Cum ne poate afecta războiul electronic al Rusiei. Ce este Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență

0
Publicat:

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență avertizează că Rusia desfășoară un război electronic în estul României. Acest tip de război a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO.

razboi electronic

Conform unui raport al experților Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, „capacitățile avansate de război electronic dezvoltate de Forțele Armate ruse reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS (sistemele globale de navigație prin satelit/Global Navigation Satellite System – n.r) , utilizând tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora”.

Războiul electronic, explică ei, „implică utilizarea semnalelor electromagnetice pentru a identifica, intercepta și perturba operațiile adversarului”. Acest tip de război „a devenit un element central al invaziei Federației Ruse în Ucraina, afectând însă și statele NATO”.

Cele mai vizate zone, se arată în documentul „Cât de periculoase sunt atacurile electromagnetice ale Federației Ruse pentru apărarea civilă?”, sunt cele din sud-estul țării.

„Astfel, la data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigație aeriană sunt cu precădere cele de graniță, în localitățile Galați, Bacău, Iași, dar și în Constanța.

La data de 02 mai 2024, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța sunt „înroșite“. Exceptând zilele de 15, 21 și 22 din luna aprilie, când și Bacăul a fost inclus pe harta roșie a interferențelor sistemului GPS, Galați, Tulcea și Constanța sunt cele mai vizate, fiind aflate în “zona roșie” a hărții. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferențe GPS și în zona Iași”.

În studiu se vorbește și de riscurile de natură militară pe care le ridică acțiunile Rusiei și eventualele contraacțiuni ale Aliaților. “Din punct de vedere geopolitic, astfel de acțiuni ar putea tensiona relațiile dintre Federația Rusă și statele occidentale, deoarece bruiajul sistemelor de navigație este perceput ca un act ostil. Acesta poate fi interpretat ca un semn al intențiilor agresive, indicând un potențial conflict sau tensiuni crescânde. Mai mult, folosirea bruiajului pentru a destabiliza sistemele occidentale și pentru a colecta informații poate fi privită ca un act de spionaj și intimidare. Acest lucru poate duce la adoptarea de contramăsuri, la sancțiuni și la întărirea alianțelor dintre statele occidentale pentru a contracara astfel de amenințări, generând un climat geopolitic mai tensionat și mai instabil“.

Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență operează în sprijinul Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene și al partenerilor internaționali.

Decizia de creare a Centrului a fost luată în cadrul summitului NATO de la Varșovia, din 2016 și a fost motivată de nevoia de a răspunde la provocările existente, de la tehnologiile emergente și perturbatoare la crizele complexe și necesitatea asigurării continuității guvernării și a serviciilor esențiale.

Sediul E-ARC este la București, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite