Cu ce ajungi mai repede la malul mării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe distanţele mai lungi de 500 de kilometri este de preferat avionul, iar pe cele mai scurte, autocarul concurează serios cu trenul. Azi pornesc primele trenuri suplimentare către litoral şi, odată cu ele, se înteţeşte competiţia dintre transportatorii rutieri, feroviari şi aerieni pe rutele către mare.

LISTA TRENURILOR CARE MERG SPRE LITORAL

Avionul spre mare, de patru ori mai scump decât trenul

Constanța: La Mamaia, croaziere pe mare cu velier de patru stele

Constanţa: Două trenuri îşi modifică programul spre litoral

Comparaţia dintre preţurile biletelor, având în vedere timpul parcurs de acasă până la Constanţa, arată că pasagerii cu bani mai puţini trebuie să aleagă autocarul sau microbuzul pe distanţele scurte, respectiv trenul pe distanţele mai lungi.

Cei care îşi pot permite un bilet dus-întors cu avionul au avantajele unor reduceri speciale de sezon şi, bineînţeles, al câştigului net de timp. Spre exemplu, de la Braşov la Constanţa biletul de autocar costă la fel ca la tren (rapid, clasa a doua), adică 60 de lei, dar pe calea rutieră ajungi cu o oră mai repede decât pe cea feroviară.

Şi de la Cluj Napoca până la Constanţa biletele costă aproximativ la fel de mult (circa 100 de lei, atât la tren, cât şi la autocar), dar diferenţa dintre timpii de parcurs este de aproape patru ore, în sensul că autocarul ajunge mai repede.

Incontestabil, de la Cluj Napoca la Constanţa se ajunge cel mai rapid cu avionul, care face mai puţin de două ore, dar preţul biletului sare de 800 de lei.

Confort cu autocarul, risc scăzut cu trenul

Dacă din punctul de vedere al preţului biletelor alternativa CFR e la egalitate cu cea rutieră, unele avantaje de altă natură primează în cazul autocarului.

În primul rând, autocarul pleacă dintr-un loc aflat mai aproape de casă decât gara şi ajunge mai aproape de locul de cazare de pe malul mării decât halta de tren din staţiune.

În al doilea rând, timpul parcurs pe calea rutieră este ceva mai scurt decât pe calea feroviară. În schimb, riscul de accident cu trenul este aproape zero, în timp ce pe şosea pericolele sunt la tot pasul.

Oferta CFR: 48 de trenuri noi

Compania CFR Călători introduce 48 de trenuri care vor asigura, în sezonul estival, legătura directă între principalele oraşe şi litoralul românesc. Astfel, programul estival cuprinde 24 de trenuri rapid, 14 accelerate şi zece trenuri personal.

Acestea vor face legătura între litoral şi Bucureşti, Arad, Craiova, Timişoara, Deva, Reşita, Braşov, Sibiu, Târgu- Mureş, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Iaşi, Suceava, Botoşani, Galaţi, Călăraşi, Buzău şi Medgidia.

CFR riscă sancţiuni comunitare

Comisia Europeană ar trebui să declanşeze fără întârziere proceduri de infringement împotriva statelor membre care nu au deschis competiţiei reţelele de cale ferată, între care se află şi România, potrivit unei rezoluţii adoptate ieri de Parlamentul European. În această situaţie se găsesc 22 de state comunitare.

Cum obţinem reduceri  la biletul de tren

Din 17 iunie până la 26 septembrie, CFR Gevaro va asigura transportul cu vagoane de dormit şi cuşete aflate în compunerea trenurilor dintre Constanţa/Mangalia şi oraşele Satu Mare, Sighetu Marmaţiei, Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara, Suceava, Botoşani şi Arad.

Persoanele care călătoresc în minigrupuri de cel puţin două persoane pot beneficia de reduceri de 10% (două persoane) până la 25% (cinci persoane sau mai multe), pentru călătoriile efectuate în timpul săptămânii.

Reducerile nu se acordă pentru călătoriile efectuate vinerea şi duminica. Totodată, cei care cumpără bilete de tren cu 30 de zile înainte de data călătoriei pot beneficia de reduceri între 5% şi 13%.

Cu avionul din Capitală, 400 de lei dus-întors

image

Bucureştenii care vor să dea o fugă la mare la sfârşit de săptămână au la dispoziţie, începând de ieri, o nouă rută aeriană Tarom. Avioanele, care zboară doar joia şi duminica, vor opera doar până la 26 septembrie, iar preţul unei călătorii dus-întors costă 400 de lei, cu taxe incluse. Pe lângă aceşti bani, trebuie să mai plătiţi şi 10 lei pentru o călătorie de aproximativ 30 de minute cu microbuzul, de la Aeroportul „Mihail Kogălniceanu" la gara din Constanţa.

„Rezervările se pot face chiar şi cu o zi înainte, preţul călătoriei fiind neschimbat", precizează, într-un comunicat, compania Tarom. Joia, cursele se efectuează de pe Aeroportul Henri Coandă, de la orele 9.30 şi 17.40, iar duminica, decolările de la „Kogălniceanu" se fac de la orele 14.40 şi 19.05.

Cel mai ieftin: cu „maşina-n patru"

Chiar dacă, spre deosebire de celelalte mijloace de transport pe care le puteţi folosi pentru a ajunge la mare, avionul este cel mai rapid, trebuie să aveţi în vedere că o călătorie dus poate ajunge chiar şi la trei ore.

Cu autoturismul, microbuzul sau trenul ajungeţi mai târziu cu o oră, însă preţul este mai mic. Cea mai ieftină variantă poate fi maşina personală, dacă plătesc benzina patru persoane. Astfel, costurile unui transport la mare dus-întors poate ajunge la maximum 70 de lei de persoană.

Cât îi costă pe bucureşteni drumul la mare

Mijloc de transport    preţ*    timp*

Tren                              100 de lei    10 ore
Avion                             420 de lei    5 ore
Autoturism                   270 de lei    8 ore
Autocar/microbuz       100 de lei    8 ore   

* dus-întors

image

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite