De la 1 ianuarie intră în vigoare o altă Românie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normativele ce se vor aplica din prima zi a anului viitor aduc ieftiniri, scumpiri, facilităţi sau constrângeri, schimbări în economie şi în viaţa tuturor românilor. Modificările de mâine se vor vedea în preţurile ţigărilor şi carburanţilor, pe facturile de curent, pe chitanţele ce le vom plăti la Fisc, dar şi în evenimentele rutiere.

O serie de legi şi reglementări intră în vigoare mâine, 1 ianuarie 2010, aducând schimbări atât pentru firme şi angajaţii acestora, cât şi pentru cei care deţin proprietăţi imobiliare sau auto. Mai mult, unele modificări fiscale, cum ar fi majorarea accizelor, vor afecta întreaga populaţie. Prezentăm, în continuare, câteva dintre cele mai importante schimbări ce vor interveni odată cu debutul Anului Nou 2010.

Mai citiţi şi:

Carburanţii, ţigările şi energia electrică, mai scumpe de la 1 ianuarie 2010

Românii, speriaţi de scumpiri

Hipermarketurile nu renunţă la taxe

Taxele locale pe terenuri, case şi maşini vor fi cu cel mult 20% mai mari. Primăriile şi consiliile judeţene au primit, în această toamnă, atribuţia de a calcula impozitele şi taxele locale din 2010, cu posibilitatea de a fi majorate în limita a 20% faţă de cuantumurile percepute în 2009. Cum era de aşteptat, majoritatea edililor au ales să crească taxele cu maximul admis (20%) şi doar câteva localităţi au aplicat niveluri mai reduse de majorare. Concret, este vorba despre valoarea impozabilă a terenurilor, clădirilor rezidenţiale şi automobilelor aflate în proprietatea contribuabililor - persoane fizice sau juridice.

Accize mai mari la tutun, benzină şi motorină. Această măsură face parte din calendarul de aliniere graduală a accizelor din România cu cele aplicate în Uniunea Europeană, 1 ianuarie 2010 fiind de fapt un nou episod din acest „serial". Pentru acest an, cursul de schimb la care se calculează acciza este cel anunţat la 1 octombrie 2009, adică 4,218 lei/euro, cu 14% mai mare decât cursul din 2008. Astfel că majorarea va avea un dublu efect, creşterea cuantumului şi, simultan, a cursului de schimb la care se calculează accizele ducând în final la scumpirea cu 5% a carburanţilor şi cu peste 20% a ţigărilor.

Se scumpeşte curentul electric. Preţul plătit de firme şi de populaţie pentru energia electrică va creşte cu 3,5%-4%, fiind indexat cu inflaţia. De această creştere aveau nevoie în special producătorii de energie, dar noile preţuri sunt sub costurile solicitate de operatori, au explicat reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit acestora, în 2009, consumul de electricitate a scăzut cu 8% faţă de 2008. ANRE a decis, de asemenea, menţinerea preţului gazelor naturale, cel puţin până la jumătatea anului viitor.

Contribuţie mai mare la Pilonul II de pensii. Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte cu 0,5 puncte procentuale, de la 2 la 2,5% din venitul brut al participanţilor în sistem. Procentajul se va aplica la veniturile câştigate de contribuabili începând cu luna ianuarie 2010.

Subvenţii zero în agricultură. Susţinerea financiară de către stat va înceta pentru producţia de carne de porc şi de pasăre, ouă, sfeclă de zahăr, orez, in, cânepă, soia sau tutun. Va fi eliminată, de asemenea, şi subvenţionarea motorinei pentru lucrări agricole. Efectul va fi scumpirea alimentelor de bază cu 5% până la 20% în prima parte a anului viitor.

Revine taxa auto. Valoarea minimă a taxei de poluare pe care o va plăti la prima înmatriculare posesorul unui Logan nou va fi de 363 de euro, în timp ce pentru versiunea cu cea mai mare capacitate cilindrică şi cel mai înalt grad de poluare se va achita suma de 774 de euro.

Carnea de porc din România are liber la export. România va putea începe exporturile către Uniunea Europeană de carne proaspătă de porc şi de produse care conţin carne proaspătă de porc provenită din zonele libere de pestă porcină clasică. Este o decizie a Comisiei Europene, anunţată luna trecută, care vine după doi ani de interdicţie totală pentru România privind exporturile de carne de porc. Procesatorilor din România li se deschide, astfel, o piaţă cu aproximativ 500 de milioane de potenţiali consumatori.

„Rabla" va fi repornită. Programul „Rabla" va fi reluat pentru automobilele aparţinând persoanelor fizice, dar şi celor juridice, chiar de la 1 ianuarie. Pentru tractoare, programul „va începe cu siguranţă în 2010, dar mai târziu - nu din ianuarie", ne asigură reprezentanţii Ministerului Mediului.

Certificare fiscală obligatorie. Persoanele juridice sunt obligate, începând de mâine, să-şi desemneze un consultant fiscal care să le certifice raportările şi declaraţiile fiscale anuale. Mai precis, este vorba despre Formularul 101 - declaraţia anuală privind impozitul pe profit.

Măsuri amânate

Certificarea energetică a caselor. Până de curând, era stabilit ca, de la 1 ianuarie 2010, proprietarii să nu mai poată să-şi vândă sau să-şi închirieze apartamentele fără certificate energetice. Potenţialilor cumpărători sau chiriaşi trebuia să li se prezinte certificatele privind performanţa energetică a imobilelor, măsură care ar fi dus la un blocaj total al pieţei imobiliare, după cum avertizau experţii din acest domeniu. Măsura a fost amânată pentru data de 1 ianuarie 2011.

Asigurarea obligatorie a locuinţelor. Tot de la 1 ianuarie ar fi fost obligatorie asigurarea caselor împotriva dezastrelor naturale, în special cutremure şi inundaţii. Din motive de complexitate a procedurilor, măsura a fost din nou amânată, de data aceasta pentru 1 iulie 2010.

No title
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite