Cum au ajuns la turiştii din Costineşti tone de carne expirată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mici expiraţi din 2020 foto: IPJ Constanţa
Mici expiraţi din 2020 foto: IPJ Constanţa

Comisarii Protecţiei Consumatorilor au descoperit tone de carne expirată la o reţea de alimentaţie publică din Costineşti care are mai multe puncte de lucru în staţiune. Experţii susţin că astfel de cazuri nu ar exista dacă organele de control şi-ar face la timp şi ca la carte treaba.

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au descoperit tone de carne şi alte produse expirate de ani întregi, în urma unui amplu control realizat în Costineşti, la un singur operator economic, care are mai multe puncte de lucru în staţiune. Şeful ANPC susţine că nu a mai întâlnit vreodată nereguli de un asemenea nivel.

 „A fost vizată activitatea unui singur operator economic cu multe puncte de lucru deschise în Costineşti. Informaţiile pe care le primiserăm şi noi, şi colegii noştri legate de punerea pe piaţă a unor produse în afara termenului de durabilitate minimală s-au confirmat. Au fost găsite cantităţi importante de carne, cantităţi importante de mirodenii, cantităţi importante de murături, de multe materii prime în afara termenului de durabilitate minimală, asta însemnând câţiva ani, chiar dacă la mirodenii vorbim de trei, patru ani şi la produsele din carne putem vorbi de 2-3 ani de când ieşiseră în afara termenului de consum”, a afirmat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Ingredientele expirate urmează să fie distruse de către societăţi specializate în acest sens. „Mărfurile respective au fost lăsate în custodie, nu putem ridica câteva tone de carne expirate, ANPC nu are camere de frig, niciuna din structurile participante nu are spaţii de depozitare. Vom îndruma acolo societăţile de incinerare ce vor proceda la distrugerea întregii cantităţi”, a explicat Horia Constantinescu.

În acest caz a fost dechis un dosar penal care vizează comiterea mai multor infracţiuni la Codul Muncii (Legea 53/2003), precum şi săvârşirea infracţiunii de comercializare de produse alimentare alterate.

Ce nu au făcut autorităţile 

Preşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori, Costel Stanciu a declarat pentru „Adevărul” că aceste controale sunt benefice şi că este convins că nu este singurul caz de acest fel. „Eu cred că există multe reţele de localuri, cu zecile sau chiar sutele, care au astfel de marfă expirată, şi vorbesc de stocuri dimensionate în tone. Problema este cum s-a ajuns în situaţia asta. Bun, comerciantul a procurat marfa, dar nimeni nu l-a controlat până acum? Ce a făcut Protecţia Consumatorilor de nu a controlat mai devreme acest agent economic? De ce a trebuit să vină un control de la Bucureşti pentru a da peste tone de carne expirată în judeţul Constanţa? Sunt întrebări la care autorităţile trebuie să răspundă cât mai repede. Şi pun aceste întrebări pentru că, spun eu, o astfel de reţea de alimentaţie publică trebuie verificată de autorităţi pe mai multe linii, nu numai pe cel al Protecţiei Consumatorilor, de cel puţin o dată pe an. 

Aici cred că nu au existat controale sau au fost numai unele pe hârtie, pentru că mizeria descoperită acum nu se poate face într-o zi sau două, se face în luni sau ani. Costel Stanciu preşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori

Aici cred că nu au existat controale sau au fost numai unele pe hârtie, pentru că mizeria descoperită acum nu se poate face într-o zi sau două, se face în luni sau ani. Ar fi util ca acum autorităţile să verifice Registrul de Control al unităţii pentru că este posibil să descoperim că firma a fost controlată, dar numai scriptic, evident. Oricum, este un pic de haos în domeniul instituţiilor de control pentru că în acest caz ar fi avut competenţe şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, dar nu am auzit de un control ţintit al acesteia. Pe de altă parte, mă mir că nimeni nu s-a sesizat, pentru că, la ce ingrediente expirate erau folosite acolo, sunt sigur că au existat şi multe urgenţe medicale printre consumatori, mai ales că staţiunea Costineşti este şi foarte aglomerată” a precizat Costel Stanciu. 

40.000 de turişti înghesuiţi pe terase şi plaje 

Conform datelor transmise de hotelieri, temperaturile tropicale din ultima perioadă au adus pe litoral cel mai mare număr de turişti din acest sezon estival, peste 200.000, cele mai aglomerate staţiuni fiind Eforie Nord şi Costineşti. Unele surse susţin că în jur de 40.000 de turişti au fost numai în Costineşti, staţiune aleasă de aceştia şi datorită preţurilor mici, evident. Cazarea costă numai 150 de lei camera pe noapte şi poate ajunge la 250 de lei, dacă alegi o cameră cu aer condiţionat. 

Alexandru Bălan, preşedintele Asociaţiei Patronale Costineşti, a declarat recent că turiştii aleg Staţiunea Tineretului şi datorită preţurilor infime la mâncare. „În Costineşti, preţurile sunt mai mici decât în alte părţi. Spre exemplu, un tânăr poate mânca un prânz cu 23,99 de lei. Este vorba de un meniu complet: o ciorbă de perişoare, felul doi - cârnaţi olteneşti, salată de varză, o chiflă şi o băutură la alegere. Ca să faci preţul ăsta, cred că ieşi în pierdere sau ai câştig un leu“, spunea Alexandru Bălan.

Oricum, cei 40.000 de turişti cazaţi nu de puţine ori fără acte, „la gazdă”, fac ca nisipul şi apa mării să pară neîncăpătoare la începutului de august. Dacă unii aleg să stea la umbră şi pe şezlong, al cărui cost de închiriere este de 50 de lei, alţii se bronzează direct pe cearceaf.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite