Cum au mimat Aristotel Căncescu (PNL) şi George Scripcaru (PDL) un conflict pentru a manipula electoratul. DNA: La Braşov funcţiona sloganul „Şeful vrea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al CJ Braşov, Aristotel Căncescu (PNL) şi primarul oraşului Braşov pozau în duşmani politici neînduplecaţi, dar în realitate era vorba doar de un joc de imagine pentru a manipula electoratul şi membrii de partid, susţin procurorii DNA. Cei doi ţineau legătura şi discutau prin intemediul unor oameni de casă.

Detaliile apar într-un dosar DNA, în care cei doi rivali politici, Aristotel Căncescu (64 de ani) şi George Scripcaru (50 de ani) sunt trimişi împreună în judecată pentru abuz în serviciu. 

Este vorba de modul în care firma Licofrig SRL, controlată de consilierul judeţean Matei Gavril (39 de ani), a închiriat, într-un mod considerat ilegal, un spaţiu în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. Era una din afacerile consilierului judeţean, o farmacie cu un vad deosebit, chiar în curtea spitalului judeţean. Totul s-ar fi făcut cu ajutorul lui Aristotel Căncescu, care-l suţinea din umbră pe Matei Gavril. primarul oraşului Braşov, George Scripcaru, este acuzat că a emis o autorizaţie de construcţie care nu respecta normele legale.

Cum s-a ajuns în această situaţia 

Potrivit procurorilor DNA, întreaga activitate administrativă a Consiliului Judeţean Braşov, inclusiv realizarea achiziţiilor publice, s-ar fi desfăşurat după sloganul „şeful vrea”. Aristotel Căncescu ar fi instaurat un sistem în cadrul căruia atribuirea de către Consiliul Judeţean a contractelor de achiziţii publice „s-a făcut exclusiv potrivit voinţei sale, fără vreo preocupare pentru respectarea legalităţii şi procedurilor”.

Cine sunt protagoniştii principali ai dosarului

Aristotel Căncescu a fost preşedinte al CJ Braşov în perioada 2000-2016. El nu a mai candidat în 2016 la un nou mandat, după ce în 2014 procurroii DNA au început o anchetă împotriva sa, privind modul în care contractele publice ale CJ Braşov au fost date unor apropiaţi ai lui Căncescu. Fostul preşedinte al CJ Braşov a fost în FSN, PDSR, PD şi din 2000 în PNL. Căncescu este trimis în judecată într-un alt dosar de corupţie, şi este în present arestat într-o altă anchetă a procurorilor DNA.

image

George Scripcaru este primar al oraşului Braşov din 2000. În 2016 el a fost reales după ce a fost trimis în judecată într-un dosar DNA. Politic, Scripcaru a fost membru al PD din 1992, ulterior PDL. În 2014 el a ajuns vicepreşedinte la nivel naţional al acestui partid. A intrat în PNL după fuziunea celor două formaţiuni politici. Scripcaru a fost exclus din PNL după ce a fost trimis în judecată, în februarie 2016, şia  câştigat alegerile din iunie din poziţia de candidat independent.

Baronul îi recompensa pe subordonaţii loiali

Procurorii DNA au explicat că Aristotel Căncescu  s-ar fi implicat în  promovarea  unor  candidaţi la  alegerile locale pe care îi aprecia de încredere şi a căror loialitate o recompensa prin diverse beneficii (funcţii în instituţii subordonate, excursii în străinătate plătite de CJ sau contracte cu CJ, cu instituţii subordonate sau cu autorităţi publice locale finanţate de CJ).

Unul dintre cei care s-au bucurat de astfel de privilegii din partea preşedintelui CJ a fost şi Gavril Matei, ales consilier judeţean la alegerile locale din anul 2012 din partea PNL, omul de încredere al lui Aristotel Căncescu în acea perioadă. Firmele controlate direct sau prin intermediari de Matei Gavril au primit contracte de la CJ Braşov, fie de la instituţii subordinate. Asta în condiţiile în care Căncescu era preşedintele PNL pe judeţul Braşov, iar Matei Gavril făcea parte din conducerea PNL Săcele.

„Căncescu şi Matei aveau o relaţie foarte apropiată”

Matei Gavril este cercetat la DNA într-un dosar privind modul în care în perioada în perioada 2012-2013, DGASPC Braşov (instituţie subordonată CJ Braşov) a achiziţionat în repetate rânduri (35 de achiziţii directe) de la societăţile controlate de consilierul judeţean. Era vorba de bunuri mobile (electrocasnice, utilaje, aparate aer condiţionat), valoarea acestora fiind de fiecare dată sub 15.000 euro (echivalent în lei) pentru a nu se mai organiza licitaţie public. Banii de achizţie erau alocaţi prin suplimentare de fonduri chiar de CJ Braşov.

De altfel, martorii audiaţi, angajaţi în CJ sau consilieri, au explicat al DNA care erau raporturile dintre ARistotel Căncescu şi Matei Gavril. „Căncescu şi Matei aveau o relaţie foarte apropiată în perioada respectivă, iar Căncescu făcea ce îi spunea acesta din urmă. Aproape că Matei conducea CJ în unele privinţe, cel puţin aceasta era impresia mea”, a spus unul dintre martori. „Eram consilier judeţean, nu îmi amintesc dacă am votat în consiliu vreo hotărâre privind construcţia unei farmacii, dar îmi amintesc că în consiliu se discuta atunci că soţia lui Gabi Matei este farmacistă şi era notoriu că vrea să îşi construiască la spitalul judeţean o farmacie”, a precizat unul dintre consilierii judeţeni din Braşov.

Reabilitatea Spitalului, blocată de farmacia consilierului

Pe spaţiul închiriat illegal de la spial, Matei Gavril a ridicat o pe o suprafaţă mai mare decât cea închiriată, ocupând abuziv alţi 40 mp din domeniul public. Construcţia a dat mari problem spitalului, potrivit martorilor audiaţi al DNA. „Precizez că în cadrul lucrărilor de reabilitate a spitalului s-a cerut aviz ISU, întocmindu-se o expertiză la foc, soluţia dată fiind că pentru a primi aviz trebuie făcută o scară metalică exterioară pentru evacuare în caz de incendiu, a cărei poziţionare este exact pe construcţia edificată de Licofrig. Spitalul a trimis adresă în acest sens firmei respective pentru rezilierea contractului, dar Licofrig a refuzat”, a explicat unul dintre oficialii din CJ Braşov.
Practic Spitalul Judeţean nu putea fi reabilitat din cauza construcţiei ilegale.

„Ulterior au fost discuţii privind demolarea farmaciei care a fost construită într-un loc care împiedică amplasarea scării de evacuare de incendiu pentru clădirea spitalului. Discuţia a fost purtată anul acesta pe fondul proiectului de reabilitare a corpului B al spitalului de comisia de implementare a proiectului şi reprezentantul ISU”, a explicat un alt martor la DNA.

Matei Gavril, veriga dintre Căncescu şi Scripcaru

Unul dintre subordonaţii lui Aristotel Căncescu a explicat la DNA cum a  fost posibil ca Scripcaru să-l ajute pe Matei Gavril, cu eliberarea autorizaţiei de construcţie. „Precizez că în perioada respectivă, când era mâna dreaptă a lui Căncescu, Matei Gavril era cel care menţinea legătura între acesta şi primarul Scripcaru George. E vorba mai ales de chestiuni politice, discuţii între Căncescu şi Scripcaru preşedinţi ai PNL, respectiv PDL, iar Matei era atunci secretarul filialei PNL Braşov”,a  spus martorul. În plus, solicitarea de a emite o autorizaţie de construcţie, în curtea Spitalului Judeţean, nua  fost făcută de firma lui Matei Gavril, şi chiar de CJ Braşov: „Nu ştiu cum de s-a emis autorizaţia de construire în aceste condiţii”.

Procurorii DNA au explicat că deşi public erau oficial într-un conflict deschis, Scripcaru şi Cpncescu erau în realitate în relaţii amiabile. „În realitate pretinsul conflict a fost întreţinut din motive electorale, cei doi păstrând legătura şi punându-se de acord cu privire la decizii economice sau politice din Braşov”, au explicat procurorii DNA.

Mărturia consilierului: „Ţineau legătura”

Un consilier judeţean memebri PNL a confimat aceste lucruri: „Cred că primarul Scripcaru şi preşedintele Căncescu au mimat de-a lungul timpului că sunt în conflict, aceasta fiind o tehnică de manipulare a electoratului şi a propriului activ de partid. Cred că cei doi au păstrat tot timpul legătura, discutând în mod direct dar şi prin oameni de casă, angajaţi sau persoane apropiate. Ştiu că Matei Gavril îl cunoştea pe primarul Scripcaru dar nu ştiu dacă acesta a fost una din persoanele prin intermediul cărora Căncescu şi Scripcaru au comunicat. Cred că în 2011 sau 2012, înainte de alegeri,  au fost discuţii între Scripcaru şi Matei pentru ca acesta să treacă la PDL. Am avut discuţii cu Matei Gavril în care acesta mi-a spus că s-a întâlnit cu Scripcaru George dar nu mi-a spus şi ce anume au discutat. Precizez că în principal discuţiile mele cu Matei au avut ca obiect chestiuni politice sau electorale.

Acelaşi consilier a explicat în declaraţia de martor cum Căncescu a încercat să-I aducă oficial în PNL pe primarul George Scripcaru (PDL) şi pe deputatul de Braşov, Constantin Niţă (PSD). „Ştiu de la Matei Gavril că a discutat cu primarul pentru a trece la PDL. De asemenea precizez că mi-a spus că a discutat şi cu Niţă Constantin de la PSD, dar că s-a decis să rămână la PNL. Din cele relatate de Matei a rezultat că nu el s-a dus la primar, ci Scripcaru l-a chemat şi i-a făcut oferta să treacă la partidul acestuia, PDL. Precizez că astfel de contacte sunt uzuale în politică”, a declarat consilierul judeţean.

George Scripcaru: „Matei Gavril mă denigra”

În declaraţia dată la DNA, George Scripcaru a negat aceste lucruri. „Îl cunosc pe Matei Gavril din anul 2013, după ce acesta a devenit consilier judeţean. Auzisem despre el că e din Săcele şi că e în PNL, şeful organizaţiei locale a PNL. Nu am discutat vreodată cu acesta să intre în partidul pe care l-am condus la nivel judeţean PDL.  Susţinerile celor care au afirmat că aş fi avut astfel de discuţii cu Matei Gavril sunt invenţii. Doresc să subliniez faptul că în campania pentru alegerile locale din anul 2012 Matei Gavril organiza mitinguri politice sau electorale în care denigra numele meu. Doresc să precizez de asemenea faptul că Matei Gavril organiza aceste demonstraţii împreună cu Grapă Sebastian, cu care de asemenea nu am o relaţie apropiată.”

Atunci când au fost audiaţia la DNA, Geogre Scripcaru a explicat procurorilor că acţiunile sale au respectat litera şi spiritul legii şi că ele ste nevinovat. Aristotel Căncescu şi Matei Gavril nu au vrut să dea declaraţii în faţa procurorilor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite