DOCUMENT Încercarea de dinamitare a admiterii la liceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
admitere liceu 2015 in mehedinti FOTO Corina Macavei

Un ordin de ministru, emis luni de ministrul Educaţiei, care prevede modificarea datelor de admitere la liceu, cu doar două zile înainte de susţinerea probelor de aptitudini, a creat haos ieri în sistem. Actul normativ a stârnit nemulţumiri atât în rândul părinţilor, cât şi printre profesori şi elevi.

Reprezentanţii dascălilor anunţau încă de dimineaţă că măsura ministrului este una ilegală deoarece Legea Educaţiei stipulează faptul că „Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a admiterii în clasa a IX-a este elaborată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi este dată publicităţii, pentru fiecare generaţie, cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a. Unităţile de învăţământ au obligaţia de a anunţa public disciplina sau disciplinele la care se susţine proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum şi modul de utilizare a portofoliului educaţional, până, cel mai târziu, la începutul clasei a VIII-a”, se arată în lege.

„Ceea ce a făcut Ministerul Educaţiei este ilegal şi dinamitează admiterea la liceu. Nu poţi să-ţi baţi joc de copii, părinţi şi cadre didactice. Sunt părinţi care s-au prezentat la centrele de examinare pentru a-şi înscrie copiii la probele de aptitudine, sunt inspectorate care au început să organizeze târgurile de oferte educaţionale, pe care le-au programat cu luni bune înainte. Însă, unităţile de învăţământ nu au aprobate cifrele de şcolarizare“, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“. 

Concret, potrivit ordinului de ministru din 13 mai 2019, probele de aptitudini ar fi urmat să se amâne pentru luna iunie: între 5-6 iunie, înscrierea şi între 10-12 iunie, susţinerea probelor de aptitudini. Mai mult, afişarea ofertei de şcolarizare şi a broşurii informative despre admitere ar fi avut termenul 31 mai 2019. „Cel mai probabil acest termen nu este departe de adevăr având în vedere că broşura trebuia  să ajungă la copii încă din 13 mai 2019”, spun dascălii. „Partea şocantă este următoarea: ministrul era prea puţin interesat de ilegalitatea pe care a comis-o prin promovarea celor două acte normative prin care se modifica calendarul admiterii la liceu şi calendarul  privind mobilitatea personalului didactic, ci era mai curios despre cum am reuşit să intrăm în posesia acelor documente”, subliniază Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”. 

La rândul lor, profesorii spun că au primit ieri dimineaţa o înştiinţare oficială de la Ministerul Educaţiei privind modificarea calendarului admiterii la liceu. „Secretariatul a primit o adresă urgentă cu prioritate iar noi, profesorii, am fost puşi în temă că se amână admiterea. I-am informat şi pe elevi, la ora nouă dimineaţa”, a spus profesorul de matematică, Sorin Borodi, din Dej. 

Uite ordinul, nu e ordinul

Scandalul iscat în jurul acestui subiect a determinat-o pe Ecaterina Andronescu să anunţe că emiterea ordinului a fost o greşeală şi a anulat modificarea de ultim moment. Fără să-l anuleze, atrag atenţia sindicaliştii. Astfel, probele vocaţionale şi de limbi străine pentru admiterea la liceu vor fi susţinute de elevii de clasa a VIII-a începând de astăzi, aşa cum prevedea şi până acum calendarul examenelor. „Un ordin de ministru devine normă când apare în Monitorul Oficial. Planificarea existentă a probelor de aptitudini şi vocaţionale merge mai departe. Rămâne aşa”, a declarat ministrul. 

Elevii şi părinţii sunt daţi peste cap de atâtea schimbări. „S-a reuşit performanţa ca într-un timp foarte scurt, învăţămîntul să fie aruncat într-un haos fără precedent. În momentul de faţă avem târguri educaţionale, unde liceele îşi prezintă oferta educaţională, dar nu cea care este aprobată de minister, pentru că nu o cunosc. Copiii sunt dezinformaţi şi vor constata după 27 mai care este realitatea”, a mai spus Nistor. La rândul lor, experţii în Educaţie spun că ministrul trebuie să rezolve problemele de fond actuale, care nu sunt puţine. „Faptul că se amână publicarea cifrelor de şcolarizare si nu se poate face încadrarea profesorilor pentru anul şcolar următor este o problemă de care ministrul trebuie să se ocupe repede”, arată şi specialistul în Educaţie, Ştefan Vlaston. 

1
2
3
4
5
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite