Filmul zilei în care Dan Şova a fost dat pe mâna Justiţiei de către aceiaşi colegi care l-au protejat în trecut. Răzbunarea lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Dan Şova a fost încătuşat după ce colegii săi din PSD au respectat cu stricteţe ordinul lui Liviu Dragnea. Este o poliţă directă pe care actual lider al PSD i-o plăteşte lui Şova, omul care uneltea cu Viorel Hrebenciuc să-l lase fără şefia partidului.

Senatul a aprobat, cu largă majoritate, cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova, acuzat de trafic de influenţă şi abuz în serviciu în Dosarul CET-Govora. 95 de senatori au votat în favoarea solicitării Justiţiei şi doar 30 de voturi au fost de partea lui Dan Şova, de două ori mai puţine decât în martie şi în iunie, când aceiaşi senatori i-au salvat pielea de două ori lui Şova. Cei mai mulţi, aceiaşi care îl îmbărbătau în dăţile trecute formând un cerc în jurul lui Şova, au evitat acum până şi contactul vizual cu colegul lor de partid. Doar câţiva social-democraţi, printre care Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, şi Niculae Bădălău, s-au apropiat, mai mult din curtoazie, să-l salute pe colegul lor, aflat în spatele sălii.

Dan Şova a ajuns în plenul Senatului printre primii şi a stat cât să ia cuvântul de la tribună şi să voteze cererea Justiţiei de arestare pe numele său. Imediat ce a votat, Şova a părăsit sala Senatului aflând rezultatul votului departe de ochii presei. În discursul său de zece minute, Dan Şova a avut timp să dea lecţii de drept, să atace Justiţia, dar şi pe Liviu Dragnea, cel care le-a impus senatorilor PSD să voteze pentru cătuşe. „Există o modă să vorbim despre renunţarea la imunitate. Simpla discuţie ne face de râs în Europa. Imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitate juridică“, a spus Şova,fără să precizeze însă vreun nume. Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a vorbit în repetate rânduri de eliminarea din Constituţie a imunităţii de care se bucură miniştrii şi parlamentarii. Aceeaşi teorie a fost susţinută şi de preşedintele PSD Liviu Dragnea, cel care a devenit, cel puţin la nivel verbal, un apărător al independenţei Justiţiei. „Am văzut că sunt foarte mulţi lideri politici care vorbesc despre independenţa Justiţiei“, l-a ironizat Şova, din nou, pe Liviu Dragnea.

„Nu fuge lumea de mine în mall“

Senatorul PSD a criticat şi scurgerea informaţiilor din dosarul său, nominalizând-o de data aceasta pe Laura Codruţa Kovesi. „Încercând să mă detaşez faţă de ce se întâmplă, în raportul MCV, în documentul tehnic, se vorbeşte că ajung informaţii din dosar în presă. Am văzut interviul doamnei Kovesi care spunea că DNA are obligaţia să fie transparent şi să dea dosarul către părţi. Părţile  sunt procurorul şi inculpatul. Citesc despre mine în presă şi vreau să vă informez că eu am primit dosarul ieri “, a mai spus senatorul PSD, care a susţinut că nu e necesar să fie arestat preventiv, ci anchetat în stare de libertate: „Nu sunt aşa de periculos, nu fuge lumea de mine în mall“.

Dragnea nu uită şi nu iartă

Senatorii au ascultat argumentele lui Şova într-o linişte care nu-i caracterizează. Pleadoaria colegului lor, deşi pe placul multora dintre ei, nu i-a făcut însă să treacă peste decizia politică a partidului, aceea de a-l da pe Şova pe mâna Justiţiei din raţiuni de imagine, dar şi din dorinţa lui Dragnea de a-i plăti câteva poliţe personale celui care ar fi vrut să fie şef al PSD în locul lui Ponta. În urmă cu un an, Şova era sigur că Victor Ponta va ajunge preşedinte şi îi cerea  lui Viorel Hrebenciuc ( pe atunci marele sforar al PSD), să-l sprijine pentru a ajunge în fruntea partidului. „Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu (Dragnea- n.r.)! În rest, nu am o problemă, practic şi normal ca mă focusez pe tine, ştii“, îi spunea Hrebenciuc lui Şova.

Cu o zi înainte de vot, Dragnea i-a avertizat pe senatori că aceia care nu se vor conforma recomandării partidului riscă să fie excluşi din partid sau să nu mai figureze pe listele PSD de la alegerile parlamentare de anul viitor. De frică, social-democraţii au preferat să-şi conserve scaunul pentru încă un mandat în schimbul sacrificării lui Dan Şova. Astfel, ei nu au votat „conform conştiinţei“, aşa cum i-a îndemnat Şova, ci cum le-a dictat interesul personal. Totodată, rezultatul votului arată că Victor Ponta, tovarăşul lui Dan Şova, a pierdut şi puţinul sprijin pe care îl mai avea în grupul de la Senat, unicul for al partidului pe care Dragnea nu putea să-l controleze în totalitate.

