Daniel Morar: Coldea și Maior au intervenit în actul de justiție. Un serviciu nu poate controla Justiția

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Morar, fost şef al DNA şi fost judecător CCR, susţine, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, că serviciile de informaţii nu sunt suficient de reformate, menţionând că mandatele şefilor ar trebui să fie limitate.

Daniel Morar susţine că Maior şi Coldea s-au implicat în justiţie
Daniel Morar susţine că Maior şi Coldea s-au implicat în justiţie

"Serviciile de informaţii, în orice stat, au tendinţa să strângă informaţii despre orice şi oricine, e în fişa postului. Au tendinţa să le folosească în sensul bun, dar şi pentru a intra în zone unde nu trebuie să se regăsească, cum e şi Justiţia. Serviciile nu sunt suficient de reformate, ele au o misiune clară şi restrânsă, securitatea naţională", a declarat Daniel Morar la Adevărul Live.

Daniel Morar a relatat şi un episod în care i-a ameninţat pe Florian Coldea şi George Maior cu anchetă penală.

Nu ştiam toate dosarele din DNA, dar procurorii mi-au explicat ce se întâmplă, că au primit o informare foarte promiţătoare, marea dezamagire a fost că atunci când le-am zis să ne dea toate materialele, au zis (n.r. cei de la SRI) că nu le mai au, că softul le-a distrus. Nu era o minciună ce ne-a zis SRI, ofiţerii DNA au văzut documentele. Frustrarea a fost că le-au văzut, au zis ca au elemente şi după care să ne spună că le-au distrus softul. Ei s-au plâns presedintelui, că le-am zis că ce fac ei poate frizeze penalul”, a completat fostul judecător CCR.

Întrebat dacă a avut o problemă cu instituția în sine sau doar cu conducătorii ei, Morar a precizat: „Atunci eu mă refeream strict la cei care conduceau instituția pentru că știți că  esența unui stat democratic e ca oamenii care dețin o mare putere în stat să aibă mandate limitate. Niște ani în care să exercite această putere, pentru că altminteri lucrurile denaturează. În legea noastră nu se prevede o durată limitată  a șefilor serviciilor de informații”, a completat fostul judecatător.

Coldea și Maior intruzionaseră în actul de Justiție. Ei spuneau că e bine ce fac, eu, ca magistrat, spuneam că nu e bine ce fac. Și ideea mea asta era. Erau oameni care de prea multă vreme erau la vârf și lucrurile trebuiau resetate. Orice serviciu de informații să înțeleagă că nu poate controla Justiția, că nu poate influența Justiția și că trebuie să se rezume strict la ce spune legea: ca ori de câte ori, pe activitatea lor de siguranță națională, găsesc indicii privind săvârșirea unor infracțiuni, să sesizeze procurorii”, a completat fostul magistrat.

Nu în ultimul rând, că problema era cu oamenii, nu instituția, și ar trebui găsită o formulă de mandate limitate: „Ideea era cu oamenii. La fel cum în Justiție un procuror-șef poate fi 3 plus 3, modelul acesta ar trebui replicat și în servicii

Daniel Morar a publicat, după finalizarea mandatului de judecător al CCR, cartea „Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiţiei dupa 1990", (apărută la Editura Humanitas) în care relatează aspecte din cariera sa de procuror, dar şi din timpul mandatului de judecător al CCR. Morar a fost procuror şef al DNA timp de două mandate şi ulterior, 9 ani, judecător CCR. În prezent este avocat.

Cum descrie Morar în carte episodul

În cartea „Putea să fie altcumva”, Daniel Morar susţine că tensiunile cu George Maior şi Florian Coldea au după o sesizare formulată ca urmare a interceptării pe baza unui mandat de securitate naţională înainte şi în timpul campaniei prezidenţiale pentru alegerile din 2009, care privea familia unuia dintre candidaţi. Autorul menţionează că ofiţerii DNA au văzut probele secrete pe care le deţinea SRI, considerându-le utile.

Daniel Morar   Putea sa fie altcumva FOTO Humanitas jpg

"După alegeri, SRI întârzia să ne comunice datele solicitate, în condițiile în care respectivul candidat pierduse alegerile. La insistențele noastre, ne-au comunicat că nu le mai au pentru că, dintr-o eroare a softului folosit, au fost șterse. Am avut o discuție cu Florian Coldea pe această temă, iar el susținea același lucru. Nu îl credeam nici eu, nici procurorii de caz, și am insistat să ne dea datele cerute. Nu puteau spune că nu au existat pentru că fuseseră deja văzute de ofițerii noștri, astfel că au inventat povestea cu softul care le-a șters și ne refuzau în continuare. Eram revoltați de faptul că SRI ne sfida și periclita instrumentarea unui dosar de corupție, astfel că le-am transmis lui George Maior și lui Florian Coldea că urmează să-i punem sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Nu a trecut mult timp și am fost sunat de președintele Băsescu, căruia i s-au plâns cei doi și care voia să afle și de la mine cum stau lucrurile. I-am relatat care era poziția DNA în această chestiune și hotărârea noastră de a-i pune sub învinuire pe directorii SRI în zilele următoare am fost rugat de președinte să merg la Cotroceni pentru a avea o discuție cu Maior și Coldea. Când am ajuns acolo, cei doi, însoțiți de Codruța Kovesi, se aflau deja în biroul președintelui și relatau aceeași poveste cu softul care a distrus datele rezultate din interceptări. (..) Nu i-am pus sub învinuire pentru ca nu aveam probele necesare să construim un dosar care să reziste în fața judecătorilor", scrie Morar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite