Deepfake devine tot mai greu de depistat: Clip fals în care Joe Biden li se adresează românilor

0
Publicat:

Fenomenul Deepfake, care presupune folosirea unor înregistrări falsificate pentru a transmite nişte mesaje ca şi când ar fi reale, începe să ia amploarea și în România, cel mai recent caz fiind un videoclip care prezintă un mesaj fals al președintelui SUA pentru români. Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ explică cum putem depista un astfel de conţinut.

Videoclipul îl prezintă pe Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, în timp ce susţine un discurs despre români, pe care îi descrie ca „experți în orice domeniu” sau ca persoane care „nu greșesc niciodată”.

„Dragi români, am auzit că în țara voastră când cineva rămâne fără bani schimbă 100 de euro? Dar de ce nu schimbă 100 de dolari? Dragii mei americani, știați că oricine se naște în România primește automat un doctorat în Școala Vieții? Ei știu totul, sunt experți în orice domeniu și nu există ceva ce nu pot să facă. Vreți să construiți o navă spațială? Nicio problemă, un român de nivel mediu o poate face cu ochii închiși. Ai nevoie de o operație pe creier? Întrebați-l pe cel mai apropiat român și va rezolva problema foarte rapid. Românii nu greșesc niciodată. Chiar și atunci când pare că au greșit, de fapt aveau dreptate. Pot să repare orice cu bandă adezivă și gumă de mestecat și pot să dezbată orice subiect cu încrederea pe care o au doar politicienii de carieră. Sunt maeștri indiferent de meșteșug, de la gătit la tâmplărie, până la fizica cuantică”, este mesajul pe care Joe Biden îl transmite românilor în videoclipul realizat cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Dacă în alte cazuri clipurile false pot fi depistate cu ochiul liber, în situaţia expusă anterior inteligența artificială a făcut ca videoclipul să pară real, fiind redate întocmai aspectul vizual și vocea președintelui SUA.

Semnalul de alarmă tras de experţi

Radu Delicote, expert în comunicare, a explicat pentru „Adevărul” că fenomenul Deepfake va deveni din ce în ce mai greu de depistat, fiind necesară o atenţie excesivă pentru a-l deosebi de conţinutul real.

„O să fie din în ce în ce mai greu (n.r. - să depistăm fenomenul deepfake), de fapt trebuie instrumentele tehnice, dar până acolo mai este și elementul de bun-simț. Din păcate, deepfake este un fenomen foarte periculos de manipulare și atunci va fi din ce în ce mai dificil să poți să schimbi percepția umană cu elemente de bun-simț sau elemente raționale. Deepfake lucrează strict pe emoțional, cred că se va ajunge într-un moment în care emoționalul se va bate cu raționalul. Va trebui tot pe emoțional să lucrezi, cred că aici se va ajunge cu timpul ca armă de combatere a deepfake”, a afirmat Radu Delicote.

Expertul în comunicare a precizat că efectul principal al Deepfake este manipularea unei mase de oameni.

„Devine și mai periculos și nu doar în contextul de securitate. Problema Deepfake nu o să fie resimțită la siguranța sau integritatea unei țări, la nivel extern, ci mai degrabă la nivel intern. Societatea va deveni din ce în ce mai inflamată, este vorba despre indivizii de rând care vor deveni din ce în ce mai ușor de manipulat și mai ușor de folosit ca masă de manevră”, a explicat acesta.

Specialiştii spun că există şi programe de depistare a unui astfel de conţinut, însă este necesară şi educarea populaţiei.

„În general, putem depista filmulețe Deepfake cu ochiul liber dacă suntem atenți la expresiile feței, la felul în care arată, se mișcă, precum și detalii mai subtile cum ar fi umbre sau reflexii. Dar acest lucru devine din ce în ce mai greu pe măsură ce tehnologia avansează. Există deja multiple programe și instrumente create pentru a detecta conținut modificat de inteligența artificială. Problema cea mai mare este atunci când aceste deepfake-uri par credibile, și ca aspect dar și ca și conținut, și sunt folosite pentru a manipula. Acestea devin o armă periculoasă în războiul informațional. Dezmințirea lor poate fi destul de grea, deoarece acestea circulă foarte repede și au un impact inițial puternic. De aceea trebuie pre-dezmințire, educație și informare corectă, pentru ca populația să fie pregătită”, a declarat specialistul în comunicare Radu Magdin pentru „Adevărul“.

Fenomenul a evoluat în ultimii ani, fiind folosit chiar şi în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

Parlamentarii vor limitarea Deepfake

Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege pentru limitarea fenomenului. Iniţiativa urmărește „limitarea efectelor malițioase ale conținutului în imagini, în înregistrări audio și video” și a fost depus de aproximativ 40 de parlamentari ai PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților.

Inițiatorii proiectului de lege arată că „având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenței artificiale (IA), a tehnicilor de creare a Realității Virtuale (RA), precum și avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învățare automată a instrumentelor tehnice, este necesară și importantă intervenția legiuitorului“, arată inițiatorii proiectului. 

Potrivit proiectului de lege, este necesară „o notificare vizibilă, păstrată pe cel puțin 10% din suprafața expunerii și pe durata difuzării respectivului conținut“. Mesajul de avertisment va avea următorul conținut: „Acest material conține ipostaze imaginare“.

În cazul în care dispozițiile prezentate anterior sunt încălcate, proiectul de lege prevede și sancțiuni: amendă penală sau închisoare de la 6 luni la 2 ani.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite