Cum funcţiona mafia permiselor auto din Bucureşti. Direcţia Permise Auto şi mai multe şcoli de şoferi, vizate de ancheta Parchetului Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au făcut, marţi, percheziţii la mai multe şcoli de şoferi şi la Direcţia Permise Auto
Procurorii au făcut, marţi, percheziţii la mai multe şcoli de şoferi şi la Direcţia Permise Auto

Procurorii Parchetului Capitalei au făcut, marţi, 17 percheziţii la Direcţia Permise Auto şi la mai multe şcoli de şoferi într-un caz privind obţinerea ilegală a mai multor permise de conducere. Anchetatorii suspectează că aproximativ o sută de permise ar fi fost obţinute ilegal, contra unor sume de bani ce ar fi pornit de la 300 de euro.

UPDATE Procurorii bucureşteni au explicat modul de operare al suspecţilor, precizând că instructorul auto era cel care îi face elevului oferta de a-l ajuta să treacă proba practică a examenului pentru permisul de conducere în schimbul unei sume de bani. Ulterior, dacă elevul era de acord, instructorul primea suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la elev sau de la o persoană apropiată acestuia, fie înainte de momentul examenului, fie imediat după aceea.

„Pentru anumite categorii de candidaţi (persoanele care au fost condamnate, persoanele care solicită redobândirea unui nou permis de conducere, persoanele ale căror dosare de şcolarizare se apropie de data de expirare a valabilităţii), instructorii auto solicită o sumă de bani mai mare, deoarece, la rândul lor, poliţiştii examinatori pretind mai mulţi bani”, potrivit anchetatorilor.

Exista un „casier” 

Aceştia mai precizează că, înainte examenului, „instructorul auto discuta cu poliţistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care are acces la lucrătorii de poliţie şi este desemnat de aceştia ca şi «colector» sau «casier») pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat traficul de influenţă”.

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a traficat influenţa, instructorul auto înmâna poliţistului sumele de bani ce fac obiectul infracţiunilor de corupţie fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţistul examinator ca şi „colector” sau „casier”. 

Rolul acestuia din urmă ar fi fost de a colecta sumele de bani date cu titlu de mită, de a ţine o evidenţă exactă cu privire la sumele datorate de fiecare instructor al cărui elev a fost promovat şi a transmite ulterior o parte din sumele de bani primite de la candidaţi.

Ulterior, instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori pentru a le înmâna sumele de bani ce proveneau de la candidaţi la locuinţele celor din urmă sau în locuri şi în momente prestabilite.

Limbaj codat folosit de poliţişti în discuţiile cu instructorii

De asemenea, procurorii au constata că în această schemă erau implicate şi alte persoane care nu aveau calitatea de instructori şi acţionau ca intermediari între instructorii auto şi poliţiştii examinatori, asigurând conspirativitatea mijloacelor folosite pentru remiterea sumelor către poliţişti.

Anchetatorii precizează că, în discuţiile dintre ei, instructorii auto şi lucrătorii de poliţie încercau să păstreze o confidenţialitate a discuţiilor şi al scopilui acestora, astfel că foloseau un limbaj codat: 

Pentru noţiunea candidat/elev/cursant se folosea: „pachet”, „bucată”, „roabă”, „blugi”, „cartofi”, „roată”;

Pentru sumele de bani: „coco”, „iepuroi” (euro);

Pentru a stabili o întâlnire pentru a discuta despre o intervenţie pe lângă un poliţist examinator: „ne vedem la cafea”, „bem şi noi o cafea”, „îţi iau un bilet”, „îţi rezerv un loc” ;

Pentru a stabili o întâlnire în vedere pentru remiterea unei sume de bani: „să-ţi las un dosar”, „să-ţi aduc o cafea”, „să-ţi las un contract”, „ţi-am luat medicamente”, „să-ţi aduc un bon”, „să-ţi aduc o fişă”, „ai un loc rezervat la spălătorie”, „să vin să-ţi repar/văd maşina” ;

Pentru a transmite că elevul a fost declarat „admis” la proba practică: „a fost ok”, „a fost lumină”, „a fost soare”, „s-a rezolvat problema”, „ai ieşit cu plus”.

„Faptul că atât instructorii cât şi lucrătorii de poliţie cunosc foarte bine acest limbaj codificat, precum şi faptul că întâlnirile dintre ei se pot realiza chiar şi fără a discuta în prealabil sunt de natură să conducă la concluzia unui adevărat mod de operare format, consolidat şi specializat în timp prin comiterea a numeroase astfel de fapte de corupţie”,au mai precizat anchetatorii.

De asemenea, procurorii arată că din sumele primite de la fiecare elev care a cumpărat influenţa instructorilor ar fi ajuns la poliţiştii examinatori desemnaţi ca examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 şi 200 de euro, restul sumei reprezentând folosul instructorilor şi al celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs.

Percheziţii la 17 adrese 

Potrivit unui comunicat de presă emis marţi de Parchetul Capitalei, în acest caz au fost puse deja sub urmărire penală 87 de persoane suspectate de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, fapte comise în perioada 2014 - 2015. 

Printre acestea se află şi agenţi de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, instructori auto şi persoane care ar fi dat mită ca să treacă proba traseului.

Mai exact, persoanele care voiau să se asigure că promovează proba traseului pentru obţinerea permisului de conducere luau legătura cu anumiţi instructori auto, despre care se ştia că sunt în „cârdăşie” cu poliţişti corupţi, şi le dădeau câte 300 de euro.

Din aceşti bani instructorii auto opreau 100 de euro pentru ei, iar restul ajungeau la agenţii de la Direcţia Permise de Conducere, în ziua în care era proba traseului.

Astfel ar fi fost eliberate peste o sută de permise de conducere. Din primele informaţii, din reţeaua „fabrica de permise” făceau parte peste 30 de instructori, 40 elevi cursanţi, poliţişlti şi intermediari.

Aceştia sunt audiaţi la sediul Parchetului Capitalei, unii fiind duşi acolo cu mandat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite