Transferul s-a realizat prin operaţiuni repetate, care au avut avut scopul de a ascunde originea sumelor şi de a le reintroduce în circuitul comercial în România, după ce au fost "reciclate" sub aparenţa unor finanţări acordate către persoanele juridice române. Acestea erau controlate indirect de Sorin Ovidiu Vîntu - în special firmele SC Imobiliar Network SA şi SC Realitatea Media SA, conchis anchetatorii. 

Banii, transferaţi prin operaţiuni tip suveică

„Banii au fost transferaţi prin operaţiuni de tip suveică, în regim repetat, structurat pe mai multe verigi, în cadrul cărora mai multe sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate între companii controlate de inculpaţi”, mai subliniază procurorii. 

În unele cazuri, aceeaşi sumă ar fi fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au creat cinci plăţi diferite.

Procurorii îi acuză pe Mihai Viorel Râmboacă, pe Răzvan Florin Râmboacă şi pe Daniela Lăcrămioara Braşoveanu că ar fi contribuit la comiterea infracţiunilor prin întocmirea ilegală a unor rapoarte de evaluare pentru întreprinderile din Republica Moldova. 

„În acest mod s-a urmărit ca inculpaţii să nu fie traşi la răspundere penală, urmând ca rapoartele să servească drept o justificare a preţului plătit în eventualitatea unui control ulterior”, mai subliniază procurorii.

Aceştia susţin că, prin falimentarea controlată a Petromservice, au fost prejudiciaţi atât salariaţii, care nu şi-au putut valorifica drepturile recunoscute prin hotărârile judecătoreşti, cât şi ceilalţi creditori ai societăţii, care nu îşi pot valorifica creanţele.

Conform tabelului definitiv al creanţelor, PSV Company SA avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro către stat.

În plus, au fost fraudaţi indirect şi acţionarii minoritari ai SC Petromservice SA (aproximativ 72.000 de membrii ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA şi 7.000 de acţionari persoane fizice), care nu au încasat dividentele ce li se cuveneau în urma vânzării serviciilor petroliere şi cărora le-a fost diminuată semnificativ valoarea acţiunilor.

Vîntu, închisoare pentru şantaj

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat din închisoare după ce a executat pedeapsa de un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. 

În 21 iunie 2012, Vîntu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la un an de închisoare cu executare, pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă. Ulterior, la începutul lunii decembrie 2012, Comisia de la Penitenciarul Jilava i-a scăzut 33 de zile din pedeapsa primită.

Astfel, omul de afaceri a fost eliberat la termen, pe 1 mai 2013, din Penitenciarul Bucureşti- Jilava.

În acelaşi dosar, Ilie Cezar a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu executare pentru aceeaşi infracţiune, decizia instanţei fiind definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite