DNA: Două dosare de abuz în serviciu în legătură cu autorizarea stației GPL din Crevedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA anunță că are în lucru două dosare de abuz în serviciu în legătură cu autorizarea stației GPL din Crevedia, unde sâmbătă au avut loc două explozii soldate cu doi morți și 56 de răniți.

DNA s-a autosesizat pentru abuz în serviciu. Foto: Arhivă
DNA s-a autosesizat pentru abuz în serviciu. Foto: Arhivă

 "Pe rolul Direcției Naționale Anticorupție au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia, județul Dâmbovița, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală", transmite DNA, într-un comunicat de presă.

Neregulile sesizate de ISU

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dâmbovița informase încă din iulie din iulie 2020 mai multe instituții ale statului din plan local – prefectura județului, consiliul județean, agenția de protecție a mediului, primăria Crevedia și Inspectoratul de Stat în Construcții - în legătură cu neregulile constatate la stația GPL din Crevedia, autorizaţia de securitate la incendiu, emisă în 2011, fiind suspendată.

Mai exact, în urma unui control inopinat, s-a constatat că firma folosea pompe neomologate și că nu erau respectate distanțele legale față de locuințe și față de liniile de electricitate.

Cu același prilej, se constată ca neregulă utilizarea unei pompe neomologate de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta și existența pe amplasament a unei stații de incintă pentru alimentarea cu motorină a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant, deficiență care a fost sancționată cu amendă în cuantum de 10.000 lei”, arată IGSU.

Un nou control, efectuat după trei luni, a arătat că obiectivul continua să funcţioneze, firma fiind amendată cu 30.000 de lei.

„De asemenea, se constată pe amplasament un rezervor tip cisternă neomologat în care se transvaza GPL, fiind aplicată o altă amendă în cuantum de 10.000 lei”, explică IGSU.

La câteva zile, firma anunţa autorităţile că a închis punctul de lucru din localitatea Crevedia.

Oficial, rămăsese doar o parcare pentru autocisterne, însă tragedia a scos la iveală că aveau loc activităţi neautorizate, fapte confirmate chiar de verificările ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat).

Procurorii de la parchetul general încearcă să afle cine este responsabil de tragedie, în timp ce magistraţii militari verifică modul de intervenţie a pompierilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite