Dan Şova, cercetat în arest la domiciliu. Instanţa a respins cererea DNA de arestare preventivă. Ce conţine referatul anchetatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Dan Şova a fost reţinut de DNA FOTO Eduard Enea
Senatorul Dan Şova a fost reţinut de DNA FOTO Eduard Enea

Reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie, senatorul Dan Şova a fost dus astăzi în faţa judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. După mai multe ore de deliberări magistraţii au respins cererea anchetatorilor şi au decis ca acesta să fie cercetat în arest la domiciliu. Decizia poate fi atacată.

UPDATE La aproape o oră de la decizia instanţei, Dan Şova a părăsit Arestul Capitalei, unde şi-a petrecut noaptea. El nu a putut fi eliberat imediat după anunţarea soluţiei instanţei deoarece încă nu îi expirase mandatul de reţinere emis joi.

Şova s-a urcat imediat într-o maşină şi nu a vrut să dea declaraţii în faţa presei.

UPDATE Instanţa a respins cererea DNA de arestare preventivă a senatorului Dan Şova, astfel că acesta va fi cercetat în arest la domiciliu.

Decizia nu este însă definitivă şi poate fi atacată.

Dan Şova a fost dus în faţa magistraţilor Curţii Supreme.
 

Ce conţine referatul DNA

Directorul Centralei Electrice de Termoficare (CET) Govora, Mihai Bălan,a  povestit la DNA că senatorul Dan Şova ar fi “urlat efectiv” la el, atunci când a refuzat ca instituţia pe care o conducea să semneze contractele de asistenţă juridică cu o firmă agreată de parlamentar.

„Relevă ascendentul acestuia faţă de funcţionarul public şi dispreţul faţă atribuţiile acestuia de serviciu”, susţin procurorii DNA. Detaliile apar în referatul procurorilor DNA cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul lui Dan Şova.  Mihai Bălan este  acuzat de abuz în serviciu, în acest caz este cercetat sub control judiciar.

Denunţurile

Ancheta în acest caz a început după ce avocaţii Veronica şi Teodor Voinescu, soţ şi soţie, au făcut un denunţ la DNA împotriva lui Şova. Totul începe în octombrie - noiembrie 2011, atunci când avocata Veronica Voinescu – care colaborase pe probleme de Dreptul Muncii cu firma de avocatură „Şova şi Asociaţii“ – ar fi fost contactată de senator. Acesta i-ar fi spus denunţătoarei că îi poate asigura societăţii sale de avocaţi încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora, folosindu-se de influenţa pe care acesta o avea asupra lui Bălan.

Şova i-ar fi precizat denunţătoarei că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de  10.000 euro/lună.  În schimbul acestui serviciu, parlamentarul ar fi pretins de la denunţătoare 5.000 euro/lună. Avocata a acceptat oferta, iar Şova i-a dat numărul de telefon al lui Bălan, pentru a-l contacta. Ei au stabilit că banii urmau să fie daţi cash, de către denunţătoare, Simonei Ciurcu, office manager la „Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii”, apropiată a lui Şova.
“Şova şi Asociaţii” a reprezentat CET Govora în mai multe litigii  în perioada 2004 – 2010. Ulterior anului 2010, până în anul 2014, CET Govora a continuat colaborarea cu o altă societate de avocatură, care ar fi fost controlată tot de Şova: „Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii”, continuatoarea „Şova şi Asociaţii”.

Întâlnirile cu Mihai Bălan

“Anterior acestui moment, în perioada octombrie - noiembrie inculpatul Şova Dan-Coman s-a întâlnit în două rânduri cu inculpatul Bălan Mihai căruia i-a cerut în mod imperios ca CET Govora să încheie contracte de asistenţă juridică cu „SCA Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii”, continuatoarea în drepturi a SCA ”Şova şi Asociaţii”. Inculpatul Bălan Mihai a refuzat să încheie contracte de asistenţă juridică cu această casă de avocatură motivat de faptul că la nivelul CET Govora se cunoştea că Şova Dan-Coman controlează societatea de avocaţi, condiţii în care ar fi fost evident că încheierea unor asemenea contracte de asistenţă juridică ar fi urmărit interesul inculpatul Şova Dan-Coman”, arată DNA.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit datelor din anchetă, Şova ar fi intervenit şi pe lângă colegul său de partid, Ion Câlea (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru a-l determina pe Bălan să încheie acest contract.
“Trebuie precizat că la nivelul CET Govora, necesitatea achiziţionării serviciului de consultanţă juridică nu numai că nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos în sus pe linie ierarhică ci a fost unul ce a aparţinut exclusiv directorul general, inculpatul Bălan Mihai care a acţionat la ordinul şi în interesul inculpatului Şova Dan-Coman”, mai precizează DNA.

Şi-a petrecut noaptea în celulă
 

Senatorul Dan Şova şi-a petrecut noaptea după gratii după ce ieri a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru că ar fi luat mită 100.000 de euro. În jurul orei 16.40 a fost încarcerat. 

Senatorul va fi scos din celulă astăzi în jurul orei 9.00 deoarece la ora 9.30 va fi prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă.  

Concret, Dan Şova este acuzat că a luat mită pentru a asigura încheierea unui contract între CET Govora şi o firmă de avocatură.

Senatul a aprobat joi cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu în Dosarul CET- Govora, rezultatul fiind de 95 de voturi "pentru" şi 30 "împotrivă".

Înaintea votului din plenul Senatului, Şova a declarat că din cele 3000 de file din dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu, nu există nicio probă împotriva sa, ci doar un denunţ, el adăugând că se apropie de recorduri nedorite. "Cred că încep să mă apropii de recordui nedorite", şi-a început Şova discursul în plenul Senatului, în condiţiile în care este pentru a treia oară când senatorii trebuie să decidă ridicarea imunităţii sale parlamentare.

Acesta este al treilea dosar în care Dan Şova este acuzat de corupţie şi este pentru a treia oară când senatorii sunt chemaţi să se pronunţe cu privire la ridicarea imunităţii parlamentare a acestuia în vederea arestării, ei respingând, în martie şi în iunie, o altă solicitare referitoare la Dosarul Turceni- Rovinari.

Procurorii DNA au cerut, pe 23 noiembrie, aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Bălan a fost reţinut , pe 19 noiembrie, de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă, pe 20 noiembrie, de instanţă, care a dispus ca directorul general CET Govora să fie cercetat în libertate, sub control judiciar. Hotărârea a rămas definitivă, joi, când instanţa supremă a respins contestaţia DNA. Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova.

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

De asemenea, senatorul este urmărit penal de DNA într-un nou dosar, privind contracte de consultanţă juridică cu CET Govora, cu prejudiciul de peste un milion de euro, alături de senator fiind cercetaţi şi Mihai Bălan şi Constantin Lăpădat, directorul general, respectiv directorul economic de la CET Govora. Procurorii îl acuză pe Dan Şova, senator, la data faptelor reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, de două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine pentru altul un folos necuvenit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite