Dan Şova, în faţa judecătorilor. DNA vrea arest preventiv, în timp ce senatorul solicită să fie judecat în stare de libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova, un senator care se află în prezent în arest la domiciiu. FOTO Eduard Enea
Dan Şova, un senator care se află în prezent în arest la domiciiu. FOTO Eduard Enea

Senatorul PSD Dan Şova a ajuns, luni dimineaţa, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se judecă două contestaţii la măsura de arest la domiciliu. Vineri, ÎCCJ a decis ca Şova să fie plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu un contract de asistenţă juridică de la CET Govora.

Senatorul Şova nu a vrut să dea nicio declaraţie în faţa jurnaliştilor în momentul în care a ajuns în faţa ÎCCJ. DNA a făcut contestaţie în ceea ce priveşte decizia ÎCCJ, cerând arest preventiv. La rândul său, senatorul a contestat decizia, solicitând să fie lăsat în libertate.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al CET Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

„Concret, Dan Şova i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA, de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă“, susţin procurorii DNA

Totodată, DNA susţine că, în decembrie 2011, între CET Govora, reprezentată de Mihai Bălan în calitate de director general, şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioadă de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora. 

„În perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar către CET Govora facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012. În aceeaşi perioadă, Şova a încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora. În decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme, Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET. În martie 2013, Mihai Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora“, explică anchetatorii. 

De asemenea, în mai 2013, între CET Govora reprezentată de Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite