Directorul Romsilva, acuzat că a retras o plângere penală împotriva lui Gheorghe Stan, fostul şef al Secţiei Speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Romsilva Gheorghe Mihăilescu
Directorul Romsilva Gheorghe Mihăilescu

Directorul RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, este acuzat de întreg departamentul juridic al Regiei Pădurilor că acum o săptămâna a retras în mod abuziv plângerea penală împotriva lui Gheorghe Stan, fost procuror şef al Secţiei Speciale şi actual judecător al Curţii Constituţionale a României. Plângerea viza modul în care SIIJ a retras în mod nemotivat apelul în dosarul Viorel Hrebenciuc, ce viza retrocedarea a 43.000 de hectare de pădure.

„Directorul RNP Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, este acuzat de întreg departamentul juridic al Regiei Pădurilor că acum o săptămâna a retras în mod abuziv plângerea penală împotriva lui Gheorghe Stan, fost procuror DNA şi actual judecător al Curţii Constituţionale a României, după ce acesta a retras nemotivat apelul declarat de DNA în dosarul celei mai penale retrocedari de pădure din România – afacerea celor 43.000 de hectare de la Bacău. Acuzaţiile departmentului juridic la adresa lui Mihăilescu sunt sunt extrem de grave - "prin adresa nr 10404/Gh M/21.10.2019 aţi formulat o cerere de retragere a plângerii penale nr 7081/29.07.2019... apreciem că plângerea nu trebuia retrasă, deoarece prin retragerea apelului declarat de DNA, procurorul Gheorghe Stan a lăsat fără apărare Statul Român într-un dosar în care miza o reprezenta cele 43.227 de ha de teren forestier proprietate publkica a statului" (pagină 4, punctul 20). Vine un miros pestilenţial dinspre Regia Naţională a Pădurilor! Stat Capturat”, a scris jurnalsitul Andrei Ciurcanu pe pagina sa de Facebook.

Dosarul „Romsilva”

Fostul lider PSD, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat în anul 2018 de Curtea Supremă la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, pentru trafic de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam a primit 2 ani de închisoare cu executare, pentru cumpărare de influenţă, iar Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, – 2 ani cu suspendare, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Acuzaţiile din dosar se referă la retrocedarea ilegală a 43.227 hectare teren forestier în judeţul Bacău în favoarea lui Paltin Sturdza şi în defavoarea Romsilva. Prejudiciul calculat de DNA în acest caz se ridică la 1.421.800.870 lei (echivalentul a 303.888.615 euro), reprezentând contravaloarea terenului.

În luna mai a acestui an, Gheorghe Stan, procurorul-sef al Secţiei Speciale, înainte să fie propus de PSD la CCR, a decis retragerea apelului îna cest dosar. Consecinţă retragerii apelului este că se vor judeca doar apelurile celor care au contestat sentinţele, iar situaţia juridică a acestora nu se mai poate agrava în faza de apel. 

Deşi ancheta în acest dosar a fost realizată de DNA, prin modificările legislative realizate de PSD-ALDE, în cazul Legilor Justiţiei, odată cu înfiinţarea în 2018 a Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie toate procesele în care sunt implicaţi magistraţi au intrat în competenţa acesteia. În acest caz, sunt judecaţi mai mulţi judecători, printre care şi Anca Roxana Adam, soţia deputatului Ioan Adam.

Gheorghe Stan (foto) a fost numit săptămâna trecută pe un post de 9 ani la Curtea Constituţională, la propunerea PSD. Mandatul acestuia la CCR începe în luna iunie 2019.

Astfel, procesul va continua în cazul lui Viorel Hrebenciuc pentru acuzaţia de trafic de influenţă întrucât el a făcut apel faţă de decizia de condamnare de la fond de 2 ani cu executare, potrivit sursei citate. Întrucât fostul lider PSD a fost achitat pentru acuzaţia de constituire de grup infracţional, această acuzaţia nu va face obiectul apelului. De asemenea, procesul nu va mai continua faţă de cei achitaţi în primă instanţă, cum este şi cazul lui Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei în cabinetul Tăriceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite