Îngheţată contaminată cu oxid de etilenă, retrasă din peste 1.700 de magazine din România. Despre ce brand este vorba

0
0
vanilie
FOTO  Pro Consumatori

De 1970 de ori a fost dep─â┼čit─â limita detectabil─â a oxidului de etilen─â din ├«nghe┼úata Haagen Dazs cu extract de vanilie au anun┼úat, vineri, reprezentan┼úii organiza┼úiei Pro Consumatori.

Îngheţata cu probleme a fost retrasă din magazinele din România în urmă cu trei săptămâni.

ÔÇŁAutoritatea Na┼úional─â Sanitar─â Veterinar─â ┼či pentru Siguran┼úa Alimentelor ne-a comunicat faptul c─â oxidul de etilen─â din ├«nghe┼úata Haagen Dazs cu extract de vanilie din loturile retrase de la comercializare ├«n urm─â cu 3 s─âpt─âm├óni din cele 1767 magazine a avut valori cuprinse ├«ntre 1,7 mg/kg ┼či 19,7 mg/kgÔÇŁ, au precizat reprezentan┼úii Asocia┼úiei Pro Consumatori ├«ntr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

Potrivit acestora, situa┼úia magazinelor din care s-au retras cantit─â┼úi neprecizate de ├«nghe┼úat─â Haagen Dazs Plain Vanila, la pahar de 460 ml, se prezint─â astfel: Mega Image retrageri de la comercializare din 1323 de magazine, arat─â ziare.com, Carrefour retrageri de la comercializare din 224 de magazine, Kaufland retrageri de la comercializare din 154 de magazine, Auchan retrageri de la comercializare din 34 de magazine, Selgros retrageri de la comercializare din 22 de magazine ┼či Cora retrageri de la comercializare din 10 magazine.

├Än Uniunea European─â oxidul de etilen─â a fost interzis ca pesticid ├«n anul 1991, iar din anul 2011 nu mai este permis─â ├«n nicio cantitate prezen┼úa acestuia ├«n furaje ┼či alimente. ├Än Uniunea European─â este permis─â folosirea oxidului de etilen─â doar ca substan┼ú─â de sterilizare a echipamentelor medicale, fiind cunoscut ca un puternic bactericid ┼či virucid, arat─â sursa citat─â.

Oxidul de etilen─â este clasificat de Agen┼úia European─â pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) ca mutagen (produce modific─âri ├«n structura genetic─â), cancerigen (cauzeaz─â limfom, leucemie, cancer de stomac ┼či cancer de s├ón) ┼či toxic pentru func┼úia de reproducere.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite