De unde a plecat jocul „Balena Albastră”
0Site-ul Snopes.com, care verifică informaţiile controversate sau cu sursă incertă, a demontat mitul potrivit căruia jocul „Balena Albastră” ar fi responsabil de moartea a peste 130 de tineri din Rusia.
În februarie 2017, mai multe site-uri de limbă engleză au preluat un articol de pe Novaya Gazeta, publicat în mai 2016 în limba rusă despre un „joc suicidal” care ar fi responsabil de moartea a peste o sută de persoane din Rusia. Jocul „Balena Albastră” presupunea îndeplinirea a 50 de cerinţe care mai de care mai ciudate, ultima fiind sinuciderea. Astfel, participantul ar fi câştigat jocul, notează Digi24.ro.
În articol se preciza despre zeci de copii care s-au sinucis într-o perioadă de numai şase luni, iar mulţi dintre aceştia aveau cont pe site-ul de socializare VK.com - varianta rusă a Facebook-ului.
Cu toate acestea, o investigaţie a jurnaliştilor de la Radio Europa Liberă a dovedit că nu există o legătură certă între sinucideri şi acestă comunitate de pe Internet.
„În timp ce Internetul rusesc se umple de conturi ale tinerilor care joacă sau caută să îl joace, iar fotografii şocante cu tineri are se rănesc singuri apar pe acest hastag, niciun deces din Rusia sau Asia Centrală nu a fost legat definitiv de Balena Albastră”, scriu jurnaliştii de la Radio Free Europe.
Mai mult, un site independent de ştiri în limba rusă din Letonia – meduza.io – a criticat articolul de pe Novaya Gazeta pentru că făcea o legătură facilă între comunitatea de pe VK.com şi numărul de sinucideri.
Potrivit jurnaliştilor letoni, e mai logic de presupus că tinerii depresivi sau cu tendinţe de suicid sunt atraşi în acele grupuri tocmai pentru că au acelaşi „interes”, decât că sunt împinşi să recurgă la acest gest.
Snopes.com arată că aceste grupuri de pe VK.com s-au format în special după moartea unei tinere pe nume Rina Palenkova. Ea a postat un selfie cu mesajul „Adio” înainte să se sinucidă din cauza problemelor cu iubitul ei. Imaginea a circulat pe reţele de socializare şi tânăra a devenit o figură centrală în rândul acestor comunităţi de tineri cu tendinţe suicidale.
Membrii grupului “Sea of Whales” au împrăştiat zvonul că Rina Palenkova ar fi fost membră a unei secte şi au continuat prin distribuirea de imagini sau clipuri cu tentă suicidală.