Singurii social-democraţi care i-au luat apărarea lui Dan Şova au fost Şerban Nicolae şi Daniel Savu, cei care au intrat demult în dizgraţia liderului PSD şi care ştiu că oricum nu se vor regăsi pe listele PSD de anul viitor atâta vreme cât partidul este condus de Liviu Dragnea. Şerban Nicolae a lansat un atac la adresa lui Horaţiu Dumbravă, membru CSM, „care a adresat o scrisoare publică preşedintelui Senatului în care solicita responsabilitate în ceea ce priveşte votul la ridicarea imunităţii senatorului Dan Şova“. Nicolae s-a arătat deranjat de gestul lui Dumbravă, arătând că Senatul nu se află într-o „gaură neagră“, aşa cum a spus reprezentantul CSM.

N-a mai avut de cine să fie miruit

De la votul în cazul Şova au lipsit 38 de senatori, printre aceştia nume importante: preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, liderul UNPR Gabriel Oprea, fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, dar şi senatorarea Anca Boagiu. Tăriceanu a fost şi singurul care şi-a asumat public un vot împotriva arestării, însă a absentat până la urmă. Nici senatoarea UNPR Ruxandra Jipa, cea care l-a uns cu mir pe Dan Şova la votul din martie şi care a votat împotriva arestării în Comisia Juridică, nu a fost prezentă pentru a-l susţine măcar moral pe Dan Şova. Vizibil afectat, Dan Şova a plecat de la Senat, frecându-se la ochi de mai multe ori, iar după câteva ore s-a prezentat la DNA, de unde a ieşit încătuşat.

Cum a luat Şova 100.000 de euro şi ce a făcut cu banii

În acest dosar, senatorul Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă. Faptele ar fi fost comise în calitate de reprezentant al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, iar prejudiciul se ridică la peste 100 de mii euro. Dacă va fi găsit vinovat, Şova riscă până la 10 ani de închisoare.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu Mihai Bălan - director general al CET Govora şi Constantin Lăpădat - director economic în cadrul SC CET Govora.

Cea mai mare parte a mitei de 100.000 de euro primită de senatorul Dan Şova (PSD) ar fi fost folosită pentru plata unor rate lunare, de câte 5.000 de euro, către deputatul PSD Cristian Rizea. Datoria provenea din faptul că Şova cumpărase de la Rizea un palat de peste 460 de metri pătraţi, în apropierea Guvernului. Detaliile apar în decizia Curţii Supreme care a stabilit că şeful Centralei Electrice de Termoficare (CET) Govora, Mihai Bălan va fi cercetat sub control judiciar.

Jumătate din contract

Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce avocaţii Veronica şi Teodor Voinescu, soţ şi soţie, au făcut un denunţ la DNA împotriva lui Şova. Aceştia au mărturisit că la sfârşitul anului 2011, avocata Veronica Voinescu – care colaborase pe probleme de Dreptul Muncii cu firma de avocatură „Şova şi Asociaţii“ – ar fi fost contactată de senator. Acesta i-ar fi spus denunţătoarei că îi poate asigura societăţii sale de avocaţi încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora, folosindu-se de influenţa pe care acesta o avea asupra lui Bălan.

Şova i-ar fi precizat denunţătoarei că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro pe lună.  În schimbul acestui serviciu, parlamentarul ar fi pretins de la denunţătoare 5.000 euro pe lună. Avocata a acceptat oferta, iar Şova i-a dat numărul de telefon al lui Bălan, pentru a-l contacta. Ei au stabilit că banii urmau să fie daţi cash, de către denunţătoare, Simonei Ciurcu, office manager la „Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii”, apropiată a lui Şova.

Potrivit datelor din anchetă, Şova ar fi intervenit şi pe lângă colegul său de partid, Ion Câlea (PSD), preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, pentru a-l determina pe Bălan să încheie acest contract.

Palatul de la Guvern

Potrivit deciziei Curţii Supreme, de la Simona Ciurcu banii ar fi fost preluaţi de Ion Găzaru, şoferul deputatului Cristian Rizea (PSD). Senatorul avea o datorie de 200.000 de euro, după ce a cumpărat o vilă de 460 de metri pătraţi în centrul Capitalei, pe strada Louis Blank, în apropierea Guvernului. Vila aparţinea lui Bogdan Rizea, fratele lui Cristian Rizea, dar deputatul era mandatat să o vândă. Imobilul a costat 300.000 de euro, potrivit actului notarial din 28 ianuare 2011.

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, în faţa notarului, Rizea a primit 100.000 de euro, „urmând ca diferenţa de 200.000 de euro să-i fie achitată de Şova, în două tranşe a câte 100.000 de euro până la data de 30 mai 2011”. Palatul a fost închiriat Ambasadei Kuweitului pentru 9.000 de euro/lună.

Dan Şova mai este acuzat în două dosare penale. În primul a fost deja trimis în judecată alături de Victor Ponta

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite