„Dă lovitura şi fugi“, varianta moldovenească. Cum au jefuit casete de valori o bandă de tâlhari de peste Prut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorii unui jaf spectaculos, produs în această primăvară la o sucursală din Oradea a Băncii Transilvania, au fost trimişi în judecată. Hoţii, de naţionalitate moldoveană, au acţionat la pont, golind două casete de valori, aparţinând patronilor unei case de schimb valutar.

„Dă lovitura şi fugi“. Este titlul unui celebru film de acţiune, în care hoţii au reuşit să fugă cu o pradă foarte mare. După un scenariu asemănător a procedat şi o bandă de hoţi moldoveni, care a jefuit, în martie 2015,  o sucursală a Băncii Transilvania, din Oradea. Numai că, spre deosebire de film, jaful pus la cale peste Prut nu s-a terminat cu happy-end. Doi dintre cei şase membri ai grupării au ajuns după gratii. Deocamdată, ceilalţi patru şi-au găsit refugiul în Republica Moldova. Ancheta vizează şi doi cetăţeni români, printre care unul funcţionar de la banca jefuită, care le-au dat pontul moldovenilor şi i-au ajutat să dea lovitura.

Hoţii au reuşit să fugă cu aproximativ 900.000 de lei (200.000 de euro) precum şi cu alte bunuri de valoare, aflate în două casete de valori ale băncii. În mâinile anchetatorilor au căzut doar Andrei Odainic şi Alexei Druţă, ambii trimişi joi în judecată, în stare de arest preventiv.
Andrei Spălatu, considerat creierul jafului, Alexandru Buşmachiu, Dumitru Lupu şi Vadim Cotorobai sunt cercetaţi în lipsă. Ancheta în acest caz a fost coordonată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General.

Cum a fost pusă la cale lovitura

După ce au adunat toate probele, anchetatorii au refăcut pas cu pas scenariul jafului pus la cale de cetăţenii moldoveni. Lovitura a fost pregătită în cele mai mici detalii, hoţii acţionând exact ca după scenariul unui film de acţiune.

Astfel, documentele de la dosar arată că în cursul lunii februarie 2015, în timp ce se afla în Chişinău, Andrei Odainic a fost abordat de Andrei Spălatu, care i-a propus să meargă în România, pentru „a face bani“.

Concret, Odainic, cu ajutorul unor complici şi folosindu-se de acte false şi chei potrivite, urma să fure mari sume de bani şi bijuterii din mai multe casete de valori.
În acest sens, Andrei Odainic a primit de la Spălatu o carte de indentitate falsă, pe numele lui Samson Dumitru-Iulian. În martie 2015, Andrei Odainic, însoţit de Alexandru Buşmachiu şi Alexei Druţă, au venit la Bucureşti. La agenţia Voluntari a Băncii Transilvania, Odainic a deschis un cont, dând datele din cartea de identitate falsificată. Ulterior, moldovenii s-au deplasat la Oradea. Pe 6 martie 2015, moldovenii s-au întâlnit la Lipova cu doi indivizi, persoanele de legătură din România. Unul dintre ei s-a recomandat funcţionar bancar chiar la unitatea ce urma să fie jefuită.

Cei doi le-au dat moldovenilor cheile unor cutii de valori şi le-au spus cum trebuie să procedeze. În aceeaşi zi, Andrei Odainic a mers la Banca Transilvania - Sucursala Oradea. La indicaţiilor complicilor, acesta s-a deplasat la un anumit ghişeu, iar un angajat al băncii l-a ajutat să încheie un contract pentru închirierea unei casete de valori, în baza contului deschis la Bucureşti.

Au fugit cu o motocicletă

Hoţii au dat lovitura zece zile mai târziu. Pe 16 martie 2015, Andrei Odainic a mers la bancă şi a cerut să-şi vadă cutia de valori. Cu ajutorul cheilor potrivite, acesta a golit două casete, aparţinând patronilor casei de schimb valutar Leul SRL Bihor, în care se aflau mai multe sume de bani în lei şi valută, precum şi ceasuri din aur (mărcile Jaeger-LeCoultre, Vacheron Constantin, Rolex, Boucheron, Cartier şi Yves-Saint Laurent).

Odainic a fost aşteptat afară de către Vadim Cotorobai, care conducea o motocicletă Kawasaki Ninja, înmatriculată în Italia. Cei doi au părăsit locul în mare viteză, fiind surprinşi pe traseu de mai multe camere de supraveghere aparţinând Primăriei Municipiului Oradea. Ulterior, Cotorobai a abandonat pe un câmp motocicleta, pe care o cumpărase din România special pentru această lovitură.

A doua zi, pe 17 martie 2015, cei doi au părăsit România, prin vama Albiţa, la bordul unui autoturism Mercedes, care îi aştepta. Banii şi bijuteriile au fost predate „creierului“ loviturii, Andrei Spălatu, care a împărţit prada.

Traşi în piept de şef

Pentru că a avut rolul principal în jaf, Andrei Odainic a primit de la Spălatu 50.000 de euro, precum şi un ceas şi o brăţară. Anchetatorii au informaţii că ceilalţi membri ai grupării nu au cunoscut valoarea reală a bunurilor jefuite. Ulterior, după ce au aflat ce conţineau casetele de valori, unii dintre aceştia s-au încăierat, considerându-se păcăliţi. A fost nevoie de intervenţia poliţiei moldovene pentru a-i despărţi. Ulterior, a fost deschis un dosar penal pe numele bătăuşilor, instrumentat de către autorităţile judiciare din Republica Moldova.

Lovitura, pregătită în cele mai mici detalii

Procurorii care au instrumentat jaful de la Banca Transilvania au rămas surprinşi de „profesionalismul“ hoţilor. „Din efectuarea actelor de urmărire penală a reieşit că grupul infracţional era extrem de bine organizat, având o structură piramidală şi un lider, iar fiecare membru avea sarcini şi atribuţii specifice, stabilite de lider, produsul infracţiunilor a ajuns la lider, care ulterior l-a împărţit către ceilalţi membrii“, au arătat anchetatorii în rechizitoriul prin care membrii grupării au fost trimişi în judecată.

Membrii bandei au pregătit lovitura în cele mai mici detalii. Ei au trecut frontiera şi s-au cazat separat la diverse pensiuni, pentru a nu se putea stabili conexiuni între ei. „Din întregul material probator administrat în cauză rezultă existenţa unei structuri infracţionale, în care fiecare dintre făptuitori avea un rol bine determinat de liderul acestei grupări, în raport de calităţile ori aptitudinile fiecăruia“, au subliniat procurorii.
Astfel, Andrei Spălatu era „creierul“ grupării, Andrei Odainic a fost executantul loviturii, iar Alexei Druţă şi Alexandru Buşmachiu aveau rolul de a asigura transportul, cazarea şi paza lui Odainic. La rândul lui, Vadim Cotorobai, omul de încredere al şefului grupării, a avut rolul de a asigura scăparea lui Andrei Odainic şi transportarea acestuia şi a pradei, în siguranţă, în Republica Moldova.

La vamă, Odainic a coborât din autoturismul Honda Acord şi s-a urcat într-un microbuz marca Volkswagen, cu numărul NSAL 281, iar după trecerea punctului de frontieră, acesta s-a urcat din nou în autoturismul marca Honda şi împreună cu ceilalţi complici, s-a deplasat spre Bucureşti.
„Metoda trecerii frontierei de stat, cazarea în unităţi de profil, deplasarea cu autoturisme, în mod separat, de către suspecţi şi inculpaţi, pentru evitarea deconspirării sau stabilirii de către organele de urmărire penală, a legăturilor infracţionale dintre ei, a fost folosită pe toată perioada în care aceştia au desfăşurat activitatea infracţională, asa cum rezultă din verificările organelor de
urmărire penală“, au mai arătat anchetatorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite