DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea. El este suspectat de fapte de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce marţi deputatul făcea poze cu alegătoarele, Cristian Rizea este acuzat miercuri de trafic de influenţă   FOTO Facebook
După ce marţi deputatul făcea poze cu alegătoarele, Cristian Rizea este acuzat miercuri de trafic de influenţă   FOTO Facebook

Direcţia Naţională Anticorupţie cere încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea (PSD), suspectat de fapte de corupţie. El a fost dus, miercuri dimineaţă, cu mandat la DNA unde a fost audiat timp de mai bine de ore. Social-democratul ar fi primit 300.000 de euro pentru a face trafic de influenţă la RAPPS şi la Primăria Chiajna.

UPDATE Parchetul General a transmis Ministerului Justiţiei cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Cristian Rizea.

UPDATE Procurorii anticorupţie cer Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului Cristian Rizea. Acesta este suspectat de trafic de influenţă, spălare de bani, în formă continuată (două acte materiale) şi influenţarea declaraţiilor (doua fapte).

Anchetatorii precizează că pe 2 decembrie 2009 Cristian Rizea ar fi primit de la Lucian Colţea, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 de euro, iar la câteva zile, pe 6 decembrie 2009, ar fi primit suma de 100.000 de euro (în total 300.000 euro) pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna.

DNA arată că, pentru a disimula adevărata natură a provenienţei sumei de 300.000 euro primită de Rizea, ar fi fost întocmite patru contracte de împrumut false, cu caracter fictiv.

„În cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei clinici”, se arată în documentele anchetatorilor.

În acest dosar, procurorii l-au reţinut pe Lucian Colţea, acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare de bani în formă continuată (două acte materiale). Acesta va fi prezentat miercuri magistraţilor Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

UPDATE După mai bine de trei ore, deputatul Cristian Rizea a părăsit sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„M-au chemat pentru o problemă mai veche, care s-a rezolvat acum şase ani pe civil, iar acum o s-o rezolv şi din punct de vedere penal”, a spus Rizea la ieşirea din sediul instituţiei.

Parlamentarul a fost adus la sediul DNA de ofiţerii de poliţie judiciară în baza unui mandat de aducere. Surse judiciare au declarat că deputatul Cristian Rizea este suspect pentru trafic de influenţă, după ce ar fi intervenit la funcţionari din cadrul Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi primăria Chiajna, solicitând în jur de 300.000 de euro pentru intervenţia sa.

Cristian Rizea este deputat şi are imunitate parlamentară astfel că nu poate fi percheziţionat sau reţinut.  

Cine este Cristian Rizea

Cristian Rizea (49 de ani) este deputat PSD din 2008. Rizea a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, (1999), Universitatea Bucureşti - Postuniversitară, Facultatea de Drept Internaţional (2002), Colegiul Superior de Siguranţă Naţională (2004), Institutul Diplomatic Român (2011) şi Colegiul Naţional de Apărare (2013).

După arestarea lui Marian Vanghelie, Cristian Rizea a preluat conducerea PSD Sector 5 şi anunţat intenţia că vrea să candideze pentru postul de primar al Sectorului 5. Anterior a avut mai multe funcţii în PSD: preşedinte PSD Diaspora (2010-2013),  secretar executiv PSD (2010-2013) şi vicepreşedinte PSD - organizaţia Bucureşti, sector 6 (2001-2004).

Zeci de mii de euro primite la botez şi “tăierea moţului”

Potrivit ultimei declaraţii de avere, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor pe 15 iunie 2015, Cristiamn Rizea, deţine doar un loc de parcare subterană de 22 de metri patraţi. El a mai declarat că are bijuterii şi ceasuri, dobândite în perioada 2002-2008, în valoare de 35.000 de euro, Bijuterii, icoane şi tablouri- primate la botezul fiului său- în valoare de 42.000 de euro şi bijuterii, tablouri şi icoane- primate la aniversarea de 1 ani a fiului său, în 2014- de 16.500 de euro.
Cristian Rizea a declrat că are în conturi 45.000 de euro- din vânzarea unui imobil în 2010, şi 91.500 de euro primiţi la botezul fiului său. Anul trecut, deputatul a arătat că a primit o indemnizaţie de 58.908 de lei, şi de la aniversarea fiului său suma de 42.500 de euro.

Cunoscut ca "Ferrari"

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis în data de 9 februarie suspendarea lui Cristian Rizea pe o perioadă de şase luni, din funcţia de preşedinte al organizaţiei PSD sector 5, conducerea interimară fiind preluată Ligia Moldovan. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a argumentat decizia între altele prin faptul că organizaţia PSD sector 5 intenţionase să organizeze un miting împotriva unui alt coleg de partid.

Cristi Rizea, zis Ferrari, a ajuns celebru şi prin faptul că în 2010 reuşea să-şi cumpere un Ferrari de 200.000 de euro în leasing.

Apropiat al lui Dan Şova, Rizea s-a făcut remarcat în PSD după un scandal ca la uşa cu fostul primar Marian Vanghelie. Atunci când Rizea a fost pus în locul lui Vanghelie, după problemele în justiţie ale acestuia, el a declarat că nu o să conducă niciodată primăria pe persoană fizică, iar declaraţia a făcut trimitere la Vanghelie.
 

Reclamat de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) l-a reclamat pe Cristian Rizea, în 2011, pentru „existenţa unor tranzacţii bancare suspecte, în valoare de 3.033.765,7 lei (aproximativ 719.583,73 de euro) şi 199.600 de euro, în sensul prevederilor Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism”. La vremea respectivă, inspectorii de integritate au constatat o diferenţă de 1.264.024,83 de lei (aproximativ 300.250,56 de euro) între averea dobândită şi veniturile realizate de Rizea, în perioada 19 decembrie 2008 – 31 decembrie 2010.

Aşadar, social-democratul ar fi acumulat, în perioada exercitării demnităţii publice de deputat, împreună cu familia, o avere care depăşeşte veniturile realizate. La începutul lunii decembrie 2012, Curtea de Apel Constanţa a dat un verdict favorabil lui Rizea. Dosarule ste pe rolul Curţii Supreme şi are termen pe 31 mai 2016.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite